Wireless Settings (Ρυθμίσεις ασύρματης δικτύωσης)

Στην ενότητα αυτή μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα χαρακτηριστικά ασφάλειας του ασύρματου δικτύου. Η USRobotics σάς συνιστά ιδιαίτερα να ενεργοποιήσετε κάποια μέθοδο ασφάλειας ασύρματου δικτύου, ώστε να εμποδίσετε την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων πελατών στο δίκτυό σας.

Σημείωση: Όλες οι ασύρματες συσκευές που επιθυμείτε να συνδέσετε στο δίκτυο θα πρέπει να διαθέτουν τις ίδιες ρυθμίσεις ασφαλείας ασύρματου δικτύου, περιλαμβανομένης της κωδικής φράσης πρόσβασης ή κλειδιού του που χρησιμοποιείτε για την προστασία του ασύρματου δικτύου σας.

Για να ενεργοποιήσετε τις λειτουργίες ασύρματης δικτύωσης του δρομολογητή σας, βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο το πλαίσιο ελέγχου Allow wireless connections (Να επιτρέπονται οι ασύρματες συνδέσεις).

Network Name (SSID) (Όνομα δικτύου)

Οι πελάτες ασύρματου δικτύου χρησιμοποιούν τη δικτυακή επωνυμία Network name (SSID) για να συνδεθούν με το δρομολογητή.

Η προεπιλεγμένη τιμή Network name (Όνομα δικτύου) του δρομολογητή είναι USR5465.

Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε πολλαπλούς δρομολογητές Wireless MAXg και επιθυμείτε να τους χρησιμοποιείτε ανεξάρτητα, κάθε δρομολογητής θα χρειαστεί μια μοναδική δικτυακή επωνυμία.

Επιλέξτε εάν επιθυμείτε οι ασύρματες συσκευές να είναι σε θέση να εντοπίσουν το δρομολογητή σας όταν εκτελούν σάρωση στο χώρο.

Εάν αποεπιλέξετε το Broadcast network name, οι ασύρματες συσκευές δεν θα μπορέσουν να εντοπίσουν το ασύρματο δίκτυό σας κατά τη σάρωση. Προκειμένου να συνδεθούν, οι συσκευές θα πρέπει να ρυθμιστούν με μη αυτόματο τρόπο να χρησιμοποιούν τη δικτυακή επωνυμία (SSID) του δρομολογητή.

Access Point Isolation (Απομόνωση σημείου πρόσβασης)

Εάν ο δρομολογητής πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιο χώρο και δεν θέλετε να επιτρέψετε την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών από άλλους ασύρματους πελάτες, επιλέξτε τη ρύθμιση Access point isolation (Απομόνωση σημείου πρόσβασης). Εάν την επιλέξετε, όλοι οι ασύρματοι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μόνον. Ένα παράδειγμα περίπτωσης στην οποία πιθανόν να θέλετε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα αυτήν είναι σε δημόσια σημεία ελεύθερης πρόσβασης (hotspots), όπως σε καφετέριες ή ξενοδοχεία. Η δυνατότητα αυτή είναι απενεργοποιημένη κατά προεπιλογή.

Bridge Mode (Λειτουργία γέφυρας)

Η ρύθμιση Bridge Mode (Λειτουργία γέφυρας) χρησιμοποιείται για την ασύρματη σύνδεση δύο απομονωμένων δικτύων. Εάν ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αυτή, οι ασύρματοι πελάτες δεν θα μπορούν να συνδεθούν στο δρομολογητή. Η λειτουργία γέφυρας χρησιμοποιείται εάν θέλετε να συνδέσετε δύο δίκτυα ή δύο ομάδες ενσύρματων πελατών, καθεμία από τις οποίες διαθέτει το δικό της δρομολογητή ή το δικό της ασύρματο σημείο πρόσβασης και οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν σωστά με καλώδια Ethernet. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι δύο σπίτια τα οποία θέλουν να χρησιμοποιήσουν από κοινού κάποιους πόρους δικτύου, χωρίς να περάσουν καλώδια από τις αυλές τους.

Ως προεπιλογή, αυτή η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη και ο δρομολογητής βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας Access Point (Σημείο πρόσβασης) όπου δέχεται ασύρματες συνδέσεις.

Εάν ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Bridge (γεφύρωση) και τους περιορισμούς WDS Restrictions στον ασύρματο δρομολογητή, θα δημιουργηθεί μια γέφυρα προς άλλον ασύρματο δρομολογητή ή σημείο πρόσβασης και θα απαγορεύεται η σύνδεση ασύρματων πελατών στο ασύρματο δίκτυο. Αυτή η λειτουργία σε γενικές γραμμές χρησιμοποιείται όταν θέλετε να συνδέσετε δύο δίκτυα που βρίσκονται σε διαφορετικά κτίρια. Κάθε ασύρματος δρομολογητής ή σημείο πρόσβασης θα πρέπει να έχει τη διεύθυνση MAC της άλλης συσκευής που πληκτρολογήσατε στον πίνακα WDS Restrictions (Περιορισμοί WDS).

Σε λειτουργία Bridge (Γέφυρα), θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες μεθόδους κρυπτογράφησης: WPA (PSK), WEP open, WEP shared ή None (Καμία). Για τον τύπο κρυπτογράφησης μπορείτε να επιλέξετε είτε TKIP είτε AES, αλλά όχι TKIP and AES.

Σημείωση: Στη λειτουργία γέφυρας, ο δρομολογητής Wireless MAXg Router δεν υποστηρίζει Wi-Fi Multimedia (WMM).



Σημείωση: Αφού ολοκληρώσετε τις αλλαγές σας, κάντε κλικ στο Save (Αποθήκευση) για να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις και επανεκκινήστε το δρομολογητή.

WDS Restrictions (Περιορισμοί WDS)

Οι ασύρματοι δρομολογητές και τα σημεία πρόσβασης USRobotics έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν WDS (Ασύρματο σύστημα διανομής) το οποίο επιτρέπει την απευθείας σύνδεση του ασύρματου δρομολογητή ή σημείου πρόσβασης σε άλλο ασύρματο δρομολογητή ή σημείο πρόσβασης, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπεται η σύνδεση ασύρματων πελατών στο δίκτυο.

Εάν επιλέξετε Enable WDS restrictions (Ενεργοποίηση περιορισμών WDS), θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τις διευθύνσεις MAC των ασύρματων δρομολογητών ή σημείων πρόσβασης που θα συνδεθούν με το δρομολογητή και να κάνετε κλικ στο κουμπί Add (Προσθήκη).

Για να διαγράψετε μια υπάρχουσα απεικόνιση WDS, κάντε κλικ στο κουμπί Delete (Διαγραφή) πλάι στην αναγραφόμενη διεύθυνση MAC Address.

Το WDS σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε πολλαπλά σημεία προσβάσης ή ασύρματους δρομολογητές για να συνδέσετε μαζί διάφορα ξεχωριστά δίκτυα. Με τη σύνδεση ενός σημείου πρόσβασης ή ενός ασύρματου δρομολογητήσε κάθε δίκτυο και την ενεργοποίηση της δυνατότητας WDS, οι ασύρματοι πελάτες της κάθε περιοχής θα μπορούν να συνδεθούν στο ασύρματο δίκτυο ενώ θα δημιουργηθεί μια γέφυρα με άλλο σημείο πρόσβασης ή ασύρματο δρομολογητή που είναι πιο μακρυά. Ο ασύρματος δρομολογητής και το ασύρματο προϊόν με το οποίο δημιουργείτε μια γέφυρα, θα πρέπει να έχουν επιλεγμένο το ίδιο κανάλι και το ίδιο Network Name (SSID), τις ίδιες ρυθμίσεις ασφαλείας ασύρματου δικτύου, καθώς επίσης και τη διεύθυνση MAC της άλλης συσκευής που είναι καταχωρισμένη στον πίνακα περιορισμών WDS. Με την ενεργοποίηση της επιλογής των περιορισμών WDS, μπορείτε να εισάγετε τις διευθύνσεις MAC των σημείων πρόσβασης ή των ασύρματων δρομολογητών που είναι ικανοί να συνδεθούν σε κάθε σημείο του ασύρματου δικτύου που δημιουργήσατε. Έτσι θα οριστεί ακριβώς ποιος έχει πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να έχει υπόψη του για αυτόν τον τύπο ασύρματου δικτύου είναι ότι η ροή δεδομένων για το τμήμα της γέφυρας μπορεί να μειωθεί. Ως εκ τούτου, οι δρομολογητές ή τα σημεία πρόσβασης με γεφύρωση που επιτρέπουν και τη σύνδεση ασύρματων πελατών στο δίκτυο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για μεγάλη ροή δεδομένων. Ορισμένα παραδείγματα καταστάσεων κατά τις οποίες ενδέχεται να χρειαστείτε αυτόν τον τύπο σύνδεσης είναι οι κάμερες ασφαλείας, η παροχή πρόσβασης δικτύου σε ορισμένα μέρη ενός κτιρίου τα οποία μπορεί να μην μπορούν να συνδεθούν καλωδιακά ή η παροχή βραχυπρόθεσμης πρόσβασης σε κάποια αίθουσα συνεδριάσεων.

Εάν ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Bridge mode (Γέφυρα) και τους περιορισμούς WDS Restrictions στον ασύρματο δρομολογητή, θα δημιουργηθεί μια γέφυρα σε άλλον ασύρματο δρομολογητή ή σημείο πρόσβασης και δεν θα επιτρέπεται η σύνδεση ασύρματων πελατών στο ασύρματο δίκτυο. Αυτή η λειτουργία σε γενικές γραμμές χρησιμοποιείται όταν θέλετε να συνδέσετε δύο δίκτυα που βρίσκονται σε διαφορετικά κτίρια. Κάθε ασύρματος δρομολογητής ή σημείο πρόσβασης θα πρέπει να έχει τη διεύθυνση MAC της άλλης συσκευής που πληκτρολογήσατε στον πίνακα WDS Restrictions (Περιορισμοί WDS).

Οι συνδέσεις WDS του δρομολογητή δεν υποστηρίζουν WPA2 (PSK) ή οποιαδήποτε μέθοδο προστασίας RADIUS αλλά ούτε και συνδυασμένη κρυπτογράφηση τύπου TKIP and AES.

Συνιστάται όλες οι συσκευές WDS να συνδέονται στο δρομολογητή χρησιμοποιώντας WPA (PSK) με κρυπτογράφηση TKIP.

Η Pass phrase (Κωδική φράση) (που απαντάται συνήθως και ως Network key/Κωδικός δικτύου, key/κωδικός ή Personal shared key/Προσωπικός κοινόχρηστος κωδικός) που πληκτρολογήσατε για την ασφάλεια ασύρματου δικτύου του δρομολογητή σας, θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως ο Προσωπικός κοινόχρηστος κωδικός (PSK) για τις συνδέσεις WDS. Ωστόσο, όλοι οι ασύρματοι πελάτες που συνδέονται στο δρομολογητή θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο προστασίας και τύπο κρυπτογράφησης που διαμορφώσατε στο δικό σας δρομολογητή.

Wi-Fi Multimedia (WMM)

Η δυνατότητα αυτή είναι απενεργοποιημένη κατά προεπιλογή. Εάν θέλετε να την ενεργοποιήσετε, επιλέξτε τη ρύθμιση Enable WMM (Ενεργοποίηση πολυμέσων W-Fi). Οι άλλες συσκευές στις οποίες συνδέεστε για να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα αυτήν πρέπει επίσης να υποστηρίζουν και να έχουν ενεργοποιήσει το WMΜ.

το χαρακτηριστικό αυτό ενεργοποιεί τη λειτουργία Quality of Service (QoS) που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές πολυμέσων, όπως Voice-over-IP (VoIP) και βίντεο. Η λειτουργία αυτή δίνει προτεραιότητα στα πακέτα δικτύου της εφαρμογής πολυμέσων έναντι των απλών πακέτων δεδομένων δικτύου, γεγονός που επιτρέπει στις εφαρμογές πολυμέσων να εκτελούνται πιο ομαλά και με λιγότερα σφάλματα.

Εάν ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα WMΜ, μπορείτε κατόπιν να επιλέξετε Enable no-acknowledgement (Να μην απαιτείται επιβεβαίωση). Ο όρος "No-Acknowledgement" αναφέρεται στην πολιτική επιβεβαίωσης που χρησιμοποιείται σε επίπεδο MAC. Χάρη στην ενεργοποίηση αυτής της επιλογής μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματική λειτουργία, αλλά να αυξηθούν τα σφάλματα σε περιβάλλοντα με υψηλό ραδιοσυχνοτικό (RF) θόρυβο.

Όταν είναι ενεργοποιημένο το WMM, μπορείτε επίσης να επιλέξετε Enable APSD (Automatic Power Save Delivery) [Ενεργοποίηση APSD (Αυτόματη ενεργοποίηση εξοικονόμησης ενέργειας)]. To APSD διαχειρίζεται τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από συσκευές που τροφοδοτούνται από μπαταρία, προκειμένου να επιτρέπεται η παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Το APSD επιτρέπει μεγαλύτερο μεσοδιάστημα φάρου, ωσότου εκκινηθεί κάποια εφαρμογή που απαιτεί συντομότερο μεσοδιάστημα ανταλλαγής πακέτων δεδομένων. Το πρωτόκολλο Voice Over Internet Protocol (VoIP) αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής που απαιτεί μικρό μεσοδιάστημα ανταλλαγής πακέτων δεδομένων. Το APSD επηρεάζει τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μόνον εάν ο ασύρματος πελάτης υποστηρίζει επίσης APSD.

Σημείωση: Το WMM δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν η επιλογή Acceleration (Επιτάχυνση) είναι ρυθμισμένη σε MAXg (125 Mbps). Θα πρέπει να αλλάξετε τη ρύθμιση Acceleration (Επιτάχυνση) σε 54G+ (XPress) ή σε None (Καμία).

Transmission (Μετάδοση)

Τα πεδία στην περιοχή αυτή αφορούν πιο προηγμένα χαρακτηριστικά του ασύρματου δικτύου, τα οποία δεν χρειάζονται αλλαγή στις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν θέλετε να αλλάξετε οποιαδήποτε από τις ρυθμίσεις αυτές, σημειώστε τις προεπιλεγμένες τιμές προτού κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή, για την περίπτωση που θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα και θα χρειαστεί να επαναφέρετε τις αρχικές τιμές.

Σημείωση: Αφού ολοκληρώσετε τις αλλαγές σας, κάντε κλικ στο Save (Αποθήκευση) για να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις και επανεκκινήστε το δρομολογητή.