Quality of Service (Servis Kalitesi)

Not: 802.11n modu WMM'yi desteklemez ve Acceleration (Hızlanma) seçeneği MAXg (125 Mbps) WMM ile uyumlu değildir. WMM'yi etkinleştirmek için 802.11n modunu Disabled (Kapalı) olarak ayarlamanız ve Acceleration (Hızlanma) seçeneğini 54g+ (Xpress™) olarak ayarlamanız gerekmektedir.

Servis Kalitesi özelliği, ağ geçidi tarafından işlenen trafiğin bir bölümü, aynı anda işlenen diğer verilerden daha yüksek bir öneme sahip olduğunda faydalıdır. Örneğin, bilgisayarınızı İnternet üzerinden telefon araması yapmak için ayarlayabilirsiniz. Bilgisayarınız karşıdan bir dosya yüklerken aynı anda sesli bir görüşme gerçekleştiriyorsanız, bu görüşmenin dosya yüklemeye göre önceliğe sahip olmasını isteyebilirsiniz, çünkü sesli mesajların aktarımındaki gecikmeler sinyal kesintilerine ve ses kalitesinin düşmesine neden olabilir.

 

QoS nasıl çalışır

QoS özelliği, aşağıdaki tüm şartlar yerine getirildiğinde faydalı olabilir:

QoS, tanımlamış olduğunuz sınıflandırma kurallarına göre trafiği sınıflandırır. Kuralların her birinde, şu koşulların bir kombinasyonu bulunabilir: protokol (TCP/UDP/ICMP), kaynak IP adresi/alt ağ maskesi, hedef IP adresi/alt ağ maskesi, kaynak portu (bir veya birkaç), hedef portu (bir veya birkaç). Bir sınıflandırma kuralına uygun olan her oturuma belirli bir öncelik (yüksek, orta, düşük) ve servis türü (normal servis, minimum maliyet, maksimum güvenilirlik, maksimum verim, minimum gecikme) atanır.

Eşlenen kuralın önceliği, paket bu PVC'ye yöneltilmişse, PVC üzerinden hangi ATM TX sırasının iletileceğini belirler. ATM, bu önceliklere uygun şekilde işlemek üzere paketleri alır:

  1. ATM servisi, en yüksekten en düşüğe doğru sınıflandırır: CBR, rt-VBR, rrt-VBR, UBR.
  2. Aynı servis kategorisi için: Öncelik seviyesi yüksek, orta, düşük.
  3. Aynı öncelik seviyesi için: Dairesel denetim.

QoS sadece QoS özellikli PVC'ler için çalışır. Veriler, normal, QoS özelliği devre dışı olan bir PVC'ye yöneltilmişse, aynı ATM servis kategorisinde QoS özelliği etkinleştirilmiş bir PVC'nin düşük önceliği ile aynı öncelik seviyesini alacaktır.

QoS'in etkinleştirilmesi

QoS özelliğini etkinleştirmek için aşağıdaki prosedürü uygulayın:

  1. İnternet menüsüne gidin ve WAN Setup'ı (WAN Ayarları) seçin.
  2. Burada ya Add (Ekle) ya da Edit'i (Düzenle) tıklatın.
  3. Karşınıza çıkan sayfada Enable Quality of Service (Servis Kalitesini Etkinleştir) seçeneğini tıklatın.

QoS'in konfigüre edilmesi

  1. Add'i (Ekle) tıklatıp sınıf parametrelerini girerek bir sınıfı tanımlayabilirsiniz.


  2. Apply'ı (Uygula) tıklattığınızda yeni sınıf tabloda görüntülenir.

 

Wireless (Kablosuz) menüsü seçeneklerine geri dönün.