Inställningar för lokalt nätverk (LAN)

På sidan LAN kan du visa och ändra LAN-inställningarna (Local Area Network) för routern. De här inställningarna gäller endast för det lokala nätverket.

IP-adress

Routerns IP-adress och nätmask konfigureras automatiskt. Om du behöver ändra de här värdena anger du en ny IP address (IP-adress), Subnet mask (nätmask), Gateway och DNS server (DNS-servrar) och klickar på Save (spara) längst ned på sidan.

När du ändrar routerns IP-adress kan du behöva frigöra och förnya klienternas IP-adresser när routern har startats om med den nya IP-adressen.

Obs! Förvald IP-adress för routerns LAN-nätverk är 192.168.2.1 och förvald nätmask är 255.255.255.0.

DHCP

DHCP-servern kan automatiskt tilldela IP-adresser till trådburna och trådlösa klienter som ansluts till routern.

802.1d

Det sammanbindande trädprotokollet 802.1d är ett hanteringsprotokoll som möjliggör att bryggor inom ett nätverk kan kommunicera med varandra i syfte att förhindra slingor inom nätverket. Alternativet är aktiverat som standard.

Statiska rutter

Om du ansluter routern till ett befintligt nätverk som primär gateway till Internet eller ansluter en annan router till routern kan du behöva upprätta statiska rutter. På så sätt kan de klienter som inte är direkt anslutna till routern få åtkomst till resurserna hos routerns nätverk.

Obs! Förvald IP-adress för routerns LAN-nätverk är 192.168.2.1 och förvald nätmask är 255.255.255.0.

1. Ange IP-adressen för målnätverket/värden i fältet IP address (IP-adress).

2. Ange nätmask för målvärden eller nätverket i fältet Subnet mask (nätmask). Om du lägger till en statisk rutt för en enskild värd bör den vara 255.255.255.255.

3. Ange vilken gateway som ska användas för routern för att skicka trafik till målnätverket/värden i fältet Gateway .

4. Ange det antal routrar som den aktuella routern måste anslutas via för att anslutas till det andra nätverket i fältet Hops (hopp).

Det antal hopp som måste göras bestäms av hur många routrar som finns mellan routern och respektive nätverk.

Exempel
      : Om det finns en annan router ansluten till routerns LAN-port anger du 1 för antalet hopp mellan routerns LAN-port och en klient som är ansluten till den andra routern.

5. Klicka på Add (lägg till).

Obs! Du måste klicka på Save (spara) så att alla nya inställningar sparas och starta om routern när du har slutfört alla ändringar.