USB-nyomtató telepítése Linux környezetben

USB-nyomtató csatlakoztatható az útválasztóhoz, és használható hálózati nyomtatóként, ha olyan operációs rendszert használ, amely támogatja a nyomtatást az internetes nyomtatóprotokoll (IPP) alapú nyomtatókkal. A Linux a Common UNIX Printing System (CUPS) használatát támogatja.

Megjegyzés: Az útválasztó nem támogatja a Line Printer Daemon/Line Printer Remote (LPD/LPR) protokollt. Az IPP-t a CUPS részeként kell telepíteni.

 

Első lépés: Helyi nyomtató telepítése

Megjegyzés: A CUPS-démonnak futnia kell, mielőtt végrehajtja a lépéseket.

Megjegyzés: Ha a nyomtatót már minden számítógépre telepítették, használni fogja, ha az a hálózaton van, ugorjon a Második lépés: nyomtató-kiszolgáló információinak lekérése pontra.

Mielőtt nyomtatóját nyomtató-kiszolgálóhoz csatlakoztatná, fontos a nyomtató gyártójától kapott illesztőprogram telepítése minden egyes olyan számítógépre, amely használni fogja a nyomtatót.

  1. Csatlakoztassa az USB-nyomtatót a számítógép egyik USB-portjára.

  2. Telepítse a nyomtatót a megjelenő telepítési utasítások alapján.

  3. Nyomtasson tesztoldalt, hogy meggyőződjön a nyomtató helyes működéséről.

  4. Kapcsolja ki a nyomtatót

 

Második lépés: Nyomtató-kiszolgáló információinak lekérése

  1. Csatlakoztassa le a nyomtatót a számítógépéről, és illessze az USB-kábel vékony téglalap alakú végét az útválasztó USB-portjába.

  1. Csatlakoztassa a nyomtatóhoz a tápkábelt, majd kapcsolja be a nyomtatót.

  2. Indítson el egy webböngészőt. A hely- vagy címsorba írja be a 192.168.2.1 címet, és nyomja meg az ENTER gombot.

Megjegyzés: Ha módosította az útválasztó IP-címét, az új IP-címet írja be a 192.168.2.1 helyett.

  1. Mikor megjelenik a felhasználónév és jelszó ablaka, írja be a létrehozott felhasználónevet és jelszót. Kattintson az OK lehetőségre az útválasztó Status (Állapot) oldalának betöltéséhez.

Megjegyzés: A rendszer nem kéri, hogy jelentkezzen be, amikor először csatlakozik az útválasztó beállítási oldalaihoz. A Telepítővarázsló használata során a varázsló hoz létre felhasználónevet és jelszót az útválasztóba való belépéshez. Mindig ezeket kell használnia, amikor bejelentkezik az útválasztóba. A felhasználónév és a jelszó megadásakor ügyeljen a kis- és nagybetűk használatára.

  1. A Status (Állapot) oldal Device (Eszköz) részében keresse ki a Printer status (Nyomtatóállapot) és Printer location (Nyomtató helye) adatot. Írja le a Printer location (Nyomtató helye) címet.

Harmadik lépés: CUPS-konfiguráció

Megjegyzés: Ezt a folyamatot a hálózat minden egyes számítógépén végre kell hajtania, hogy lehetővé tegye a nyomtatást az útválasztó nyomtatószerverén.

  1. Indítson el egy webböngészőt. A hely- vagy címsorba írja be a http://localhost:631 címet, és nyomja meg az ENTER gombot.


  2. Kattintson a Manage Printers (Nyomtatókezelés) elemre.



  3. Kattintson az Add Printer (Nyomtató hozzáadása) gombra.


  4. Adja meg a Super User (SU) fiók felhasználói adatait, és kattintson az OK gombra.

  5. Adja meg a telepítendő nyomtató nevét, helyét és leírását, majd kattintson a Continue (Folytatás) lehetőségre. A nevek nem függenek semmilyen már megadott információtól.

Megjegyzés: A „Location” (Hely) nem egyenlő a „Printer Location” (Nyomtató helye) értékkel, amelyet a Get Your Print Server Information (Szerezze meg a nyomtató-kiszolgáló tulajdonságait) részben rögzített. A „Location” (Hely) a nyomtató fizikai elhelyezkedésére utal. Például az otthon, az alagsorban elhelyezett nyomtató a „Home-Basement” (Otthon, alagsor) megjelölést kaphatja. A „Name” (Név) az a név, amely alapján azonosítható a nyomtató a parancssorban.


  1. Válassza az Internet Printing Protocol (http) elemet a Device (Eszköz) mezőben, és kattintson a Continue (Folytatás) lehetőségre.


  2. Az Eszköz URI mezőben adja meg a „Printer Location” (Nyomtató helye) adatot, amelyet a fenti Get Your Print Server Information (Szerezze meg a nyomtatószerver tulajdonságait) részben rögzített, és kattintson a Continue (Folytatás) elemre.

Megjegyzés: Az Eszköz URI adatnál lényeges a kis- és nagybetű megkülönböztetése, és pontosan úgy kell megadni, mint ahogyan az útválasztó Status (Állapot) oldalának Printer location (Nyomtató helye) részén szerepel. Ha módosította az útválasztó IP-címét, a 192.168.2.1 helyett az útválasztó IP-címét adja meg.

  1. Válassza ki a nyomtató gyártóját és típusát, majd kattintson a Continue (Folytatás) elemre.

  2. Válassza ki a nyomtató típusát, és kattintson a Continue (Folytatás) elemre.

Megjegyzés: Ha a nyomtató nem látható a listán, nyissa meg a menü Szoftver hivatkozását egy új ablakban vagy fülön, és keresse a nyomtatóillesztőket a CUPS-tárban.

  1. A nyomtató adatait a Printers (Nyomtatók) elemre kattintva jelenítheti meg.

Negyedik lépés: A nyomtató csatlakozásának ellenőrzése

  1. A Print Test Page (Tesztoldal nyomtatása) lehetőségre kattintva ellenőrizze, hogy a nyomtató kommunikál a számítógéppel.