Wireless Settings (Vezeték nélküli beállítások)

Ebben részben lehet megváltozatni a hozzáférési pont vezeték nélküli hálózati beállításait.

Hálózatnév (SSID):

A vezeték nélküli eszközök a Network name (Hálózatnév) (SSID) adatot használják a hozzáférési ponthoz történő csatlakozáshoz.

A hozzáférési pont alapértelmezett Network name (Hálózatnév) értéke USR. Ha egynél több áll rendelkezésére, és ezeket egymástól függetlenül kívánja alkalmazni, akkor mindegyik hozzáférési pontnak egyedi hálózatnevet kell megalkotnia.

Válassza a Broadcast network name (Hálózatnév sugárzása) elemet, ha a vezeték nélküli eszközök számára elérhetővé kívánja tenni a hozzáférési pontot, amikor azok helyszínfelmérést hajtanak végre.

Ha törli a Broadcast network name (Hálózatnév sugárzása) bejelölését, a vezeték nélküli eszközök nem lesznek képesek érzékelni a vezeték nélküli hálózatát, amikor helyszínfelmérést hajtanak végre. Az eszközöknek manuálisan meg kell adni a kapcsolódáshoz a hozzáférési pont Network Name (Hálózatnév, SSID) értékét.

WDS Restrictions (WDS-korlátozások)

A WDS lehetővé teszi a hozzáférési pontok és a vezeték nélküli útválasztók egymással való, vezeték nélküli kommunikációját, több hálózat közötti híd létrehozásával. Ha egy hozzáférési pontot vagy egy vezeték nélküli útválasztót kapcsol az egyes hálózatokba, és engedélyezi a WDS-szolgáltatást, akkor lehetővé teszi a vezeték nélküli eszközök számára a barangolást mindkét hálózatban.

A hozzáférési pont és a másik vezeték nélküli hálózati eszköz ugyanazzal a csatornával, hálózatnévvel (SSID) és vezeték nélküli biztonsági beállítással kell rendelkezzen. Minden eszköz WDS korlátozási táblázatának tartalmaznia kell a másik eszköz MAC-címét.

Ennél a vezeték nélküli hálózatnál az átvitel sebességét a híd korlátozhatja. Ezért az áthidalt útválasztókat vagy hozzáférési pontokat, melyek engedélyezik a vezeték nélküli eszközök csatlakozását a hálózatra, nem használják nagy forgalom lebonyolítására. Olyan esetekben lehet hasznos az áthidalás alkalmazása, mint például hálózati elérés biztosítása az épületvezetéken keresztül el nem érhető részében, illetve konferencia-helyszínek átmeneti hálózat-biztosítása.

Megadhat korlátozásokat a WDS (Wireless Distribution System, vezeték nélküli elosztórendszer) rendszeren keresztül csatlakozó eszközök számára. Ezek a korlátozások csak azokra az eszközökre lesznek érvényesek, amelyek a WDS-rendszeren keresztül csatlakoznak, és nem a hozzáférési ponthoz csatlakozó összes, vezeték nélküli eszközre.

Ha a WDS restrictions (WDS-korlátozások) lehetőséget választja, be kell írnia azon vezeték nélküli útválasztók, vagy elérési pontok MAC-címét, amelyeket ezzel a hozzáférési ponttal szeretne összekapcsolni, majd nyomja meg az Add (Hozzáadás) gombot.

Egy létező WDS-leképezés törléséhez kattintson a Delete (Törlés) gombra a MAC-cím mellett.

A hozzáférési pont WDS-csatlakozásai nem támogatják a WPA2 (PSK), illetve semelyik RADIUS titkosítási módszert, sem a TKIP és AES titkosításokat.

Érdemes minden, a hozzáférési ponthoz csatlakoztatott WDS-eszközhöz WPA (PSK) módszerű TKIP titkosítást alkalmazni.

Ilyenkor a Pass phrase (Jelmondat) (amelyet gyakran neveznek Network key (Hálózati kulcs), Key (Kulcs), vagy Personal shared key (Egyéni megosztott kulcs) néven), amelyet beírt a vezeték nélküli biztonsághoz a hozzáférési pontján, egyéni megosztott kulcsként (PSK) is működik a WDS-csatlakozásokhoz. Mindazonáltal minden, a hozzáférési ponthoz csatlakozó vezeték nélküli kliens tovább használja ugyanazt a biztonsági módszert és titkosítási típust, amelyet a hozzáférési pontján konfigurált.

Wi-Fi multimédia (WMM)

Ez a beállítás alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Ha be kívánja kapcsolni ezt a funkciót, a WMM (Wi-Fi multimédia) jelölőnégyzetet jelölje be. A szolgáltatás használatához szükséges, hogy a többi kapcsolódó eszköz is támogassa és engedélyezze a WMM-t.

Ez a szolgáltatás teszi lehetővé a Szolgáltatásminőség (QoS) funkciót, amely multimédia-alkalmazásoknál, például IP-alapú hang- (VoIP) és videoalkalmazásoknál használatos. Ez teszi lehetővé, hogy a multimédia-alkalmazások hálózati adatcsomagjai előnyt élvezzenek a hagyományos adatcsomagokkal szemben, így az alkalmazások simábban és kevesebb hibával futnak.

Ha bekapcsolja a WMM-et, válassza a No-acknowledgement (Visszajelzés elhagyása) beállítást. A visszajelzés itt a MAC szintű adatkezelési elvre vonatkozik. A visszajelzés elhagyásának engedélyezése hatékonyabb átviteli sebességet, de nagyobb hibaszázalékot produkál zajos rádiófrekvenciás (RF) környezetben.

Bekapcsolt WMM funkció mellett kiválaszthatja az Enable APSD (Automatic Power Save Delivery) (APSD (automatikus energiatakarékos kézbesítés) engedélyezése) elemet is. Az APSD adott körülmények között lehetővé teszi az akkumulátorról működő eszközök rádiós használatát az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében. Az APSD hosszabb jelzésidőközt engedélyez, mielőtt elindul a rövid csomagkézbesítési időközöket kérő alkalmazás. A Voice Over Internet Protocol (VoIP) például ilyen, rövid csomagkézbesítési időközt kérő alkalmazás. Az APSD csak akkor befolyásolja a rádiós használatot és az akkumulátor élettartamát, ha a vezeték nélküli kliens is támogatja az APSD-t.

Megjegyzés: az Acceleration (Gyorsítás), MAXg (125 Mbps) opciója nem kompatibilis a WMM rendszerrel. A WMM engedélyezéséhez a Gyorsítás értékét be kell állítania 54g+ (Xpress™) értékre.

Transmission (Átvitel)

Ezen a területen haladók számára olyan vezeték nélküli lehetőségek állíthatóak be, melyeket legtöbbször nem szükséges megváltoztatni. Ha a beállítások bármelyikét meg kívánja változtatni, írja le az alapértelmezés szerinti értéket, mielőtt bármit megváltoztatna, hogy probléma esetén visszaállíthassa.

Megjegyzés: kattintson a Save (Mentés) feliratra az összes új beállítás alkalmazásához, és indítsa újra a hozzáférési pontot, miután minden módosítást végrehajtott.