Instalace tiskárny USB v prostředí systému Linux

K routeru lze připojit tiskárnu USB a používat ji jako síťovou tiskárnu, pokud používáte operační systém, který podporuje tisk přes protokol IPP (Internet Printing Protocol). Systém Linux poskytuje podporu prostřednictvím systému CUPS (Common UNIX Printing System).

Poznámka: Router nepodporuje protokol LPD/LPR (Line Printer Daemon/Line Printer Remote). V rámci instalace systému CUPS je nutné nainstalovat protokol tisku IPP.

 

Krok 1: Instalace místní tiskárny

Poznámka: Před provedením těchto kroků je nutné spustit systém CUPS daemon.

Poznámka: Pokud byla tiskárna již nainstalována do všech počítačů, které ji budou používat, když bude připojena k síti, přejděte na Krok 2: Získání informací o tiskovém serveru.

Před připojením tiskárny k tiskovému serveru je důležité nainstalovat ovladače dodané výrobcem tiskárny do všech počítačů, které budou tiskárnu používat.

  1. Připojte tiskárnu USB do jednoho z portů USB v počítači.

  2. Nainstalujte tiskárnu podle pokynů dodaných spolu s tiskárnou.

  3. Ověřte správnou funkci tiskárny vytištěním zkušební stránky.

  4. Vypněte tiskárnu.

 

Krok 2: Získání informací o tiskovém serveru

  1. Odpojte tiskárnu od počítače a zapojte úzký obdélníkový konec kabelu USB do portu USB na routeru.

  1. Připojte zdroj napájení k tiskárně a zapněte ji.

  2. Spusťte webový prohlížeč. Do řádku pro zadávání umístění nebo adresy zadejte adresu IP 192.168.2.1 a stiskněte klávesu ENTER.

Poznámka: Pokud jste adresu IP routeru změnili, zadejte místo údaje 192.168.2.1 novou adresu IP.

  1. Po zobrazení okna pro zadání uživatelského jména a hesla zadejte vytvořené uživatelské jméno a heslo. Po klepnutí na tlačítko OK se načte stránka Status (Stav) routeru.

Poznámka: Při prvním připojení ke stránkám konfigurace routeru nebudete požádáni o přihlášení. Během postupu průvodce nastavením jste vytvořili uživatelské jméno a heslo pro přihlášení k routeru. Budete je muset používat při každém přihlášení k routeru. U uživatelského jména a hesla se rozlišují malá a velká písmena.

  1. V části Device (Zařízení) na stránce Status (Stav) vyhledejte informace Printer status (Stav tiskárny) a Printer location (Umístění tiskárny). Zapište si adresu Printer location (Umístění tiskárny).

Krok 3: Konfigurace systému CUPS

Poznámka: Tento postup musíte provést na každém počítači v síti, abyste umožnili tisk pomocí tiskového serveru v routeru.

  1. Spusťte webový prohlížeč. Do řádku pro umístění nebo adresu zadejte http://localhost:631 a stiskněte klávesu ENTER.


  2. Klepněte na možnost Manage Printers (Spravovat tiskárny).



  3. Klepněte na položku Add Printer (Přidat tiskárnu).


  4. Zadejte informace o účtu Super User (SU) (Super uživatel (SU)) a klepněte na tlačítko OK.

  5. Zadejte název, umístění a popis instalované tiskárny a klepněte na tlačítko Continue (Pokračovat). Konkrétní názvy nejsou závislé na žádných již zadaných údajích.

Poznámka: „Location“ („Umístění“) není totéž jako „Printer Location“ („Umístění tiskárny“), které jste si zapsali v postupu Získání informací o tiskovém serveru. „Location“ („Umístění“) představuje fyzické umístění tiskárny. Například tiskárně umístěné v přízemí vašeho domu by mohlo být přiřazeno umístění „Home-Basement“ („Doma v přízemí“). „Name“ („Název“) je název, kterým bude tato tiskárna identifikována v příkazovém řádku.


  1. Vyberte možnost Internet Printing Protocol (http) (Protokol tisku přes Internet (http)) v poli Device (Zařízení) a klepněte na tlačítko Continue (Pokračovat).


  2. V poli Device URI (URI zařízení) zadejte umístění tiskárny („Printer Location“), které jste si zapsali v postupu Získání informací o tiskovém serveru výše. Poté klepněte na tlačítko Continue (Pokračovat).

Poznámka: Údaj Device URI (URI zařízení) rozlišuje malá a velká písmena a je nutné jej zadat ve znění přesně odpovídajícím zobrazení v části Printer location (Umístění tiskárny) na stránce Status (Stav) routeru. Pokud jste změnili adresu IP routeru, zadejte místo údaje192.168.2.1 novou adresu IP.

  1. Vyberte výrobce a model tiskárny a klepněte na tlačítko Continue (Pokračovat).

  2. Zvolte model tiskárny a klepněte na tlačítko Continue (Pokračovat).

Poznámka: Pokud se vaše tiskárna nezobrazuje v seznamu, otevřete odkaz Software v nabídce. Otevře se nové okno či karta. Vyhledejte úložiště CUPS ovladačů tiskárny.

  1. Klepnutím na možnost Printers (Tiskárny) zobrazte informace o tiskárně.

Krok 4: Ověření připojení tiskárny

  1. Klepnutím na možnost Print Test Page (Vytisknout zkušební stránku) ověřte, zda tiskárna komunikuje s počítačem.