Quality of Service

Opmerking: In de 802.11n-modus wordt WMM niet ondersteund en de optie MAXg (125 Mbps) onder Acceleration (Acceleratie) is niet compatibel met WMM. U dient Disabled (Uit) te selecteren bij de optie 802.11n-mode (modus) en de optie Acceleration (Acceleratie) op 54g+ (Xpress™) in te stellen om WMM in te schakelen.

De functie Quality of Service is nuttig wanneer een deel van het verkeer dat door de gateway wordt verwerkt een hogere prioriteit heeft dan andere gegevens die tegelijkertijd worden verwerkt. U kunt uw computer bijvoorbeeld zo instellen dat deze telefoongesprekken kan voeren via het internet. Indien u een gesproken conversatie hebt terwijl uw computer ook bezig is met het downloaden van een bestand, dient het gesprek prioriteit te hebben boven het downloaden van het bestand, aangezien vertragingen in het overdragen van spraakgegevens kan leiden tot verlies van het signaal en een slechte geluidskwaliteit.

Hoe werkt QoS (Servicekwaliteit)?

De functie QoS helpt u wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

QoS classificeert verkeer op basis van classificatieregels die u definieert. Iedere regel kan een combinatie van de volgende voorwaarden bevatten: protocol (TCP/UDP/ICMP), IP-adres/subnetmasker van de bron, IP-adres/subnetmasker van de bestemming, bronpoort (één poort of een bereik), bestemmingspoort (één poort of een bereik). Als een sessie aan een classificatieregel voldoet, krijgt deze sessie een bepaalde prioriteit (high (hoog), medium (standaard), low (laag)) en een servicetype (don’t care (doet er niet toe), Normal Service (Normale service), Minimum Cost (Minimale kosten), Maximum Reliability (Maximale betrouwbaarheid), Maximum Throughput (Maximale doorvoer) of Minimum Delay (Minimale vertraging)) toegewezen.

De prioriteit van de betreffende regel bepaalt welke ATM TX-wachtrij over het PVC wordt verzonden als dit pakket via dit PVC wordt gerouteerd. ATM verwerkt pakketten volgens deze prioriteiten:

1. ATM-service categoriseert van hoogste naar laagste: CBR, rt-VBR, rrt-VBR, UBR.
  2. Voor dezelfde servicecategorie: prioriteitsniveau van hoog via standaard naar laag.
  3. Voor hetzelfde prioriteitsniveau: round robin.

QoS werkt alleen voor PVC's met ingeschakelde QoS. Als gegevens via een gewoon PVC lopen waarvoor QoS is uitgeschakeld, ontvangt het hetzelfde prioriteitsniveau als de lage prioriteit van een PVC van dezelfde ATM-servicecategorie waarvoor QoS is ingeschakeld.

QoS inschakelen

Om QoS in te schakelen, dient u de volgende procedure te volgen:

1. Ga naar het menu Internet (Internet) en selecteer WAN Setup (WAN-setup).
  2. Van daaruit klikt u ofwel op Add (Toevoegen) ofwel op Edit (Bewerken).
  3. Klik op de pagina die vervolgens verschijnt op Enable Quality of Service (Servicekwaliteit inschakelen).

QoS configureren

1. Definieer een klasse door op Add (Toevoegen) te klikken en parameters voor deze klasse in te voeren.

2. Wanneer u op Apply (Toepassen) klikt, verschijnen de nieuwe klassen in de tabel.

Terug naar de opties van menu Wireless (Draadloos).