Trådlösa inställningar

I det här avsnittet kan du aktivera funktionerna för trådlös säkerhet. USRobotics rekommenderar starkt att du aktiverar någon form av trådlös säkerhet så att obehöriga klienter inte kan få åtkomst till nätverket.

Obs! Alla trådlösa enheter som du vill ansluta till nätverket måste ha samma inställningar för trådlös säkerhet, inklusive lösenordsfras eller nyckel som du använder för att säkra det trådlösa nätverket.

Om du vill aktivera de trådlösa funktionerna på routern kontrollerar du att Allow wireless connections (tillåt trådlösa anslutningar) är markerad.

Nätverksnamn (SSID)

Trådlösa klienter använder Network name (SSID) (nätverksnamn (SSID)) vid anslutning till routern.

Förinställt Network name (nätverksnamn) för routern är USR5465.

Obs! Om du använder flera Wireless MAXg-routrar och vill använda dem oberoende av varandra måste varje router ha ett unikt nätverksnamn.

Ange om du vill att trådlösa enheter ska kunna upptäcka routern när en sökning sker.

Om du avmarkerar Broadcast network name (sänd nätverksnamn) kan trådlösa klienter inte upptäcka det trådlösa nätverket under en sökning. Du måste ange nätverksnamnet (SSID) för routern manuellt i varje enhet för att de ska kunna ansluta.

Isolering av åtkomstpunkt

Om routern ska användas på en allmän plats och du inte vill att alla trådlösa klienter ska kunna dela filer eller skrivare markerar du kryssrutan Access point isolation (isolering av åtkomstpunkt). Om du markerar det här alternativet får alla trådlösa klienter enbart åtkomst till Internet. Ett exempel på en situation där du kan aktivera den här funktionen är på en allmän plats, t.ex. ett café eller ett hotell. Som standard är den här funktionen avaktiverad.

Bryggningsläget

Bridge Mode (bryggningsläget) används när du vill ansluta två isolerade nätverk trådlöst. Om den här funktionen är aktiverad kan trådlösa klienter inte ansluta till routern. Du använder bryggning när du vill ansluta två nätverk eller två grupper av kabelanslutna klienter, var och en med sin egen router eller trådlös åtkomstpunkt, som inte kan anslutas praktiskt med vanliga Ethernet-kablar. Ett exempel på en sådan här situation kan vara två villor som vill dela nätverksresurser utan att dra kablar över sina trådgårdar.

Som standard är det här läget avaktiverat och routern är i Access Point-läge (åtkomstpunkt) där den accepterar trådlösa anslutningar.

Om du aktiverar Bridge mode (bryggningsläge) och WDS Restrictions (WDS-begränsningar) i den trådlösa routern skapas en brygga till en annan trådlös router eller åtkomstpunkt och inga trådlösa klienter kan anslutas till det trådlösa nätverket. Den här metoden används vanligen när du vill ansluta två nätverk i olika byggnader. Varje trådlös router eller åtkomstpunkt måste ha MAC-adressen för den andra enheten som är angiven i tabellen WDS Restrictions.

I bryggningsläge kan du bara använda följande typer av krypteringsmetoder: WPA (PSK), WEP open (WEP öppen) WEP shared (WEP delad) eller None (ingen). Du kan välja mellan krypteringstyperna TKIP eller AES, men inte TKIP and AES (TKIP och AES).

Obs! I bryggningsläget har Wireless MAXg Router inte stöd för Wi-Fi Multimedia (WMM).

Obs! Klicka på Save (spara) om du vill använda alla de nya inställningarna och starta om routern när du har slutfört alla ändringar.

WDS-begränsningar

USRobotics routrar och åtkomstpunkter kan använda en funktion som kallas WDS (Wireless Distribution System). Funktionen gör det möjligt för den trådlösa routern eller åtkomstpunkten att ansluta direkt till en annan trådlös router eller åtkomstpunkt samtidigt som trådlösa klienter tillåts ansluta till nätverket.

Om du väljer Enable WDS restrictions (aktivera WDS-begränsningar) måste du ange MAC-adresserna för de trådlösa routrarna eller åtkomstpunkterna som ska anslutas till routern och sedan klicka på knappen Add (lägg till).

Om du vill ta bort en befintlig WDS-anpassning klickar du på knappen Delete (ta bort) bredvid MAC-adressen.

Med WDS kan du använda flera åtkomstpunkter eller trådlösa routrar och ansluta flera nätverk till varandra. Genom att du ansluter en åtkomstpunkt eller en trådlös router till varje nätverk och aktiverar funktionen WDS kan de trådlösa klienterna i närområdet anslutas till det trådlösa nätverket samtidigt som en brygga skapas till en annan åtkomstpunkt eller trådlös router som är placerad längre bort. Den trådlösa routern och den trådlösa produkten som du skapar en brygga mellan måste ha samma kanal vald, samma Network Name (SSID) (nätverksnamn (SSID)), samma inställningar för trådlös säkerhet samt MAC-adressen för den andra enheten som är angiven i tabellen WDS Restrictions (WDS-begränsningar). Om du aktiverar alternativet WDS Restrictions kan du ange MAC-adresserna för de åtkomstpunkter eller trådlösa routrar som kan anslutas till alla punkter i det trådlösa nätverk som du skapat. Då begränsas exakt vilka som får åtkomst till det trådlösa nätverket.

En sak att tänka på med den här typen av trådlöst nätverk är att dataflödet kan sänkas för bryggningsdelen. Därför bör man inte använda bryggkopplade routrar eller åtkomstpunkter för tung trafik som även tillåter att trådlösa klienter ansluts till nätverket. Vissa exempel på de typer av situationer där du kan använda den här typen av nätverk är för säkerhetskameror, för att tillhandahålla nätverksåtkomst till vissa delar av en byggnad som inte kan nås av kablar eller för att tillhandahålla ett konferensrum med nätverksåtkomst under en begränsad tid.

Om du aktiverar Bridge mode (bryggningsläge) och WDS Restrictions (WDS-begränsningar) i den trådlösa routern skapas en brygga till en annan trådlös router eller åtkomstpunkt, och inga trådlösa klienter kan anslutas till det trådlösa nätverket. Den här metoden används vanligen när du vill ansluta två nätverk i olika byggnader. Varje trådlös router eller åtkomstpunkt måste ha MAC-adress för den andra enheten angiven i tabellen WDS Restrictions.

Routerns WDS-anslutningar har inte stöd för WPA2 (PSK) eller någon av RADIUS-säkerhetsmetoderna, och inte heller för TKIP and AES-kryptering.

Vi rekommenderar att samtliga WDS-enheter ansluter till routern med WPA (PSK) och TKIP-kryptering.

Den Pass phrase (lösenordsfras, som även kallas nätverksnyckel, nyckel eller personlig delad nyckel) som du angav för routerns trådlösa säkerhet används också som personlig delad nyckel (PSK) för WDS-anslutningar. Däremot ska alla trådlösa klienter som ansluts till routern fortsätta använda samma säkerhetsmetod och krypteringstyp som du konfigurerade på routern.

Wi-Fi-multimedia (WMM)

Som standard är den här funktionen avaktiverad. Om du vill aktivera den här funktionen markerar du kryssrutan Enable WMM (aktivera WMM) (Wi-Fi-multimedia). Om de övriga enheter som du ansluter till ska använda den här funktionen måste även de stödja WMM och ha funktionen aktiverad.

Med den här funktionen kan du använda Quality of Service (QoS) som används för multimedietillämpningar, t.ex. Voice-over-IP (VoIP) och video. Då kan nätverkspaketen i multimedietillämpningen få prioritet över vanliga datanätverkspaket vilket gör att multimedietillämpningarna körs smidigare och med färre fel.

Om du aktiverar WMM kan du sedan välja Enable no-acknowledgement (aktivera Ingen bekräftelse). No-acknowledgement (ingen bekräftelse) syftar på den bekräftelseprincip som används på MAC-nivån. Om du aktiverar den här funktionen kan du få ett snabbare dataflöde men en högre felfrekvens i brusiga RF-miljöer (RF=radiofrekvens).

Om du aktiverar WMM kan du även välja Enable APSD (Automatic Power Save Delivery) (aktivera APSD (automatisk strömsparleverans)). APSD hanterar radioanvändningen för batteridrivna enheter och kan under visa förhållanden ger längre batteritid. Med APSD kan ett längre signaleringsintervall användas tills en tillämpning startas som kräver ett kort paketutbytesintervall. VoIP (röst över IP) är ett exempel på en tillämpning som kräver ett kort paketutbytesintervall. APSD påverkar radioanvändningen och batteritiden enbart om den trådlösa klienten hanterar APSD.

Obs! WMM kan inte användas om Acceleration är inställt på MAXg (125 Mbps). Du måste ändra Acceleration till 54G+ (XPress) eller None (ingen).

Överföring

Fälten i det här området är till för mer avancerade trådlösa funktioner som de flesta användare inte behöver ändra. Om du vill ändra någon av inställningarna skriver du ned standardinställningarna innan du gör några ändringar så att du kan återställa dem i händelse av problem med de nya inställningarna.

Obs! Klicka på Save (spara) om du vill använda alla de nya inställningarna och starta om routern när du har slutfört alla ändringar.