Kablosuz Ayarlarının Konfigürasyonu

Internet Kullanıcı Arayüzünde, Wireless (Kablosuz) sekmesini tıklatın. Bu bölümde Wireless MAXg Range Extender'ın Yerel Alan Ağı (LAN) ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Not: Wireless MAXg Range Extender'a bağlanabilmek için, Kablosuz ağdaki her kablosuz istemcinin Konfigürasyon Yardımcı Programında bir Infrastructure (Altyapı) modunun yanı sıra doğru ağ adının (SSID) ve güvenlik bilgisinin de seçilmiş olması gerekmektedir. Bu ayarları nasıl ayarlamanız gerektiğini belirlemek için kablosuz istemcinizin belgelerin başvurun.

Ağı Genişletin

Bu bölümde, algılanan kablosuz ağ aygıtlarının bir listesini görebilirsiniz. Listede sadece Ağ Adını (SSID) yayınlayan ağ aygıtları gösterilecektir. Algılanan her bir ağ aygıtı için aşağıdaki bilgiler görüntülenecektir:

Eğer ilgili ağ aygıtını hala görüntüleyemiyorsanız, o aygıt Ağ Adını (SSID) yayınlamıyor olabilir. Listedeki son girişi seçin ve ağ aygıtının bilgilerini manuel olarak girin. Mevcut kablosuz ağınızın Ağ Adını, kablosuz MAC adresini ve doğru kanalını girmeniz gerekecektir.

Ağ Adını (SSID) Yayınla

Ağ Adı (SSID), Range Extender'ın bağlandığı kablosuz ağın adıyla örtüşmelidir. Ağ adı, altçizgi (_) ve boşluklar dahil olmak üzere 32 alfanümerik karaktere kadar olabilir.

Broadcast network name (Ağ adını yayınla) seçeneğinin yanındaki onay kutusunu seçerek ya da seçimi kaldırarak, Ağ adının yayınlanıp yayınlanmayacağını belirleyebilirsiniz. Bu seçeneği etkinleştirirseniz, Ağ adı yayınlanacaktır ve bu alanda bulunan ve kablosuz aygıtları tarayan biri Range Extender'ı görecektir. Bu seçeneği devre dışı bırakırsanız, sadece Ağ adınızı bilen kablosuz istemciler Range Extender'ı bulacaktır. Ağ adınızı yayınlamamanız tavsiye edilmektedir. Bu, Range Extender güvenliğini artıracaktır.

Güvenlik

Bu bölümde kablosuz güvenlik özelliklerini aktif hale getirebilirsiniz. Tüm güvenlik ayarları, Range Extender'ın bağlanacağı kablosuz ağ aygıtının ayarlarıyla örtüşmelidir. Yetkisiz istemcilerin ağınıza erişimini engellemek için kablosuz güvenliğin bir çeşidini etkinleştirmeniz önerilir.

Not: Kablosuz yönelticiniz ya da erişim noktanızın veya Range Extender'ınızın ayarlarında yapacağınız her türlü değişiklik, aynı zamanda Range Extender'a bağlanacak tüm kablosuz istemcilerde de yapılmalıdır.

Method (Yöntem) için, aşağıdaki seçeneklerden birini seçebilirsiniz:

Seçtiğiniz seçeneğe bağlı olarak için farklı ayarlar yapmanız gerekir.

WPA

WPA'in anahtar kullanımı her veri transferi için kullanılan şifreleme güvenliği ve anahtar kombinasyonlarının ağa erişim kontrolü sağlaması için kullanılması açılarından WEP'ye benzer, fakat anahtar sadece işleme başlamak için kullanılır ve 256 bit'lik bir anahtardır. Bağlantı bir kez kurulduğunda, anahtar orijinalin anahtarın tesadüfi bir versiyonu olacak şekilde düzenli olarak değiştirilir ve bu da daha yüksek bir güvenlik seviyesi sunar.

Not: WPA PSK (Ön Paylaşımlı Anahtar) seçeneklerini kullanabilmeniz için, bağlanmak istediğiniz kablosuz ağda, kimlik denetimi modu olarak bir WPA PSK sürümünün kullanılması mümkün olmalıdır. Bir çok eski kablosuz aygıtta WPA PSK kullanılamayabilir, bu nedenle WPA PSK seçilmeden önce bu durum doğrulanmalıdır. Onaylama modlarının eşleşmemesi, kablosuz ağa bağlanmanızı engelleyecektir.

Bağlanacağınız kablosuz ağ aygıtının ayarlarıyla örtüşen bir güvenlik Method (Yöntem) ve şifreleme tipi seçmeniz gerekecektir. Ya WPA PSK (TKIP) ya da WPA PSK (AES) seçimi yapabilirsiniz. Eğer kablosuz ağınızda şifreleme yöntemi olarak WPA kullanıyorsanız, ya TKIP ya da AES kullanmanız gerekir; Range Extender bunlardan sadece birini desteklediğinden, ikisinin bir kombinasyonunu kullanamazsınız. Örneğin, Wireless MAXg Router, varsayılan ayar olarak WPA (TKIP ve AES) kullanır. Yönelticideki bu ayarı ya TKIP ya da AES olarak değiştirmeniz gerekecektir. Range Extender ayrıca WPA2 PSK veya WPA/WPA2 ile RADIUS 802,1x kimlik denetimi desteği sunmaz.

Daha sonra, bir Pass phrase (Parola tümce) girmeniz gerekir. Parola tümce en az sekiz karakter uzunluğunda olmalıdır Bu Parola tümce kablosuz ağa bağlanan her bilgisayarda aynı olmalıdır. Ayrıca, Key rotation (Anahtar değişimi) süresini ayarlayabilirsiniz. Bu, Range Extender'ın otomatik olarak kaç saniyede bir yeni anahtar yaratacağını belirler. TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) (Geçici Anahtar Bütünlüğü Protokolü) rastgeleleştirme algoritmaları kullanarak anahtarları karıştırır ve bütünlük kontrol etme özelliği ekleyerek bu anahtarların değiştirilmediğinden emin olunmasını sağlar. AES (Advanced Encryption Standard) (İleri Şifreleme Standardı) simetrik anahtar şifreleme tekniğidir.

WEP

WEP, kablosuz veri iletişimlerinizi korumanız için kullanılan bir şifreleme düzenidir. WEP, tüm veri iletimlerinde ağınızın erişimini kontrol etmek ve şifre güvenliği sağlamak için 64 bit anahtarlar ve 128 bit anahtarların bir kombinasyonundan yararlanır. Veri iletiminin şifresini çözmek için ağ üzerindeki her bir kablosuz istemci, eşdeğer 64 bit veya 128 bit anahtar kullanmalıdır.

Bağlanacağınız kablosuz ağ aygıtının ayarlarıyla örtüşen bir güvenlik Method (Yöntem) seçmeniz gerekecektir. WEP open (WEP açık) ya da WEP shared (WEP paylaşımlı) seçeneğini seçerseniz, Key (Anahtar) girmeniz gerekecektir.

Ağınızı Daha Da Genişletin (WDS Kısıtlamaları)

Bu aynı zamanda WDS Kısıtlamaları olarak da bilinir. Bu özelliği etkinleştirirseniz, Range Extender'lar buna bağlanabilecektir. U.S Robotics, bu yolla sadece bir tane daha Range Extender eklemenizi önerir. Eğer birden fazla Range Extender'ı bir zincir halinde eklerseniz, ağ kalitesi ve hızında düşme yaşanacaktır.

Bu özelliği etkinleştirmek için I will extend my network farther (Ağımı daha da genişleteceğim) seçeneğinin yanındaki onay kutusunu işaretleyin. Ardından, buna bağlayacağınız her bir yeni Range Extender'ın MAC adresini girin ve Add (Ekle) düğmesini tıklatın. Varsayılan ayar olarak bu özellik devre dışıdır.


WDS sayesinde birden fazla ayrı ağı bağlamak için birden fazla erişim noktası ya da kablosuz yöneltici kullanabilirsiniz. Her bir ağa bir erişim noktası ya da kablosuz yöneltici bağlayıp, WDS özelliğini etkinleştirdiğinizde, en yakındaki kablosuz istemciler kablosuz ağa bağlanabilir ve ayrıca, daha da uzakta bulunan bir başta erişim noktası ya da kablosuz yönelticiye bir köprü oluşturulabilir. Kablosuz erişim noktası ve köprü oluşturacağınız kablosuz ürün için aynı kanalın ve aynı Ağ Adının (SSID) seçilmiş olması gerekir; ayrıca, WDS Kısıtlamaları tablosunda girilen diğer aygıtın MAC adresi ile de örtüşmelidir. WDS Kısıtlamaları seçeneğini etkinleştirdiğinizde, oluşturduğunuz kablosuz ağın her noktasına bağlanma kapasitesine sahip erişim noktaları ya da kablosuz yönelticilerin MAC adreslerini girebilirsiniz. Bu sayede, kablosuz ağa erişimi olanlar arasında sınırlama getirilecekler tam olarak belirlenebilir.

Aktarım

Bu bölümdeki alanlar daha gelişmiş kablosuz özellikler ile ilgilidir ve çoğu kişinin bunları değiştirmesine gerek yoktur. Bu ayarlardan birini değiştirmek istiyorsanız, herhangi bir değişiklik yapmadan önce daha sonra herhangi bir sorun yaşamanız ve bu ayarlara geri dönmeniz gerekmesi durumunda kullanabilmeniz için varsayılan değerleri bir yere yazın.

Power level (Güç seviyesi) olarak açılabilir menüden %100, %50 ya da %25'i seçebilirsiniz. Güç seviyesi, Wireless MAXg Range Extender'ın ilettiği kablosuz sinyalin gücünü ayarlar. Kablosuz sinyalinizin başka kablosuz ağlara karışabileceği bir yerde bulunuyorsanız, karşılaştığınız parazitleri azaltmak için düşük bir ayar kullanabilirsiniz.

54g mode (54g modu) ayarında Automatic (Otomatik), 802.11g Performance (802,11g Performansı) ya da 802.11b Only (Sadece 802,11b) seçeneklerini seçebilirsiniz. Tüm 802,11g ekipmanını kullanıyorsanız, 802.11g Performance (802,11g Performansı) en hızlı performansı sunacaktır. 802,11b Only (Sadece 802,11b) seçeneğini seçerseniz, 802,11b desteği veren tüm istemciler Wireless MAXg Range Extender'a 802,11b veri hızıyla bağlanabilir.

Automatic 54g protection (Otomatik 54g koruması) seçeneğini yanındaki onay kutusu aracılığıyla etkinleştirebilir ya da devre dışı bırakabilirsiniz. Bu ayarı seçerseniz, Wireless MAXg Range Extender 802,11'in karma olarak bulunduğu ortamlarda 802,11g performansını arttırmak için RTS/CTS kullanır. Bu ayar seçili değilse, 802,11g performansı çoğu durumda en üst seviyeye çıkar ve diğer 802,11 modları (802,11b vs.) ikinci dereceden önceliğe sahip olur.

Supported rate (Desteklenen hız) kablosuz ağınızda bilginin iletildiği ve alındığı kablosuz bağlantı hızıdır. Auto (Otomatik), 1, 2, 5.5, 6, 9, 11, 12, 18, 24, 36, 48, 54 seçeneklerini seçebilirsiniz.

Basic rate set (Temel hız grubu) olarak Default (Varsayılan), All (Hepsi) ya da 1 & 2 Mbps (1 ve 2 Mbps) seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Acceleration (İvme) ayarı için None (Yok), 54g+ (Xpress), ya da MAXg (125 Mbps) seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bu özellikler, ya normal hızları (Hiçbiri) ya da artırılmış hızları (54g+ veya MAXg) belirler.

Beacon Interval (İşaret Aralığı) işaret aktarımları arasında geçen süredir. Bir işaret, temel olarak kablosuz istemci ya da Range Extender için ağın hâlâ etkin olduğunu belirten bir kalp atışı gibidir. Bunun ayarlanması için önerilen değer 1 ve 1000 milisaniye arasındadır.

RTS threshold (RTS eşiği), Range Extender'ın bir RTS mesajı göndermeden önce ne kadar bekleyeceğini belirtir. RTS, Request to Send (Gönderim İsteği) anlamına gelir. Bir RTS mesajı, istemcinin hedef bilgisayara, ağa ya da sunucuya veri göndermek istediğini ve bilginin gönderilmesi ve alınması sırasında bilgisayara ya da ağa birincil dereceden erişim istediğini söyler. Bir istemci bir bilgisayar, ağ veya sunucuya veri iletiminde zorluklarla karşılaşıyorsa, bu eşik değeri düşürülmelidir.

Fragmentation threshold (Parçalanma eşiği) bilgiyi paketler olarak gönderirken, paketler parçalara ayrılmadan önce Range Extender'ın erişeceği en üst seviyedir. Bilgi yollamakta sorun yaşıyorsanız, genellikle ağda başka bir trafik daha bulunmaktadır ve aktarılmakta olan veriler çakışıyordur. Bu sorunu çözmek için bilgiler parçalanabilir. Fragmentation threshold (Parçalanma eşiği) ne kadar düşük seviyeye ayarlanırsa, bir paket de parçalara ayrılmadan önce o kadar küçük olacaktır. Maksimum ayara (2346) getirildiğinde, parçalanma devre dışı kalır.

DTIM Interval (DTM Aralığı) DTM'lerin ağdaki istemcilere gönderilmesi arasında geçen süredir. DTIM, Delivery Traffic Indication Message (Gönderim Trafiği Gösterge Mesajı) anlamına gelir. DTIM, ağ bulunan ve güç ile yönetilen istemcilere gönderilmesi gereken bir bilgi olduğunu ve bu bilgiyi almaları için tekrar aktif konuma gelmelerini bildirmek için gönderilen bir mesajdır. Küçük bir sayı, istemcilerin çok uzun bir süre için güç tasarruf moduna geçemeyecekleri anlamına gelir. Daha büyük bir sayı, istemcilerin güç tasarruf moduna geçebilecekleri, fakat yollanan bilgiler birikeceği için daha uzun süre aktif olarak kalmaları gerekeceği anlamına gelir. DTIM aralığı için varsayılan değer 3'tür.

Preamble (Başlangıç), Wireless MAXg Range Extender ve kablosuz istemciler arasındaki iletişim için geçerli olan CRC (Cyclic Redundancy Check) blok uzunluğunu tanımlar. Trafiği çok olan ağlar başlangıç ayarı olarak Short (Kısa), çok fazla trafiği olmayan ağlar ise Long (Uzun) seçeneğini kullanmalıdır. Kısa başlangıç, kablosuz ağdaki bütün bilgi verimini arttırır. Short (Kısa) seçeneğini seçerseniz ve ağdaki herhangi bir istemci Short (Kısa) seçeneğini desteklemiyorsa, bu istemci Wireless MAXg Range Extender ile iletişim kuramaz.

Wireless MAXg Range Extender'ın kablosuz seçeneklerinde veya güvenlik ayarlarında herhangi bir değişiklik yaptıktan sonra, değişikliklerin kaydedilip uygulanması için, Save (Kaydet) düğmesini tıklatmanız gerekir.