Installera en USB-skrivare i Linux-miljö

Du kan koppla en USB-skrivare till routern och använda den som nätverksskrivare om du använder ett operativsystem med funktioner för utskrift på en IPP-baserad (Internet Printing Protocol) skrivare. Linux innehåller stöd för CUPS (Common UNIX Printing System).

Obs! Routern har inte stöd för protokollet LPD/LPR (Line Printer Daemon/Line Printer Remote). IPP måste vara installerat som en del av CUPS-installationen.

Steg ett: Installation av lokal skrivare

Obs! CUPS-daemon måste köras innan du utför de här stegen.

Obs! Om skrivaren redan har installerats på varje dator som den ska användas med i nätverket går du vidare till Steg två: Hämta utskriftsserverinformation.

Innan du ansluter skrivaren till skrivarservern är det viktigt att du installerar de drivrutiner som medföljer skrivaren på varje dator där skrivaren ska användas.

1. Anslut USB-skrivaren till en av datorns USB-portar.

2. Installera skrivaren genom att följa installationsinstruktionerna som medföljde skrivaren.

3. Skriv ut en testsida för att kontrollera att skrivaren fungerar på rätt sätt.

4. Stäng av skrivaren.

Steg två: Hämta utskriftsserverinformation

1. Koppla från skrivaren från datorn och anslut den tunna rektangulära änden av USB-kabeln till USB-porten på routern.

1. Anslut strömförsörjningsenheten till skrivaren och slå på skrivaren.

2. Starta en webbläsare. I fältet för plats eller adress skriver du 192.168.2.1 och trycker på Enter.

Obs! Om du har ändrat routerns IP-adress anger du den nya IP-adressen i stället för 192.168.2.1

1. När fönstret för användarnamn och lösenord visas skriver du det användarnamn och lösenord som du skapade. Klicka på OK så att routerns statussida läses in.

Obs! Du uppmanas inte att logga in den första gången du ansluter till routerns konfigureringssidor. När du körde installationsguiden skapade du ett användarnamn och lösenord för att logga in på routern. Du måste använda dem varje gång du loggar in på routern. Användarnamn och lösenord är skiftlägeskänsliga.

1. I avsnittet Device (enhet) på sidan Status letar du rätt på informationen Printer status (skrivarstatus) och Printer location (skrivarplats). Anteckna adressen för Printer location (skrivarplats).

Steg tre: CUPS-konfigurering

Obs! Du måste utföra den här proceduren på varje dator i nätverket för att kunna skriva ut med hjälp av skrivarservern på routern.

1. Starta en webbläsare. I fältet för plats eller adress skriver du http://localhost:631 och trycker på Enter.

2. Klicka på Manage Printers (hantera skrivare).

3. Klicka på Add Printer (lägg till skrivare).

4. Ange superanvändarkontots användarinformation och klicka på OK.

5. Ange namn, plats och beskrivning för den skrivare som du installerar och klicka på Continue (fortsätt). De specifika namnen är inte beroende av någon information som redan har angetts.

Obs!: "Location" (plats) är inte detsamma som "Printer Location" (skrivarplats) som du registrerade i proceduren Hämta utskriftsserverinformation. "Plats" betecknar skrivarens fysiska placering. Exempel: en skrivare som är placerad hemma och i källaren kan tilldelas platsen "Hemma i källaren". "Namn" är det namn som ska användas för att identifiera skrivaren på kommandoraden.

1. Välj Internet Printing Protocol (http) (Internet-utskriftsprotokoll (http)) i fältet Device (enhet) och klicka på Continue (fortsätt).

2. I fältet Device URI (enhets-URI) anger du den "Printer Location" (skrivarplats) som du registrerade i proceduren Hämta utskriftsserverinformation ovan och klickar på Continue (fortsätt).

Obs! Informationen för enhets-URI är skiftlägeskänslig och måste anges exakt som den visas i avsnittet Printer location (skrivarplats) på sidan Status för routern. Om du har ändrat IP-adressen till routern använder du routerns IP-adress i stället för 192.168.2.1.

1. Välj tillverkare och modell för skrivaren och klicka på Continue (fortsätt).

2. Välj modell för skrivaren och klicka på Continue (fortsätt).

Obs! Om skrivaren inte visas i listan öppnar du länken Software (programvara) på menyn i ett nytt fönster eller en ny flik och söker i CUPS-lagret efter skrivardrivrutinerna.

1. Klicka på Printers (skrivare) så att information visas om skrivaren.

Steg fyra: Verifiera skrivarens anslutning

1. Klicka på Print Test Page (skriv ut provsida) så att du vet att kommunikationen mellan skrivaren och datorn fungerar.