Konfigurera LAN-inställningarna

I webbanvändargränssnittet klickar du på fliken LAN. I det här avsnittet kan du konfigurera och ändra LAN-inställningarna (Local Area Network) för Wireless MAXg Router. De här inställningarna gäller endast för det lokala nätverket.

IP Address (IP-adress)

I det här avsnittet kan du visa och ändra de aktuella inställningarna för IP address (IP-adress) och Subnet mask (nätmask) för Wireless MAXg Router. IP-adressen är den nätverksidentifierande adressen för Wireless MAXg Router och är den adress som du skriver i webbläsaren när du vill få åtkomst till routerns webbanvändargränssnitt. Med nätmasken identifierar du det lokala nätverkets IP-adressintervall för routern. Det enda skälet att ändra de här inställningarna är om du har en annan nätverksenhet ansluten som skapar konflikt med Wireless MAXg Router, t.ex. en DSL-router. Som standard är IP-adressen till Wireless MAXg Router 192.168.2.1

DHCP Server (DHCP-server)

DHCP-servern ansvarar för den automatiska tilldelningen av IP-adresser till trådburna och trådlösa klienter som ansluts till Wireless MAXg Router. Om du vill att routern ska fylla den funktionen ser du till att kryssrutan bredvid DHCP server är markerad. Som standard är den här funktionen aktiverad.

Du kan ange inom vilket IP range (IP-intervall) som IP-adresser ska tilldelas med Wireless MAXg Router. Storleken på intervallet bör bestämmas av hur många nätverksklienter som ska anslutas till nätverket. Du kan öka eller minska intervallet genom att ändra den sista uppsättningen siffror i IP-adresserna. Exempel: I 192.168.2.2 to 192.168.2.31 kan 2 och 31 i slutet av adresserna ökas eller minskas om du vill förkorta respektive förlänga intervallet. Standardintervallet är 192.168.2.2 till 192.168.2.31. Det fullständiga intervallet med siffror du kan använda är 2 till 254.

Du kan ange Lease time (lånetid) för tilldelningen av IP-adresser till nätverksklienter. På så sätt fastställer du hur länge en klient tillåts använda en tilldelad IP-adress. Om en klient inte är aktiv under en viss tidsperiod och lånetiden löper ut frigörs den IP-adressen och kan användas av en annan klient. Den klient som löpt ut måste sedan skicka en begäran om en IP-adress vid nästa försök till anslutning till nätverket. Du kan ändra längden på lånetiden beroende på hur länge du tror att en klient bör ha en IP-adress. Du behöver inte ändra den här inställningen såvida du inte har ett stort nätverk och du har ont om tillgängliga IP-adresser att tilldela. Den förvalda lånetiden är en timme och den längsta lånetiden är sju dagar.

Ett Domain name (domännamn) är namnet på ett nätverk som alla klienter delar för att identifiera dem som giltiga medlemmar i det nätverket. Domännamnet är tomt som standard.

802.1d

Du kan aktivera eller inaktivera den här funktionen genom att markera eller avmarkera kryssrutan bredvid 802.1d spanning tree protocol (802.1d sammanbindande trädprotokoll). Sammanbindande trädprotokoll är ett länkhanteringsprotokoll med sökvägsredundans som förhindrar oönskade slingor när flera routrar används i nätverket. Endast en aktiv sökväg kan förekomma mellan en klient och routern. Om det förekommer slingor kan meddelanden från en klient skickas flera gånger, vilket kan skapa förvirring i routern och medföra flera svar till klienten eller att information vidarebefordras flera gånger. Alternativet är aktiverat som standard.

Static Routes (statiska rutter)

Om du ansluter Wireless MAXg Router till ett befintligt nätverk som primär gateway till Internet eller ansluter en annan router till Wireless MAXg Router, kan du behöva upprätta statiska rutter. På så sätt kan de klienter som inte är direkt anslutna till Wireless MAXg Router få åtkomst till resurserna hos Wireless MAXg Router-nätverket.

Varje nätverk måste ha sin egen IP-nätverksadress i fältet IP address (IP-adress). Även Subnet mask (nätmask) behöver anges. IP-adressen till Wireless MAXg Router anges i fältet Gateway. Slutligen behöver du ange det antal Hops (hopp) som datorn eller routern måste göra för att ansluta till Wireless MAXg Router-nätverket. Det antal hopp som måste göras bestäms av hur många routrar som finns mellan klienten och Wireless MAXg Router. Om till exempel en enskild klient är ansluten till en router som i sin tur är ansluten till Wireless MAXg Router, krävs det två hopp för åtkomst till Wireless MAXg Router-nätverket.

När du har gjort ändringar i konfigureringsalternativen eller nätverksinställningarna för Wireless MAXg Router måste du klicka på Save (spara) så att ändringarna sparas och implementeras.