Nastavení bezdrátového připojení

Poznámka: Pokud používáte ke konfiguraci nastavení zabezpečení bezdrátového připojení režim SecureEasySetup, změna síťového názvu nebo dalších nastavení zabezpečení pro router způsobí, že připojení bezdrátoví klienti ztratí možnost připojení k routeru.

V této části můžete povolit funkce zabezpečení bezdrátového připojení. Společnost USRobotics důrazně doporučuje povolit některou z funkcí zabezpečení bezdrátového připojení, aby do sítě neměli přístup neoprávnění klienti.

Poznámka: Všechna bezdrátová zařízení, která chcete připojit k síti, musí mít stejná nastavení zabezpečení bezdrátového připojení, včetně hesla pro vpuštění nebo klíče, který používáte k zabezpečení bezdrátové sítě.

Chcete-li aktivovat bezdrátové funkce v routeru, ověřte, zda je zaškrtnuto políčko Allow wireless connections (Povolit bezdrátová připojení).

Network Name (SSID) (Síťový název (SSID))

Bezdrátoví klienti používají síťový název (SSID) pro připojení k routeru.

Výchozí síťový název routeru je USR5464. Chcete-li používat více zařízení Wireless Ndx Router nezávisle na sobě, musíte pro každý router nastavit jedinečný síťový název.

Poznámka: Pokud používáte více zařízení Wireless Ndx Router a chcete je používat nezávisle na sobě, musí mít každý router jedinečný síťový název.

Chcete-li, aby bezdrátová zařízení mohla detekovat router při vyhledávání stanovišť, zaškrtněte políčko .

Pokud zrušíte zaškrtnutí políčka Broadcast network name (Vysílat síťový název), bezdrátová zařízení nebudou schopna při vyhledávání stanovišť detekovat vaši bezdrátovou síť. Zařízení budou vyžadovat manuální zadání síťového názvu (SSID) routeru, aby se mohla připojit.

 

Access Point Isolation (Izolace přístupového bodu)

Bude-li router používán na veřejně přístupném místě, kde požadujete, aby žádní bezdrátoví klienti nemohli mezi sebou sdílet soubory nebo tiskárny, zaškrtněte políčko Access point isolation (Izolace přístupového bodu). Toto nastavení způsobí, že bezdrátoví klienti budou mít pouze přístup k Internetu. Příkladem situace, kdy může být tato funkce užitečná, jsou veřejná přístupová místa, jako kavárny nebo hotely. Tato funkce je ve výchozím nastavení vypnuta.

 

Bridge Mode (Režim přemostění)

Funkce Bridge Mode (Režim přemostění) se používá k bezdrátovému propojení dvou izolovaných sítí. Pokud je tato funkce zapnuta, bezdrátoví klienti se nebudou moci připojit k routeru. Přemostění se používá, když chcete propojit dvě sítě nebo dvě skupiny klientů s kabelovým připojením, přičemž každá z nich má vlastní router nebo bezdrátový přístupový bod, a ty jsou od sebe tak vzdálené, že je nelze propojit pomocí kabelů Ethernet. Příkladem takové situace jsou dvě domácnosti, které chtějí sdílet síťové prostředky bez nutnosti vedení kabelů přes pozemky.

Ve výchozím nastavení je tento režim vypnutý a router je v režimu Access Point (Přístupový bod), v kterém přijímá bezdrátová připojení.

Pokud zapnete Bridge mode (Režim přemostění) a možnost WDS Restrictions (Omezení WDS) v bezdrátovém routeru, vytvoří se most k dalšímu bezdrátovému routeru či přístupovému bodu a k bezdrátové síti se nebudou moci připojit žádní bezdrátoví klienti. Tato aplikace se obvykle používá pro propojení dvou sítí umístěných v různých budovách. Každý bezdrátový router nebo přístupový bod musí mít adresu MAC druhého zařízení zadaného v tabulce omezení WDS.

V režimu Bridge (Přemostění) budete moci používat pouze následující metody šifrování: WPA (PSK), WEP open (WEP otevřený), WEP shared (WEP sdílený) nebo None (Žádné). Jako typ šifrování můžete vybrat TKIP nebo AES, nikoliv však TKIP and AES.

Poznámka: V režimu Bridge (Přemostění) zařízení Wireless Ndx Router nepodporuje technologii WMM (Wi-Fi Multimedia).



Poznámka: Po dokončení všech změn klepněte na tlačítko Save (Uložit), aby se použila všechna nová nastavení a restartoval se router.

 

 

WDS Restrictions (Omezení WDS)

Routery společnosti USRobotics a přístupové body dokáží používat funkci označovanou jako WDS (Wireless Distribution System), která umožňuje bezdrátovému routeru nebo přístupovému bodu se připojit přímo k jinému bezdrátovému routeru nebo přístupovému bodu, zatímco bezdrátoví klienti se stále budou moci připojit k síti.

Pokud zaškrtnete políčko Enable WDS restrictions (Povolit omezení WDS), budete muset zadat adresy MAC bezdrátových routerů nebo přístupových bodů, které budou připojeny k tomuto routeru, a klepnout na tlačítko Add (Přidat).

Chcete-li odstranit stávající mapování WDS, klepněte na tlačítko Delete (Odstranit) vedle pole s adresou MAC.

Funkce WDS vám umožňuje použít více přístupových bodů nebo bezdrátových směrovačů k propojení několika samostatných sítí. Připojením přístupového bodu nebo bezdrátového směrovače ke každé síti a povolením funkce WDS se budou bezdrátoví klienti v blízké oblasti moci připojovat k bezdrátové síti. Zároveň vznikne přemostění k dalšímu vzdálenějšímu přístupovému bodu nebo bezdrátovému směrovači. Bezdrátový router a bezdrátový produkt, s kterým vytvoříte přemostění, musí mít zvoleny stejný kanál, stejný název sítě (SSID), stejná nastavení zabezpečení bezdrátového připojení i adresu MAC jako druhé zařízení zadané do tabulky omezení WDS. Povolení možnosti WDS Restrictions (Omezení WDS) vám umožňuje zadat adresy MAC přístupových bodů nebo bezdrátových směrovačů, které se budou moci připojovat ke každému bodu vámi vytvořené bezdrátové sítě. To potom přesně určí, kdo bude mít do bezdrátové sítě přístup.

U tohoto typu bezdrátové sítě je třeba mít na paměti, že se propustnost může pro část přemostění snížit. Proto by přemostěné routery nebo přístupové body, které také umožňují připojení klientů k síti, neměly být používány pro vysokobjemový přenos dat. Mezi příklady situací, kde by tento typ sítě mohl být vhodný, patří například zabezpečovací kamery. Zde by tato síť mohla sloužit k přístupu k určitým částem budovy, které by nebylo možné připojit pomocí kabelů anebo k zajištění krátkodobého přístupu do konferenční oblasti.

Pokud zapnete režim Bridge (Přemostění) a možnost WDS Restrictions (Omezení WDS) v bezdrátovém routeru, vytvoří se most k dalšímu bezdrátovému routeru či přístupovému bodu a k bezdrátové síti se nebudou moci připojit žádní bezdrátoví klienti. Tato aplikace se obvykle používá pro propojení dvou sítí umístěných v různých budovách. Každý bezdrátový router nebo přístupový bod musí mít adresu MAC druhého zařízení zadaného v tabulce omezení WDS.

Připojení WDS routeru nepodporují: WPA2 (PSK) nebo jakoukoliv z metod zabezpečení RADIUS ani šifrování TKIP and AES.

Pokud je pro router nastavena některá z následujících metod zabezpečení a některý z následujících typů šifrování, všechna připojení WDS k routeru by měla používat nastavení WPA-PSK (TKIP):

Pokud je pro router nastavena některá z následujících metod zabezpečení a některý z následujících typů šifrování, všechna připojení WDS k routeru by měla používat nastavení WPA (PSK) s AES:

V obou případech bude Pass phrase (Heslo pro vpuštění), které je také běžně označováno jako Network key (Síťový klíč), Key (Klíč) nebo Personal shared key (Osobní sdílený klíč) a které jste zadali pro zabezpečení bezdrátového připojení v routeru, použito také jako osobní sdílený klíč PSK (Personal Shared Key) pro připojení WDS. Všichni bezdrátový klienti připojení k routeru by však měli nadále používat stejnou metodu zabezpečení a stejný typ šifrování, které jste nakonfigurovali v routeru.

 

WMM (Wi-Fi Multimedia)

Tato funkce je ve výchozím nastavení vypnuta. Chcete-li tuto funkci zapnout, zaškrtněte políčko Enable WMM (Povolit WMM). Pokud chcete funkci WMM používat, musí ji podporovat a mít povolenou i ostatní zařízení, ke kterým se připojujete.

Tato vlastnost umožňuje použití funkce QoS (Quality of Service) využívané pro multimediální aplikace, například hlasové služby VoIP (Voice-over-IP) a video. Funkce zajišťuje, že síťové pakety multimediálních aplikací mají přednost před běžnými datovými pakety, což umožňuje plynulejší běh multimediálních aplikací s menším počtem chyb.

Pokud je zapnuta podpora WMM, lze povolit i funkci Enable no-acknowledgement (Zapnout režim bez potvrzování). Tato funkce se vztahuje k zásadám potvrzování na úrovni MAC. Zapnutí režimu bez potvrzování může zvýšit propustnost v rušeném prostředí rádiové frekvence (RF), avšak za cenu vyšší chybovosti.

Pokud je zapnuta podpora WMM, lze vybrat i funkci Enable APSD (Automatic Power Save Delivery) (Povolit APSD (Automatic Power Save Delivery)). Funkce APSD spravuje používání rádia u zařízení napájených z baterií a za určitých podmínek umožňuje dosáhnout delší životnosti baterií. Funkce APSD umožňuje používat delší interval výstražného signálu, dokud se nespustí aplikace vyžadující krátkou výměnu paketů. Příkladem aplikace vyžadující krátký interval výměny paketů je protokol VoIP (Voice Over Internet Protocol). Funkce APSD má na používání rádia a životnost baterií vliv pouze v případě, že ji podporuje také bezdrátový klient.

Poznámka: Režim 802.11n nepodporuje WMM a položka Acceleration (Akcelerace) MAXg (125 Mbps) je nekompatibilní s WMM. Režim 802.11n musíte změnit na Off (Vypnuto) a nastavit položku Acceleration (Akcelerace) na 54g+ (Xpress™), abyste povolili WMM.

 

Transmission (Přenos)

Pole v této části jsou určena pro nastavení pokročilých bezdrátových funkcí, která většinou není třeba měnit. Pokud chcete měnit některá z těchto nastavení, poznamenejte si před provedením změn výchozí hodnoty, abyste se k nim mohli v případě potíží vrátit.

Řídicí a rozšiřující kanály

Řídicí a vedlejší rozšiřující kanály jsou použitelné pouze v případě, že router pracuje v pásmu širokém 40 MHz a pro položku 802.11n mode (Režim 802.11n) je nastavena hodnota Automatic (Automatický).

Kanály v USA:

Řídicí kanál
Postranní pásmo
Rozšiřující kanál
1 – 7
Spodní
Číslo kanálu + 4
5 – 11
Horní
Číslo kanálu – 4

Kanály v Evropě:

Řídicí kanál
Postranní pásmo
Rozšiřující kanál
1 – 9
Spodní
Číslo kanálu + 4
5 – 13
Horní
Číslo kanálu – 4

Příklad: Pokud je řídicí kanál nastaven do kanálu 1, rozšiřující kanál bude přenášen v kanále 5. Celková šířka pásma pro signály v kanálech 1 a 5 bude 40 MHz.

Příklad: Pokud je řídicí kanál nastaven do kanálu 11, rozšiřující kanál bude přenášen v kanále 7. Celková šířka pásma pro signály v kanálech 11 a 7 bude 40 MHz.

Poznámka: Po dokončení všech změn klepněte na tlačítko Save (Uložit), aby se použila všechna nová nastavení a restartoval se router.