Kablosuz iletişim ayarları

Aşağıdakiler, Wireless (Kablosuz) menüsünde bulunan seçeneklerdir:

Kurulum

Aşağıdaki sayfa, kablosuz özelliğini etkinleştirmenizi, ağ adını yayınlamayarak erişim noktasını gizlemenizi ve kablosuz ağ adı (SSID) ayarlamanızı sağlar.

Seçenek Açıklama
Kablosuz bağlantılara izin ver Kablosuz LAN arayüzünü etkinleştiren veya devre dışı bırakan bir onay kutusu. Varsayılanı kablosuz iletişime izin verilmesidir.
Ağ adını yayınla

Erişim noktasının bir kablosuz istemci tarafından otomatik olarak algılanmasını istemiyorsanız, bu onay kutusundaki seçimi kaldırmalısınız. Bu işlemi gerçekleştirirseniz, istemci erişim noktasını bulamaz. Ağ adını belirterek (aşağıda) ve sonra da bu adı kablosuz istemcisi yardımcı programına girerek bağlantıyı ayarlayabilirsiniz.

Ağ adı (SSID)

Kablosuz ağınızın adını buraya girin. SSID, Service Set Identifier teriminin kısaltması olup Türkçe'si Servis Seti Tanımlayıcısı'dır. Bu ad, 1 - 32 karakter uzunluğunda olmalıdır. Varsayılan ad USR9108'dir.

Tüm kablosuz istemcileri Internet'e erişebilmek için ağ geçidini tespit etmelidir veya doğru SSID ile konfigüre edilmelidir.

MAC adresi Ağ geçidinin kablosuz MAC adresini gösterir. (WDS veya birden fazla ağ geçidi kullanıyorsanız bu adresi kullanmanız gerekir.) değişiklikleri kaydetmek için Apply'ı (Uygula) tıklatın.

İstemci Listesi

Bu sayfa, kablosuz ağınıza bağlı veya kablosuz ağınızla ilgili tüm kablosuz istemcilerini gösterir. Kablosuz istemci, kablosuz adaptörü olan bir makinedir.

Disable (Devre dışı bırak) onay kutularından herhangi birinde değişiklik yaparsanız değişiklikleri kaydetmek için Apply'ı (Uygula) tıklatın. Yetkisiz bir kablosuz kullanıcısının ağ geçidinize bağlandığını tespit ederseniz bunu kaldırmak için Disable (Devre dışı bırak) onay kutusunu kullanabilirsiniz. Böylelikle, istenmeyen sistem aynı zamanda MAC filtresi yasaklılar listesine de eklenecektir. Listeyi en yeni duruma göre güncellemek için Refresh'i (Yenile) tıklatın.

AP Modu

Bu sayfada, ağ geçidinizi ya bir erişim noktası (kablosuz makineleri Internet'e bağlar) ya da bir köprü (sadece başka bir kablosuz köprüyle veri alışverişi sağlar) olarak ayarlayabilirsiniz. Bir erişim noktası ile, kablosuz istemcileri ağ geçidiyle iletişim kurmak için altyapı modunu kullanırlar. Köprü modunda, ağ geçidi diğer kablosuz köprülerle kablosuz olarak iletişim kurmak için Kablosuz Dağıtım Sistemi (WDS) protokolünü kullanır.

Eğer bir köprü oluşturmak isterseniz cihazlardan biri ya da ikisi diğerinin WLAN MAC adresini bilmelidir. Köprü Sınırlaması aşağıdaki değerlerden birine sahip olabilir:


Gelişmiş Ayarlar

Bu sayfada, kablosuz iletişim için birkaç gelişmiş ayarı belirleyebilirsiniz.


Not: Değişiklik yaptıktan sonra kaydetmek için Apply'ı (Uygula) tıklatın.

Uyarı: Yukarıda görüntülenen ayarlar varsayılan ayarlardır. Bu öğelere yapılan değişiklikler kablosuz iletişimde sorunlara yol açabilir.

Alan Açıklama
AP yalıtımı Kablosuz makinelerinizin birbirleriyle iletişim kurmasını istemiyorsanız bu öğeyi etkinleştirin.
Band Bu, ağ geçidinin kablosuz cihazlarınızla iletişim kurmak için kullanacağı frekans aralığıdır.
Kanal Belirli bir kanalın seçilmesini sağlayan açılır menü.
Hız

Bu açılır liste, Auto (Otomatik- mümkün olduğunda en yüksek hızı aksi takdirde daha düşük bir hız kullanır) veya 1 - 54 Mbps arasında sabit bir hız olabilen kablosuz iletişim hızını belirlemenizi sağlar.

Multicast hızı Bu açılır liste, aynı anda birden fazla hedefe gönderilen multicast paketleri için kablosuz iletişim hızını belirlemenizi sağlar. Değeri, Auto (Otomatik- mümkün olduğunda en yüksek hızı aksi takdirde daha düşük bir hız kullanır) veya 1 - 54 Mbps arasında sabit bir hız olabilir.
Temel hız Yukarıda verilen Rate (Hız) altında listelenen tüm hızları destekleyebilir veya sadece daha eski 802.11b uygulamalarını destekleyen 1-, 2-Mbps hızlarını kullanabilirsiniz.
Parçalanma eşiği

Baytlarla tanımlanan ve paketlerin parçalanıp parçalanmayacağını ve hangi boyutta parçalanacağını belirleyen bir eşiktir. Bir 802.11 bağlantısında parçalanma eşiğinden daha büyük olan paketler devre boyutu için uygun daha küçük birimlere bölünürler. Tanımlanan parçalanma eşiğinden daha küçük paketler parçalanmaz.

256 ve 2346 arası bir değer girin. Bir yüksek paket hızı hatasıyla karşılaşırsanız, bu değeri çok az düşürün. Parçalanma eşiğini çok düşük ayarlarsanız, performans düşebilir.

RTS eşik değeri Bu, paket boyutundaki bayt sayısıdır ve bu değerin üzerinde ağ geçidi RTS/CTS (gönderim isteği, göndermeye uygun) mekanizmasını çalıştırır. Bu eşik değerinden daha büyük olan paketler RTS/CTS mekanizmasını tetiklerken ağ geçidi daha küçük paketleri RTS/CTS'yi kullanarak aktarır. Varsayılan maksimum 2347 şeklindeki ayar RTS eşik mekanizmasını devre dışı bırakır.
DTIM aralığı İşaret olarak da bilinen gönderim trafiği gösterge mesajı (DTIM), broadcast veya multicast mesajların dinlenmesi için bir sonraki pencere hakkında istemcileri bilgilendiren bir sayaçtır. Ağ geçidinde istemciler için broadcast veya multicast mesajlar varken, bir sonraki DTIM mesajını, bir DTIM Aralığı değerinde gönderir. İstemciler işareti duyar ve broadcast ve multicast mesajlarını alacak şekilde uyanırlar.
İşaret aralığı İşaret aktarımları arasındaki süre (milisaniye cinsinden), bunların her biri bir erişim noktasının varlığını tanımlar Varsayılan olarak kablosuz istemcileri tüm radyo kanallarını pasif olarak tarar ve erişim noktalarından gelen işaretleri dinler. Bir istemci güç tasarrufu moduna geçmeden önce işaret aralığının bir sonraki işaret için ne zaman uyanması gerektiğini belirlemesi (ve erişim noktasında bunun için bir mesaj olup olmadığını) gerekir. 1 - 65535 arasında herhangi bir değer girebilirsiniz ama tavsiye edilen aralık 1 - 1000'dir.
Hızlanma

MAXg, iki U.S. Robotics MAXg cihazının normal hızın iki katında birbirleriyle iletişim kurabilmesi özelliğidir.

54g+, çerçeve hızlandırma sayesinde en yüksek verimin elde edilmesini sağlayan teknolojidir. 54g+ etkinleştirildiğinde toplam verim (ağdaki her bir istemcinin ayrı ayrı veriminin toplamı), salt 802.11g ağlarda %25, ve 802.11g ve 802.11b donanımından oluşan ağlarda %75 oranında artar.

Bu öğe için, None (Yok), 54g+ (Xpress), ya da MAXg (125 Mbps) seçeneklerini kullanabilirsiniz. Köprü modunda MAXg (125 Mbps) desteklenmez.

MAC adresi Bu, ağ geçidinin WLAN MAC adresidir.
54g modu Bu 54g+ modunu, en kapsamlı uyumluluk için 54g Auto (Otomatik) moduna veya 54g onaylı donanımlar arasında en hızlı performans için 54g Performance (Performans) moduna ayarlayın.
54g koruma 802.11g standartları bir koruma yöntemi sağlayarak, 802.11g ve 802.11b aygıtlarının aynı ağ içinde, aynı anda "konuşmadan" varolmasını sağlar. Kablosuz ağınızın bir 802.11b aygıtı tarafından kullanılması olasılığı varsa 54g korumayı devre dışı bırakmayın. Auto (Otomatik) Modunda, kablosuz cihazlar, karma 802.11g/802.11b ağlarda 802.11g performansını artırmak itin RTS/CTS kullanacaktır. Birçok koşulda 802.11g verimini en üst düzeye çıkarmak için korumayı kapatın.
WMM (Wi-Fi çokluortam) Bu öğe, çokluortam paketlerinin Servis Kalitesi (QoS) işlemesini etkinleştirir veya devre dışı bırakır. QoS'te bazı paket tiplerine diğerlerinden daha yüksek öncelik verilir.
WMM onay istememe Onay istememe, MAC seviyesindeki onay politikası ile ilgilidir. Onay istememeyi etkinleştirmek daha verim alınmasını sağlar, fakat hata oranını da yükseltir.
Preamble (Başlangıç) Başlangıç, iki ya da daha fazla kablosuz sistem arasındaki zamanlamayı senkronize eden bir sinyaldir ve tüm kablosuz sistemlerin aktarımın başlatılmasını algılamasını sağlar.