USRobotics
       

İçindekiler:

Özet

EasyConfigurator Kurulumu

EasyConfigurator Gelişmiş Özellikleri

İnternet Kullanıcı Arayüzü

Yöneltici Özellikleri Açıklamaları

EasyConfigurator ile Kurulumun Kaldırılması

Ek

Sorun Giderme

Sözlük >

Yasal Bilgiler

Garanti

USRobotics SureConnect ADSL
4 Portlu Yöneltici Kullanıcı Kılavuzu

Windows 95, 98, NT 4.0, Me, 2000, XP
Macintosh ve Linux

Sözlük

A |  B |  C |  D |  E |  F |  GH |  IJKL |  M |  NO |  P |  QR |  S |  TU |  V |  WXYZ

A



ADSL (Asimetrik Dijital Abone Hattı) - Müşterilere ve ağlara giden ve gelen bilgileri iletir. ADSL, ağ tarafında ve yük tarafında farklı veri hızları kullanır. “Asimetrik” adı bu farklı oranlardan gelir.

Ağ Adresi Port Çevirisi (NAPT) - Ağ Adresi Port Çevirisi (NAPT), çoklu özel IP adreslerini ve bunların LAN tarafındaki TCP/UDP portlarını, WAN tarafındaki tekli genel IP adresine ve ilgili TCP/UDP portlarına çevirir. Özel IP adreslerinin gene ağda geçerli olmaması ve yöneltilememesi nedeniyle bu gereklidir.

Birçok ev ve küçük ofiste birden fazla PC veya ağ aygıtı bulunur. Çoklu LAN aygıtları, USRobotics SureConnect ADSL 4 Portlu Yöneltici'de özel IP adresleri ve NAPT kullanarak uzaktaki ağlara veya İnternet'e, ADSL servis sağlayıcıları tarafından atanan sadece bir genel IP adresi ile erişebilir.

USRobotics SureConnect ADSL 4 Portlu Yönelticiyi PPPoE veya PPPoA işletim moduna ayarlarken, NAPT her zaman otomatik olarak etkinleşir. MER veya IPoA işletim modlarında, NAPT'nin etkinleştirilmesi veya devre dışı bırakılması için bir seçenek bulunmaktadır.

NAPT fonksiyonu, WAN'a gönderilen tüm IP paketleri için IP başlığı altındaki kaynak özel IP adresini, WAN arayüzünün genel IP adresi ile ve TCP/UDP kaynak port numarasını benzeri olmayan bir port numarası ile değiştirir. Tersine, WAN arayüzünden alınan IP paketi içindeki hedef özel IP adresini ve hedef port numarasını, kaynak PC'nin IP adresine ve orijinal TCP/UDP port numarasına çevirir.

Ağ Geçidi - Bir iletişim ağının giriş çıkışıdır.

AH (Kimlik Doğrulama Başlığı) – AH, RFC2402 ile tanımlanır. AH, paylaşımlı anahtar rasgeleleştirme algoritmaları (HMAC-MD5, HMAC-SHA1) kullanarak bütünlük ve kimlik doğrulama sağlar. AH, mümkün olduğunca çok IP başlığı için kimlik doğrulama sağlar. AH ayrıca üst düzey protokol verileri için kimlik doğrulama gerçekleştirir.

Alt Ağ Maskesi - Ağın bölümlerinden biri. Bir maske veya alt ağ numarası kullanımı ile diğer bölümlerden ayrılır. Alt ağ maskeleri bir ağı bir dizi mimi ağ veya alt ağlara böler. Alt ağ oluşturma, her bir alt ağdaki trafiğin azaltılmasına yardımcı olur. Alt ağ oluşturma ayrıca ağın daha yönetilebilir olmasını da sağlar. Her bir alt ağ, bağımsız bir ağ gibi çalışır.

AM (Genlik Modülasyonu) Modemler, radyolar ve DSL ekipmanlarının kullandığı modülasyon metodu. Sinyal, genliği modüle eder veya değiştirir veya taşıyıcıyı kuvvetlendirir. Normal AM'de, taşıyıcı sinüs dalgasıdır. Modüle edilen taşıyıcının genliği, sinyal genliğiyle orantılı olarak değişir. AM, taşıyıcının her iki tarafında iki benzer yanbant oluşturur. Bu yanbantlar sinyal verilerini içerir. Yanbantların her biri, sinyal verilerine zarar gelmeden azaltılabilir veya bastırılabilir. AM, eşdeğer bir sinyal ile, FM'e göre daha düşük bir bant genişliği gerektirir. AM'nin dezavantajı, FM'e göre darbe gürültüsüne ve statiğe daha fazla maruz kalmasıdır.

Arayüz Adı - Konfigüre edilecek olan yöneltici arayüzü.

ATM (Asenkron Aktarım Modu) - Dijital bilgileri 53 baytlık hücrelerde bir araya getiren protokol. Hücreler, bir ağ içinde sanal devreler üzerinden anahtarlanır.

Ayırıcı - Analog telefonların yanı sıra, İnternet üzerinden dijital veri erişimini barındıran DSL aygıtı. Bir ayırıcı ile, analog ses sinyalleri anabant frekanslarında iletilebilir. Bunlar, dar bir filtre üzerinden geçiş bandı veri iletimi ile birleşir.

B



Bant genişliği - Belirli bir süre içinde iletilebilen veri miktarı.

BPDU (Köprü Protokolü Veri Birimi) - Yayılmalı ağaç protokolü topolojisine sahip, genişletilmiş bir LAN içindeki anahtarlar arasında alınıp verilen veri mesajları. BPDU paketleri verilerin istenen yere ulaşmasını sağlar. Bu paketlerde adresler, maliyetler, portlar ve öncelikler hakkında bilgiler yer alır. Ağ döngü algılaması, köprüler arasında BPDU mesajlarının alınıp verilmesi ile ilgilidir. Döngü algılaması, fazla anahtar portlarının yedek (bloke) bir duruma getirilmesini ve seçilen köprü arayüzlerinin kapatılmasını gerektirir.

C



CAP (Taşıyıcısız Genlik ve Faz Modülasyonu) Modemler ve DSL ekipmanlarının kullandığı modülasyon metodu. QAM'a dayanmaktadır. Sinyaller, geçiş bandı modülasyonunu kullanarak iki genişbant sinyalini modüle eder. CAP,bir frekans çevriminde iki ile dokuz arası bite izin verir.

CBR (Sabit Bit Hızı) - Gerçek zamanlı uygulamaları sabit bir bant genişliği ile destekleyen servis tipi. Bir video görüntüsü gibi, bu tip uygulamalar düzenli aralıklarla veri üretir. Kullanıcı rezerve etmek istediği bant genişliği miktarını belirleyebilir.

CDVT (Hücreler) - Kullanıcının maksimum hat hızında ağa gönderebileceği hücre sayısını sınırlayan parametre.

Çerçeve - Paketleri içeren değişken uzunluk bilgisi birimi. Ayrıca, fiziksel bir hatta bitleri taşıyan bir sabit uzunluk birimi olan iletim çerçevesi olarak da kullanılır. Bir iletim çerçevesi, çerçevelenmiş bir iletim komponentidir. DSL teknolojileri çerçeveler kullanır. Ayrıca, bir video karesi, bir video sırası içindeki bir resim anlamına da gelir.

Çevrim - Bir periyodik dalganın yarısı. Örneğin, bir sinüs dalgasında bir pozitif ve bir negatif çevrim bulunur.

D



DHCP (Dinamik Bilgisayar Konfigürasyon Protokolü) - Otomatik TCP/IP konfigürasyonları için kullanılan protokol. DHCP, statik ve dinamik adres ataması ve yönetimi sağlar.

DHCP Rölesi - Bir Dinamik Bilgisayar Konfigürasyon Protokolü (DHCP) sunucusunun, DHCP servisi için gereken düğüm yayınlamadan farklı bir LAN üzerinde bulunduğunu düşünün. Ardından, DHCP yayın isteğinin, yöneltici/WAN üzerinden, bir DHCP sunucusu bulunan bir alt ağa yönlendirilmesi gerekir. Bir alt ağa karşılık gelen bir IP adresinin alınmasını sağlamak için, yöneltici bir DHCP rölesi kullanmalıdır. Yönelticinin DHCP sunucusu IP adresini bilmesi gerekir. Yöneltici bu adres ile, isteği uygun DHCP sunucusuna yönlendirebilir.

DMT (Aralıklı Çoklu Ton) - En yaygın DSL modülasyon metodu. DMT, kullanılabilir frekans spektrumunda 256 kanal oluşturur. Kanalların her biri 4.3125KHz genişliğindedir. Spektrumun kanallara bölünmesi, DMT'nin yakınlarda AM radyo alıcıları bulunmasına rağmen fonksiyonlarını iyi bir biçimde yerine getirmesini sağlar. DMT modülatörü ve demodülatörü FFT (Fast Fourier Transform - Hızlı Fourier Transformasyonu) algoritmasıdır. Her bir kanalın içinde, modülasyon tekniği olarak QAM kullanılır. Her bir kanal dahilinde, sembol başına bit sayısı ayrı ayrı seçilebilir. Bu tür seçim bir DMT modeminin hıza uyarlanabilir olmasını sağlar. Gerek G.DMT ve gerekse G.Lite, DMT kullanır.

DNS (Alan Adlandırma Sistemi) - Ana bilgisayar adlarını IP adreslerine çevirmek için İnternet'te kullanılan mekanizma.

DNS Rölesi - DNS, yönelticinin bir LAN düğümünden bilinen bir DNS sunucusuna yönlendirilmesini ister. Yöneltici bir NAPT (Ağ Adresi Port Çevirisi) aygıtı olarak işlev gördüğünde bir DNS rölesi kullanır. İstekler, bir DNS sunucusuna WAN bağlantısı üzerinden gelir. Yönelticinin bir NAPT işlevi görmesi için DNS röle ayarlarının yapılması gerekir.

DSLAM (Dijital Abone Hattı Erişim Çoğaltıcı) - Birden fazla müşteri Dijital Abone Hattı bağlantısından sinyal alan ağ aygıtı. DSLAM, mevcut en hızlı telefon hattı teknolojisi için çoklama tekniklerini kullanarak sinyalleri yüksek hızlı hatlara yerleştirir.

E



ESP (Kaplama Güvenliği Taşıma Kapasitesi) – ESP gizlilik sağlar. ESP opsiyonel olarak bütünlük, kimlik doğrulama, yanıt önleme servisi ve sınırlı trafik akışı gizliliği de sağlar. Sağlanan servisler, Güvenlik İlişkilendirme tahsis edilirken seçilen opsiyonlara göre belirlenir. Paylaşımlı ESP, gizlilik sağlamak amacıyla DES ve Üçlü DES gibi paylaşımlı anahtar şifreleme algoritmalarını destekler.

F



Faz - Bir periyodik dalga biçiminin konumu.

Filtre - LAN köprüleri ve yönelticilerde kullanılan işletim parametresi. Filtre, ayarlandıktan sonra, köprülerin ve yönelticilerin LAN'lar arasında paket aktarımını engellemesini sağlar. "Filtre" terimi ayrıca, bir mikrofiltre gibi donanım aygıtları için de kullanılır. Bu aygıt, kurulduktan sonra DSL sinyalleri ve telefon sinyalleri arasındaki parazitleri azaltır.

FM (Frekans Modülasyonu) Modemler, radyolar ve DSL ekipmanlarının kullandığı modülasyon metodu. Sinyal, taşıyıcı frekansını veya atımını modüle eder veya değiştirir. Normal FM'de, taşıyıcı sinüs dalgasıdır. Modüle edilen taşıyıcının frekansı, sinyal genliğiyle orantılı olarak değişir. FM, sonsuz sayıda yanbant oluşturur. Bu yanbantlar sinyal verilerini içerir. FM, eşdeğer bir sinyal ile, AM'e göre daha fazla bant genişliği gerektirir. FM'nin avantajı, AM'e göre darbe gürültüsüne ve statiğe daha az maruz kalmasıdır.

G



G.DMT - Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından onaylanan ADSL standardı. G.DMT, G.lite'dan daha hızlı ADSL için standartları getiren tam hızlı ADSL'yi gösterir. G.DMT, abone yük tarafından maksimum 8 Mbps veri hızı sağlarken, abone ağ tarafından 1,5 Mbps maksimum veri hızı sağlar.

G.lite - Asimetrik Dijital Abone Hattı servisini kurmanın standart yoludur. G-Lite, normal telefon hatları üzerinden, ev ve işyeri bilgisayarlarında 1,5 Mbps hıza kadar İnternet bağlantısı sağlar. Resmi adı G.992.2.

H



Hat Maliyeti - Arayüz ile ilişkili maliyet. Köprü, bu maliyete dayanarak verilerin yönlendirileceği hattı belirler.

I-J-K



ICMP - (İnternet Kontrol Mesajı Protokolü) - Hata ve kontrol mesajlarının gönderilmesi için kullanılan bir TCP/IP protokolü. Örneğin, bir yöneltici kullanıcıyı yönelticinin hedef düğümünün kullanılamaz durumda olduğu konusunda uyarmak için ICMP kullanır. Bir ping programı, bir IP adresinin varlığını doğrulamak amacıyla ICMP yankı istekleri gönderir.

İnternet Atanmış Numaralar Yetkisi (IANA) - İnternet Atanmış Numaralar Yetkisi (IANA), özel İnternetler için üç IP adres alan bloğu kullanır; bunlar, 10.0.0.0/8 (sınıf-A) 172.16.0.0/ 12 (sınıf-B), ve 192.168.0.0/16 (sınıf-C).

IP (İnternet Protokolü) - Bir bilgi paketinin birçok ağ ve LAN üzerinde iletilmesini sağlayan protokol.

IP Adresi - IP adresleri bir ağ üzerinde veri iletir. Bu adresler kaynak ve hedef IP adresini birbirinden ayırır ve sabit tutar. Bir yöneltici portu bir paket algıladığında, yöneltici yönelten tabloyu kontrol eder. Port, hedef IP adresinin ağ numarasını, kendi yöneltici tablo girişi ile eşlemeye çalışır. Port bir eşleme bulursa, paketi hedef ağa yönlendirir. Bir eşleme bulunmazsa, port paketi vasayılan ağ geçidi olarak atanmış yönelticiye yönlendirir.

Köprü – İki LAN segmentini birbirine bağlayan bir aygıttır. Söz konusu LAN segmentleri, Ethernet veya Token Ring gibi benzer veya farklı türlerden olabilir. Bir ağa köprü yerleştirildiğinde, ağ segmentlere ayrılır. Köprü, köprü segmentlerinde yer alan trafiği tutarak performansı artırır.

Köprü Döngüsü - Bir ağ segmentini bir diğerine bağlayan yol. Yayılmalı ağaç protokolü, köprü döngülerini önler.

Köprü Önceliği - Hangi köprünün kök köprü olacağını belirler.


L

LAN (Yerel Ağ) - Yerel coğrafi bir alanı kapsayan ağ tabanı. Bir LAN, aynı bina veya alandaki bilgisayarları bağlar.

M



MAC Adresi (Yerel Ağ) - Ethernet adaptörlerine verilen benzeri olmayan seri numarası. Ağ kartını diğerlerinden ayırır.

MAC Filtresi (Yerel Ağ) - Belirli cihazlara WAN erişimini kabul veya reddetme metodu.

Maks. Zaman Aşımı Köprü ile bağlanmış tüm LAN köprülerinin kullandığı zaman aşımı değeri. Maks. Zaman Aşımı değerini kök köprü ayarlar.

Microfiltre - ADSL veri sinyalini telefon sinyalinden ayırarak ADSL veri sinyalinin telefon cihazında parazite neden olmamasını sağlayan aygıt.

Modülasyon - Elektriksel taşıyıcı dalgaların, sinyal verilerini gösteren değişken unsurları. Demodülasyon, sinyal verisini geri yükler. Modüle edilmiş bir sinyal için daha fazla bant genişliği gerekir ve modüle edilmemiş bir sinyal bunu yapar. Bant genişliğindeki artış, modülasyon sırasında yanbantların oluşmasının bir sonucudur. Yanbantlar sinyali içerir. AM, taşıyıcının her iki tarafında iki benzer yanbant oluşturur. FM, sonsuz sayıda yanbant oluşturur.

MTU (Maksimum İletim Birimi) - Bir arayüzde iletilen paketlerin büyüklüğünü sınırlayan parametre. Tüm arayüzler MTU parametresini desteklemez. Ethernet gibi bazı arayüzler için aralık kısıtlamaları vardır (80 - 1500).

N-O



NAP (Ağ Erişim Noktası) - Eşleme yaparken İSS'lerin bağlandığı genel ağ santrali. İnternet'in trafiği nasıl yönlendireceği NAP bağlantılarıyla belirlenir.

NRT-VBR (Gerçek Zamanlı Olmayan Değişken Bit Hızı) - Zaman gecikmesi veya gecikme değişkenliği ile ilgili kısıtlaması olmayan ancak değişken hız ve sıralı trafik özelliklerine sahip olan uygulamaları destekleyen servis tipi.

Ortalama Hücre Hızı - Hücrelerin ağa gönderilmesi için sürdürülebilir veya ortalama maksimum hız (Hücre/saniye). Ortalama Hücre Hızı, bant genişliği kullanımını belirler. Bu değer, Üst Hücre Hızından her zaman küçük veya eşit olmalıdır.



P



PAM (Darbe Genlik Modülasyonu) Modemler ve DSL ekipmanlarının kullandığı modülasyon metodu. Sinyal, genliği modüle eder veya değiştirir veya taşıyıcıyı kuvvetlendirir. Normal AM'de, taşıyıcı sinüs dalgasıdır. PAM'da, taşıyıcı DC darbelerinden oluşan düzenli bir seridir.

PCM (Darbe Kodu Modülasyonu) - Analog verilerin iletimi için kullanılan dijital modülasyon metodu. PCM sinyalleri ikilidir. Bu sinyaller herhangi bir analog veriyi sadece iki durumda gösterebilir, logic 0 ve logic 1.

PDM (Darbe Süresi Modülasyonu) Modülasyon metodu. Sinyal, darbenin çalışma çevrimini modüle eder veya değiştirir. PDM'de, taşıyıcı bir darbe akımıdır. Ayrıca, PWM (Pulse Width Modulation-Darbe Genişliği Modülasyonu) olarak da adlandırılır.

PM (Faz Modülasyonu) Modemler, radyolar ve DSL ekipmanlarının kullandığı modülasyon metodu. Sinyal, taşıyıcı dalgaların faz veya konumunu modüle eder veya değiştirir. Normal PM'de, taşıyıcı sinüs dalgasıdır. Modüle edilen taşıyıcının fazı, sinyal genliğiyle orantılı olarak değişir.

Port Önceliği - Hangi portun kök köprü portu olacağını belirleyen parametre.

POTS (Eski Tip Basit Telefon Servisi) - Amerika Birleşik Devletleri'nde, konutlarda kullanılan temel ses servisi.

PP (Nokta-Nokta Protokolü) – Seri hat üzerinde İnternet'e çevirmeli ağ bağlantısı için kullanılan iletişim protokolü. Bu tip seri hatlar arasında bir POTS ve bir ISDN hat sayılabilir. PPP, kullanıcı bilgisayarı ile İSS arasındaki oturumları tahsis eder. PPP, aynı zamanda kimlik doğrulama (PAP, CHAP, vb.), sıkıştırma ve şifreleme işlemleri de gerçekleştiren Link Kontrol Protokolü (LCP) kullanır.

PPM (Darbe Konum Modülasyonu) Modemler ve DSL ekipmanlarının kullandığı modülasyon metodu. Sinyal, taşıyıcıdaki bir darbenin konumunu modüle eder veya değiştirir. Taşıyıcı, bir darbe akımıdır.

PPPoA (ATM üzerinden Nokta-Nokta) – Tipik olarak PPP protokolü kullanan çevirmeli İnternet bağlantıları. PPPoA, ATM üzerinde PPP protokolü çalıştırma yöntemlerinden biridir. PPPoA… ·

·  servis sağlayıcılara, çevirmeli ağ servisleri içinde, benzer faturalandırma ve erişim kontrol olanağı sağlar.

·  Şifreli Kimlik Doğrulama Protokolü (PAP9 kullanarak oturum kimlik doğrulaması sağlar.

·  Challenge Handshake Kimlik Doğrulama Protokolünü (CHAP) kullanarak oturum kimlik doğrulaması sağlar.

·  kullanılmayan oturumları kapatarak oturum hesaplarını tutar ve bant genişliğini saklar.

·  IAD/Yöneltici ve İSS hattının, ağ parametreleri hakkında kolayca iletişim kurmasını sağlar.

PPPoE (Ethernet üzeinden Nokta-Nokta) – Tipik olarak PPP protokolü kullanan çevirmeli İnternet bağlantıları. PPPoE, Ethernet üzerinde PPP protokolü çalıştırma yöntemlerinden biridir. PPPoE… ·

·  servis sağlayıcılara, çevirmeli ağ servisleri içinde, benzer faturalandırma ve erişim kontrol olanağı sağlar.

·  müşteri yerinde çoklu ana bilgisayar bakımı için düşük maliyetli bir çözüm sağlar.

·  Şifreli Kimlik Doğrulama Protokolü (PAP9 kullanarak oturum kimlik doğrulaması sağlar.

·  Challenge Handshake Kimlik Doğrulama Protokolünü (CHAP) kullanarak oturum kimlik doğrulaması sağlar.

·  kullanılmayan oturumları kapatarak oturum hesaplarını tutar ve bant genişliğini saklar.

·  IAD/Yöneltici ve İSS hattının, ağ parametreleri hakkında kolayca iletişim kurmasını sağlar.

PVC (Sürekli Sanal Devre) - Ağ üzerinde iki sabit uç nokta arasındaki sanal bağlantı. Çerçeve rölesi ve ATM ağ sistemleri terimi.

PWM (Darbe Genişlik Modülasyonu) Modülasyon metodu. Sinyal, darbenin çalışma çevrimini modüle eder veya değiştirir. PWM'de, taşıyıcı bir darbe akımıdır. Ayrıca, PDM (Darbe Süresi Modülasyonu) adı verilir.

Q



QAM (Ayrık Genlik Modülasyonu) Modemler ve DSL ekipmanlarının kullandığı modülasyon metodu. Genlik modülyasyonlu iki (AM) sinyalini tek bir kanalda bir araya getirir. Modem, sinyalleri faz dışında birbirine 90 derecelik açıyla yerleştirir (bir çeyrek daire). Mühendisler bu 90 derecelik faz değişimine "dördülleme" adını verir. QAM, taşıyıcının hem fazını hem de genliğini modüle eder. Etkin bant genişliğini iki katına çıkarır.

R



RAM (Rasgele Erişimli Bellek) - Bir bilgisayardaki ana bellek. Bilgisayar bu tür bir belleğin üzerine yeni verileri yazabilir. RAM teriminin "rasgele erişim" kısmı, RAM'ın verileri saklama yönteminden kaynaklanır: Bilgisayar, RAM'daki bilgilerin herhangi bir bitinin yerini eşit sürede belirleyebilir. Bit nerede olursa olsun, bu her zaman geçerlidir.

RIP (Yönlendirme Bilgi Protokolü) - Yönlendirme protokolü ve TCP/IP mekanizmasının bir parçası. RIP, kaynak ile varış yeri arasındaki en küçük sekme sayımını esas alarak bir rota belirler . RIP, ağ içindeki diğer Routerlerle iletişim kurarak en küçük sekme sayımını belirler. Sadece hedef Router'da da kullanılıyorsa, RIP kullanın.

RJ-11 - Dört adete kadar telden oluşan altı iletkenli modüler telefon soketi. RJ-11, dünyada en yaygın olarak kullanılan telefon soketidir. Telefon cihazlarını, modemleri ve faks cihazlarını bir dişi RJ-11 soketine bağlar. Söz konusu dişi jak genellikle duvara veya zemine monte edilir.

RJ-45 - Sekiz iletkenli modüler telefon soketi. 10BaseT, ISDN ve diğer veri bağlantıları için kullanılır.

RT-VBR (Gerçek Zamanlı Değişken Bit Hızı) - Ses gibi zamana karşı hassas uygulamaları destekleyen servis tipi. Hücrelerin geliş hızını değiştirir.

S



Selamlama Süresi - Konfigürasyon BPDU'larının oluşturulması arasında geçer süre. Konfigürasyon BPDU'ları,kök köprü tarafından oluşturulur.

Sıralı İletim Boyutu (Hücreler) - Kullanıcının en yüksek hızda sıralı olarak gönderebileceği maksimum hücre sayısı. Sıralı iletim boyutu, sürdürülebilir bir hız aralığında ölçülmektedir.

Sonraki Adım IP - Hedef adrese ulaşmak için kullanılan IP adresi veya Ağ Geçidi.

Statik güzergahlar - Yönelticide kaydedilen kalıcı güzergahlar. Yöneltici, aldığı IP paketlerini yönlendireceği yeri belirlerken bu güzergahları kullanır.

SVC (Anahtarlı Sanal Devre) - Ağ üzerinde iki değişken uç nokta arasındaki sanal bağlantı. Anahtar, çağrının başında kapar ve çağrının sonunda keser. Bir çerçeve rölesi ve ATM ağ sistemleri terimi.

T



Taşıyıcı dalga - Periyodik dalga biçimi. Bir taşıyıcı modüle edilmiş veya modüle edilmemiş olabilir. Ayrıca sürekli veya anahtarlanmış olabilir. Modemler genellikle taşıyıcı dalgayı bir veri sinyali ile modüle eder. Modülasyon, taşıyıcı dalganın bazı karakteristik özelliklerini değiştirerek veri sinyalini gösterir. Örneğin bir devre, sinyali taşıyıcı genliğinde, frekansında veya fazında orantısal bir değişim olarak gösterebilir. Demodülasyon (algılama), taşıyıcı dalgayı ortadan kaldırır ve sinyali tekrar üretir. Taşıyıcı frekansı, sinyal frekansından çok yüksek olmalıdır. Bir modem, birden fazla sinyali ve birden fazla modülasyon metodunu, aynı taşıyıcıya eşzamanlı olarak uygulayabilir. Modülasyon metodu iletim öncesi taşıyıcıyı bastırabilir. Bu durumda, demodülasyon meydana gelmeden önce alıcı taşıyıcıyı tekrar yerleştirmelidir.

TCP/IP (İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü) - Çeşitli ağlar ve LAN'lar kullanan farklı bilgisayarları birbirine bağlamak üzere tasarlanmış bir dizi protokol.

Tepe Hücre Hızı - Hücrelerin ağa gönderilmesindeki maksimum hız (Hücre/saniye).

Topoloji - Bir yerel iletişim ağını tanımlayan geometrik fiziksel veya elektriksel konfigürasyon. Bus, ring ve star, en yaygın kullanılan dağıtım sistemi topolojileridir.

U



UBR (Belirlenmemiş Bit Hızı) - Zaman gecikmesi ve gecikme değişkenliğinin çok sıkı olması gerekmeyen, olabilecek en iyi servistir. UBR, belirli bir servis kalitesi veya verim garantisi vermez.

UDP (Kullanıcı Datagram Protokolü) - TCP/IP protokol sistemi içindeki bir protokol. Dağıtımın güvenli olması gerekmediğinde, iletişim için TCP yerine UDP kullanılabilir.

UPnP (Evrensel Tak ve Kullan) - USRobotics SureConnect ADSL 4 Portlu Yöneltici'de UPnP etkinleştirildiğinde, UPnP'li LAN aygıtlarında çalışan ve UPnP'yi tanıyan tüm uygulamalar (Windows XP gibi), NAPT'den geçebilir. ADSL yöneltici ancak NAPT etkinleştirilmişse DNS röle fonksiyonlarını yerine getirir.

USB (Evrensel Seri Hat) - 12 Mbps'lik veri aktarma hızlarını destekleyen harici hat standardı.

Uygulama Düzeyi Ağ Geçidi (ALG) - Bazı uygulamalarda, IP taşıma kapasitesi dahilinde IP adresleri bulunur. USRobotics SureConnect ADSL 4 Portlu Yöneltici, her biri özel bir uygulamaya hitap eden çeşitli ALG'ler destekler. ALG, belirli bir uygulamanın taşıma kapasitesi içindeki dahili özel IP Adresinin yerini alır.

V



VCI (Sanal Kanal Tanımlayıcı) - Bir sanal devrenin adresi. 0 - 65.535 arasında değişen bir tamsayıdır. Söz konusu tamsayı, hücrelerin geçebileceği bir sanal kanalı tanımlar.

VPI (Sanal Yol Tanımlayıcı) - Bir ATM ağı üzerindeki bir bağlantıya gider bir sanal yolun adresi. 0 - 4.095 arasında değişen bir tamsayıdır.

W-X-Y-Z



WAN (Geniş İletişim Ağı) - Geniş bir coğrafi alanı kapsayan ağ tabanı.

WINS (Windows İnternet Adlandırma Servisi) - Windows ağ sistemi adlarını, yönlendirme amacıyla kullanılabilen adreslere çeviren servis.

Yanbant - Taşıyıcının yanında, frekanslardan oluşan bant. Taşıyıcı modülasyonu yanbantları oluşturur. Yanbantlar sinyal verilerini içerir ancak taşıyıcının ihtiyacı olandan fazla bant genişliği kullanır. Bazı durumlarda, devreler sinyal verilerine zarar vermeden kopya yanbantları bastırabilir. Örneğin, devreler birbirinin aynı iki AM yanbandından birini sildiğinde, AM tek yanbantlı hale gelir. Ayrıca, bazı tek yanbantlı ekipmanlar taşıyıcı frekansını da bastırır. Bunun üzerine, sinyal demodüle edilmeden, yani düzeltilmeden önce taşıyıcı, alıcıda düzeltilmelidir.

Yayılmalı Ağaç Yapısında Köprü Oluşturma - Özel algoritma veya formül. Şeffaf köprüler, kaynak-hedef arasındaki en iyi yolu dinamik olarak belirlemek için yayılmalı ağaç algoritmasını kullanır. Bu algoritma, bir ağ içindeki köprü çevrimlerini (bir segmenti bir diğerine bağlayan çoklu yollar) engeller. Bu algoritma tüm fazla yolları tespit eder ve sadece birini aktifleştirir. Yayılmalı ağaç protokolü (STP), IEEE standardı 802.1'in bir parçasıdır.

Yöneltici - Yerel ağlar (LAN) veya geniş iletişim ağları (WAN) arasında veri paketlerini yönlendiren aygıt. Yönelticiler, iletilen her paketteki ağ adresini yönlendirme tabloları ve yönlendirme protokollerine başvurarak okur. Ardından paketin gönderileceği yeri belirler. Bir yöneltici, bu kararını en iyi güzergaha göre belirler. Bir yöneltici portu bir paket algıladığında, yöneltici yönelten tabloyu kontrol eder. Port, hedef IP adresinin ağ numarasını, kendi yöneltici tablo girişi ile eşlemeye çalışır. Port bir eşleme bulursa, paketi hedef ağa yönlendirir. Bir eşleme bulunmazsa, port paketi vasayılan ağ geçidi olarak atanmış yönelticiye yönlendirir.

Yönlendirme Zaman Gecikmesi - Köprü ile donatılmış LAN içindeki tüm köprülerin kullandığı zaman aşımı değeri. Yönlendirme gecikme değeri, kök tarafından ayarlanır.