A vezeték nélküli beállítások konfigurálása

A webes kezelőfelületen kattintson a Vezeték nélküli fülre. Ebben a részben konfigurálhatja és megváltoztathatja a Wireless MAXg Access Point vezeték nélküli hálózati beállításait.

Megjegyzés: A vezeték nélküli hálózat minden egyes ügyfelénél a konfigurációs segédprogramjuk segítségével az Infrastructure (infrastruktúra) módot kell kiválasztani, valamint a helyes hálózatnév (SSID) és a biztonsági információk beállítása is szükséges, mert csak így tudnak a Wireless MAXg Access Pointhoz csatlakozni. A vezeték nélküli kliens dokumentációjában talál további információkat arról, hogyan tudja konfigurálni ezeket a beállításokat.

Network Name (SSID) (A hálózat neve (SSID))

Alapértelmezés szerint a Wireless MAXg Access Point vezeték nélküli hálózati neve USR5451. Ezt használják a vezeték nélküli ügyfelek a Wireless MAXg Access Point azonosítására. Ajánlott a név megváltoztatása valamilyen egyedi értékre, mert így könnyebben azonosítható a használni kívánt vezetékes hálózat abban az esetben, ha több hálózat is elérhető. A hálózatnév legfeljebb 26 alfanumerikus karakterből állhat, beleértve az aláhúzást (_) is.

A Broadcast network name (hálózati név sugárzása) melletti négyzet ki- vagy bejelölésével engedélyezheti vagy letilthatja a hálózati név sugárzását. Ha engedélyezi, a hálózati név sugárzása megtörténik, tehát bárki, aki a környéken vezeték nélküli eszközöket keres, láthatja a hozzáférési pontot. Ha kikapcsolja, csak a hálózati nevet ismerő vezeték nélküli eszközök lesznek képesek megtalálni a hozzáférési pontot. A U.S. Robotics ajánlja a hálózati név sugárzásának letiltását. Ezzel növelheti a hozzáférési pont biztonsági szintjét.

WDS korlátozások

A U.S. Robotics Wireless MAXg Routerek és Access Pointok tartalmaznak egy Wireless Distribution System (vezeték nélküli elosztórendszer, WDS) nevű funkciót. A WDS hidat hoz létre a vezeték nélküli útválasztók és hozzáférési pontok között, ezzel vezeték nélkül összekapcsolva a hálózatokat. A vezeték nélküli kliensek egyszerre kapcsolódhatnak a hozzáférési pontokhoz és az útválasztókhoz. A Wireless MAXg Access Pointnak és a híd létrehozásához használandó, vezeték nélküli hozzáférési pontnak vagy útválasztónak ugyanazt a csatorna- és hálózati nevet kell használnia. A hidat alkotó összes hozzáférési pont és útválasztó MAC-címének szerepelnie kell az egyéb áthidalási eszközök WDS-korlátozási táblázatában. Az áthidalás csak az eszköz WDS-korlátozási táblázatában szereplő MAC-címekre vonatkozik. Alapértelmezés szerint ez a funkció le van tiltva.

Ha engedélyezi a WDS-funkciót, csak a következő titkosítási módszereket használhatja: WPA (PSK), WEP nyílt, WEP megosztott vagy Nincs. Ha a WPA (PSK) lehetőséget választja, lehetőséget választja, ehhez használható a TKIP és az AES, de a TKIP és AES nem.

Példa a WDS-korlátozásokra

A vezeték nélküli hálózat erről a típusáról tudni kell, hogy az átviteli sebesség az áthidalás során csökkenhet. Ezért az áthidalt útválasztókat vagy hozzáférési pontokat, melyek engedélyezik a vezeték nélküli kliensek csatlakozását a hálózatra, nem használják nagy forgalom lebonyolítására. Néhány példa az ilyen hálózati típus használatára: biztonsági kamerák, hálózati hozzáférés olyan épületrészekhez, melyek vezetékes módon nem elérhetők, vagy rövid távú hálózati hozzáférés konferenciához.

Wi-Fi multimédia (WMM)

Ez a beállítás alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Ha be kívánja kapcsolni ezt a funkciót, jelölje be a WMM melletti négyzetet. A szolgáltatás használatához szükséges, hogy a többi kapcsolódó eszköz is támogassa és engedélyezze a WMM-t.

Ez a szolgáltatás teszi lehetővé a Szolgáltatásminőség (QoS) funkciót, amely multimédia-alkalmazásoknál, például IP-alapú hang- (VoIP) és videoalkalmazásoknál használatos. Ez teszi lehetővé, hogy a multimédia-alkalmazások hálózati adatcsomagjai előnyt élvezzenek a hagyományos adatcsomagokkal szemben, így az alkalmazások simábban és kevesebb hibával futnak.

Ha bekapcsolja a WMM-et, válassza a No-acknowledgement (Visszajelzés elhagyása) beállítást. A visszajelzés itt a MAC szintű adatkezelési elvre vonatkozik. A visszajelzés elhagyásának engedélyezése hatékonyabb átviteli sebességet, de nagyobb hibaszázalékot produkál zajos rádiófrekvenciás (RF) környezetben.

Bekapcsolt WMM funkció mellett kiválaszthatja az APSD (automatikus energiatakarékos kézbesítés) elemet is. Az APSD adott körülmények között lehetővé teszi az akkumulátorról működő eszközök rádiós használatát az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében. Az APSD hosszabb jelzésidőközt engedélyez, mielőtt elindul a rövid csomagkézbesítési időközöket kérő alkalmazás. A Voice Over Internet Protocol (VoIP) például ilyen, rövid csomagkézbesítési időközt igénylő alkalmazás. Az APSD csak akkor befolyásolja a rádiós használatot és az akkumulátor élettartamát, ha a vezeték nélküli kliens is támogatja az APSD-t.

Megjegyzés: A WMM nem használható, ha az Acceleration (gyorsítás) értéke MAXg (125 Mbps). A gyorsítást 54G+ (XPress) vagy None (nincs) értékre kell változtatni.

Transmission (átvitel)

Ezen a területen haladók számára olyan vezeték nélküli lehetőségek állíthatóak be, melyeket legtöbbször nem szükséges megváltoztatni. Ha a beállítások bármelyikét meg kívánja változtatni, írja le az alapértelmezés szerinti értéket, mielőtt bármit megváltoztatna, hogy probléma esetén visszaállíthassa.

A Multicast rate (többirányú átviteli sebesség) az a sebesség, amelyen a többirányú csomagok átvitele folyik a vezeték nélküli hálózat hozzáférési pontján. A többirányú csomagokban egyetlen üzenetet egy meghatározott csoporton belül több címzettnek lehet elküldeni. A többirányú alkalmazásra példa a telekonferencia, videokonferencia és a csoportos e-mail. A többirányú átviteli sebesség magas értékre állítva javíthatja a többirányú funkciók teljesítményét.

Ha megszünteti a Multicast rate (többirányú átviteli sebesség) kijelölését, akkor a hozzáférési pont nem továbbít többirányú csomagokat.

A Power level (teljesítményszint) mezőben a legördülőmenüből a 100%, 50% vagy 25% értéket választhatja. A teljesítményszint a Wireless MAXg Access Point vezeték nélküli rádiójelének erősségét szabályozza. Ennek csökkentésére akkor lehet szükség, ha olyan területen él, ahol a vezeték nélküli jel átfedésbe kerülhet más vezeték nélküli hálózattal, és csökkenteni kívánja a tapasztalt zavarást.

A Channel (csatorna) mezőben a vezeték nélküli hálózat adatforgalmának átvitelére szolgáló csatornát választhatja ki. Ha interferenciát vagy vezeték nélküli hálózati problémát tapasztal, a csatorna megváltoztatása segíthet megoldani a helyzetet.

Az 54g mode (54g mód) mezőben választhat az Automatic (automatikus), 802.11g Performance (802.11g teljesítmény) vagy a 802.11b Only (csak 802.11b) értékek közül. Ha csak 802.11g készülékeket használ, a 802.11g Performance (802.11g teljesítmény) nyújtja a legjobb sebességet. Ha a 802.11b Only (csak 802.11b) lehetőséget választja, a 802.11b-t használni képes összes eszköz 802.11b átviteli sebességgel kapcsolódik a Wireless MAXg Access Pointhoz.

Az Automatic 54g protection (automatikus 54g védelem) négyzetet ki- vagy bejelölheti. Ha ezt a lehetőséget bekapcsolja, a Wireless MAXg Router RTS/CTS használatával javítja a 802.11g sebességet 802.11 vegyes környezetben. Ha nincs bekapcsolva, a 802.11g sebesség a legtöbb esetben maximális lesz, míg más 802.11 módok (802.11b stb.) másodlagosak lesznek.

A Supported rate (támogatott sebesség) az a vezeték nélküli kapcsolati sebesség, melyen a vezeték nélküli hálózat adatforgalmának sugárzása és vétele történik. Választhat az Auto (automatikus), 1, 2, 5.5, 6, 9, 11, 12, 18, 24, 36, 48 és 54 értékek közül.

A Basic rate set (alapsebesség) mezőben választhatja a Default (alapértelmezett), All (összes) vagy az 1 & 2 Mbps értéket.

Az Acceleration (gyorsítás) mezőben a None (nincs), 54g+ (Xpress™) vagy MAXg (125 Mbps) értékek közül választhat. Ezek a funkciók normál vagy gyorsított átviteli sebességeket határoznak meg. A Wi-Fi multimédia (WMM) funkció nem elérhető, ha a MAXg (125 Mbps) értéket választja.
Megjegyzés: A MAXg gyorsítás (125 Mbps) csak akkor érhető el, ha a hozzáférési ponthoz csatlakozó összes vezeték nélküli kliens támogatja a MAXg-t, és a vezeték nélküli környezet nem zajos (más rádióeszközök nem zavarják).

A Beacon Interval (alapjelidőköz) a két alapjelsugárzás közötti idő nagysága. Az alapjel a vezeték nélküli ügyfelek és útválasztók „szívverése”: olyan rádiójel, mely a hálózatot arról értesíti, még aktívak. Az érték 1 és 1000 ezredmásodperc között legyen.

Az RTS threshold (RTS küszöb) azt jelenti, hogy a kliens felé RTS üzenet küldése előtt a hozzáférési pont meddig vár. Az RTS a Request to Send (adási kérelem) rövidítése. Az RTS-üzenet a címzett számítógépnek, hálózatnak vagy kiszolgálónak azt jelzi, hogy a kliens adatot próbál küldeni, és az információ adása és vétele közben elsődleges hozzáférést igényel. Ha egy kliensnek nehézségei támadnak a számítógép, a hálózat vagy a kiszolgáló felé történő adattovábbítás közben, ezt a küszöböt kell alacsonyabbra venni.

A Fragmentation threshold (feldarabolási küszöb) a csomagméret nagysága, melyet meghaladva a hozzáférési pont az adatcsomagokat feldarabolva küldi el. Információ küldésekor általában akkor lép fel probléma, ha a küldött adatok ütköznek a hálózat egyéb adatforgalmával. Ez a küldött információ feldarabolásával javítható lehet. Minél alacsonyabbra állítja a darabolási küszöb értékét, annál kisebb lesz a fel nem darabolandó csomagok mérete. A maximális értéket (2346) használva feldarabolás gyakorlatilag nem történik. Ezt a beállítást csak haladó felhasználók használják.

A DTIM Interval (DTIM időköz) a hálózat ügyfeleinek elküldött DTIM-ek között eltelt idő. A DTIM a Delivery Traffic Indication Message (kézbesítendő adatforgalom jelzésének üzenete) rövidítése. A DTIM olyan üzenet, amely a hálózat energiatakarékos klienseit értesíti arról, hogy nekik szóló információ érkezik, hogy aktiválhassák magukat, és fogadni tudják az üzenetet. A kisebb érték azt jelenti, hogy a kliensek nem kapcsolhatnak túl sokáig energiatakarékos módba. A magasabb érték azt jelenti, hogy energiatakarékos módba kapcsolhatnak, de sokáig aktívnak kell lenniük, mert több információ összegyűjtve jut el hozzájuk. A DTIM időköz alapértelmezett értéke 1.

A Preamble (bevezetés) a CRC (Cyclic Redundancy Check, ciklikus redundancia ellenőrzése) blokkhosszát határozza meg a Wireless MAXg hozzáférési pont és a vezeték nélküli ügyfelek kommunikációjánál. Nagy forgalmú hálózatoknál a bevezetés méretét érdemes Short (rövid), kisforgalmú hálózatoknál pedig Long (hosszú) értékre állítani. A rövid bevezetés a vezeték nélküli hálózatok általános teljesítményét javítja. Ha a Short (rövid) értéket választotta, és van olyan kliens a hálózatban, amely nem támogatja a Short (rövid) beállítást, a kliens nem lesz képes a Wireless MAXg Access Pointtal kommunikálni.

A Wireless MAXg Access Point vezeték nélküli beállításainak módosítása után a Save (mentés) gombra kattintással tárolja el és lépteti érvénybe a változtatásokat.