A LAN beállítások konfigurálása

A webes kezelőfelületen kattintson a LAN fülre. Ezen a részen a Wireless MAXg Router helyi hálózati (LAN) beállításait adhatja meg és módosíthatja. Ezek a beállítások csak a helyi hálózatra vonatkoznak.

IP-cím

Ebben a részben megtekintheti és megváltoztathatja a Wireless MAXg Router jelenlegi IP address (IP cím) és Subnet mask (Alhálózati maszk) értékeit. Az IP cím a Wireless MAXg Router hálózati azonosító címe, és ezt a címet kell begépelnie a böngésző címsorába, ha az útválasztó webes kezelőfelületét kívánja használni. Az alhálózati maszk a helyi hálózat IP címtartományát azonosítja az útválasztó számára. Ezeket a beállításokat csak akkor változtassa meg, ha másik csatlakoztatott hálózati eszköz (például DSL útválasztó) beállításai ütköznének a Wireless MAXg Routerrel. Alapértelmezés szerint a Wireless MAXg Router IP címe 192.168.2.1

DHCP-kiszolgáló

A DHCP kiszolgáló felelős a Wireless MAXg Routerhez csatlakozó vezetékes és vezeték nélküli ügyfelek IP címének automatikus kiosztásáért. Ha az útválasztóval szeretné ezt a feladatot elvégeztetni, a DHCP server (DHCP kiszolgáló) melletti jelölőnégyzetet jelölje be. Alapértelmezés szerint ez a funkció le van tiltva.

Meghatározhatja azt az IP range (IP címtartomány) értékét, amellyel a Wireless MAXg Router IP kiosztja a címeket. A tartomány méretét az határozza meg, hogy a hálózathoz hány ügyfél fog csatlakozni. A tartomány növeléséhez vagy csökkentéséhez az IP cím utolsó számjegyeit kell megváltoztatni. Például a 192.168.2.2 – 192.168.2.31 értéknél a cím végén a 2 és a 31 csökkenthető vagy növelhető a tartomány szűkítéséhez vagy bővítéséhez. Az alapértelmezett tartomány 192.168.2.2 – 192.168.2.31. A használható számok teljes tartománya 2 és 254 között van.

Beállíthatja a hálózati ügyfelek számára kiosztott IP cím Lease time (Használati idő) értéket is. Ez azt határozza meg, hogy egy ügyfél mennyi ideig használhatja a kiosztott IP címet. Ha az ügyfél egy ideig nem aktív, és a használati idő lejár, a részére kiosztott IP cím felszabadul, és kiadható másik ügyfélnek. A lejárt ügyfélnek ezután, amikor legközelebb csatlakozni próbál a hálózathoz, előbb IP cím kérelmet kell küldenie. Megváltoztathatja a használati idő hosszát attól függően, hogy milyen hosszan kívánja engedélyezni egy ügyfél számára egy IP cím használatát. Ezt az értéket csak akkor szükséges megváltoztatni, ha nagy a hálózat, és kevés az elérhető és kiosztható IP cím. Az alapértelmezett használati idő egy óra, a maximális használati idő hét nap.

A Domain name (Tartománynév) a hálózat neve, amely az ügyfeleket a hálózat érvényes tagjaként azonosítja. A tartománynév alapértelmezés szerint üres.

802.1d

Ezt a szolgáltatást be- és kikapcsolhatja a 802.1d spanning tree protocol (802.1d átívelő faprotokoll) melletti jelölőnégyzet kiválasztásával vagy törlésével. Az átívelő faprotokoll egy redundáns utakat kínáló kapcsolatkezelő protokoll, amely megakadályozza a nemkívánatos hurkok kialakulását, ha a hálózatban több útválasztó van. Az ügyfél és az útválasztó között csak egy aktív út létezhet; ha hurkok vannak, az ügyfél üzenetei ismétlődve érkezhetnek, ami összezavarhatja az útválasztót, és vagy válaszol az ügyfélnek, vagy többszörösen továbbítja az információt. Ez a lehetőség alapértelmezés szerint engedélyezett.

Static Routes (Statikus utak)

Ha a Wireless MAXg Routert elsődleges internetátjáróként csatlakoztatja egy meglévő hálózathoz, vagy egy másik útválasztót csatlakoztat a Wireless MAXg Routerhez, szükség lehet statikus utak kiépítésére. Ez a Wireless MAXg Routerhez nem közvetlenül csatlakozó ügyfelek számára is elérhetővé teszi a Wireless MAXg Router helyi hálózatának erőforrásait.

Minden hálózatnak rendelkeznie kell saját IP hálózati címmel, amelyet az IP address (IP cím) mezőben kell megadni. Ezután a Subnet mask (Alhálózati maszk) értéket is meg kell adni. A Wireless MAXg Router IP címét a Gateway (Átjáró) mezőben kell megadni. Végül az ugrások számát kell megadni a Hops (Ugrások) mezőben. Ez azt jelenti, hogy a számítógép vagy az útválasztó hány lépésben éri el a Wireless MAXg Router helyi hálózatát. Az ugrások számát az határozza meg, hogy hány útválasztó van az ügyfél és a Wireless MAXg Router között. Például ha egy egyedi ügyfél csatlakozik egy útválasztóhoz, amely közvetlenül a Wireless MAXg Routerhez csatlakozik, egy ugrással éri el a Wireless MAXg Router helyi hálózatát.

A Wireless MAXg Router konfigurációs lehetőségeinek vagy LAN-beállításainak módosítása után a változtatások mentéséhez és érvénybe léptetéséhez kattintson a Save (Mentés) gombra.