WAN ayar sayfası, EasyConfigurator veya hızlı kurulum sihirbazını kullanarak ayarladığınız İSS konfigürasyonunuzu düzenlemenizi veya kaldırmanızı sağlar. Mevcut İnternet bağlantısını değiştirmek için Edit'i (Düzenle) veya yeni bir İnternet bağlantısı tanımlamak için Add'i (Ekle) tıklatın. Ağ parametrelerini girmek için karşınıza bir dizi sayfa çıkacak. Son sayfada, router'daki değişiklikleri depolamanız için bir Apply (Uygula) butonu bulunacaktır. Kaydetmek için Finish'i (Bitir) tıklatın.
Bu tablodan Sürekli Sanal Kanalı (PVC) çıkarmak için silmek istediğiniz VPI/VCI için Remove (Kaldır) onay kutusunu işaretleyin ve sonra Remove (Kaldır) düğmesini tıklatın.
Wireless ASDL2+ Router, yöneltici ADSL arayüzü üzerinden aşağıdaki beş İSS ağ işletim modunu destekler:
İSS ağ işletim modu, servis sağlayıcının ADSL hattınız için Ana Ofis tarafı ve Genişband Erişim Sunucusu (BRAS) tarafı konfigürasyonuna bağlıdır.
İSS'niz, gerektiğinde aşağıdaki bilgileri sağlayabilmelidir:
Aşağıdaki konfigürasyon durumları geçerlidir:
Servis sağlayıcı PPPoE servisi sağlıyorsa, bağlantı seçimi LAN tarafındaki aygıtın (tipik olarak bir bilgisayar) bir PPPoE istemcisi çalıştırıp çalıştırmadığına veya yönelticinin bir PPPoE istemci çalıştıracak olup olmadığına bağlıdır. Yöneltici, her iki durumu da eş zamanlı olarak destekleyebilir. Kullanılacak uygun protokol için İSS talimatlarına başvurun.
PPPoE veya PPPoA modu seçildiğinde NAPT ve güvenlik duvarı özellikleri her zaman etkindir, ancak MER veya IPoA modu seçildiğinde kullanıcı tarafından etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilirler. Köprü modu seçildiğinde NAPT ve güvenlik duvarı her zaman devre dışıdır.
Internet (İnternet) menüsüne gidin ve WAN Setup'ı (WAN Ayarları) seçin.
Yeni bir PVC oluşturmak için Add (Ekle) veya mevcut PVC'yi değiştirmek için Edit (Düzenle) seçeneklerini tıklatın.
Uygun VPI, VCI değerlerini girin ve uygun Servis kategorisi ni seçin. Geçerli VPI aralığı 0 - 255 arasındadır. Geçerli VCI aralığı 32 - 65535 arasındadır. Servis kategorinize uygunsa, bağlantınız için Peak cell rate (Tepe hücre hızı), Sustainable cell rate (Sürdürülebilir hücre hızı) ve Maximum burst size (Maksimum sıralı iletim boyutu) değerlerini girebilirsiniz. Next (İleri) düğmesini tıklatın.
Connection Type (Bağlantı Türü) sayfası, İnternet Servis Sağlayıcı tarafından desteklenen ATM PVC üzeri ağ protokolü türünü seçmenizi sağlar.
İnternet Servis Sağlayıcınız tarafından atanan protokolü seçin ve ayrıntılı talimatlar için bu kılavuzdaki ilgili bölümlere başvurun.
PPP over ATM (PPPoA) (ATM üzerinden PPP (PPPoA)) veya PPP over Ethernet (PPPoE) (Ethernet üzerinden PPP (PPPoE)) butonunu seçin.
Uygun Encapsulation Mode (Kapatma Modu) seçeneğini seçin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.
Bağlantı bilgilerinizi girin:
User Name (Kullanıcı adı) ve Password (Parola): ADSL bağlantınız için oturum açma bilgisi. Kullanıcı arayüzü, kullanıcı adı için en fazla 256 ve şifre için en fazla 32 karakter kullanımına izin verir.
PPPoE service name (PPPoE servis adı): İSS'niz size girecek bir değer vermezse burası boş kalabilir.
Authentication method (Kimlik Doğrulama Yöntemi): Varsayılan olarak Automatic (Otomatik) ayardadır. Authentication method'u (Kimlik Doğrulama Yöntemi) Automatic (Otomatik) olarak bırakmanız önerilir ancak gerektiğinde PAP veya CHAP seçeneklerini de seçebilirsiniz.
MTU: MTU'nun (Maksimum Aktarım Birimi) varsayılan değeri PPPoA için 1500 ve PPPoE için 1492'dir. İSS sizden istemediği sürece bu değerleri değiştirmeyin.
Dial on demand (İsteğe bağlı bağlantı) ve Inactivity timeout (Eylemsizlikten zaman aşımı): Yöneltici, Dial on demand (İsteğe bağlı bağlantı) seçeneği seçilip Inactivity timeout (Eylemsizlikten zaman aşımı) değeri girilerek, belirli bir süre boyunca herhangi bir işlem yapılmadığında bağlantısı kesilecek şekilde konfigüre edilebilir. 1 - 4320 dakika arası bir değer girilmelidir.
PPP IP Extension (PPP IP Uzantısı): Bazı servis sağlayıcıların kullandığı özel bir özelliktir. Servis sağlayıcı tarafından özellikle istenmedikçe bu özelliği seçmeyin. Eğer bunu seçmeniz gerekiyorsa PPP IP Uzantısı aşağıdaki koşulları destekler:
LAN üzerinde sadece bir bilgisayara izin verir.
Uzaktan PPP/IPCP protokolü kullanarak atanan genel IP adresi, WAN PPP arayüzünde kullanılmaz. Bunun yerine, DHCP üzerinden bilgisayarın LAN arayüzüne yönlendirilir. LAN üzerindeki sadece bir sistem İnternet'e bağlanabilir.
Bu seçenek seçildiğinde NAPT ve güvenlik duvarı devre dışı kalır.
Yöneltici varsayılan ağ geçidi olur ve DNS sunucusu, LAN arayüzü IP adresini kullanarak DHCP üzerinden bilgisayara gider.
Yöneltici, uzak servis sağlayıcıdaki IP alt ağını LAN bilgisayarına gönderir. Buna göre bilgisayar, aynı IP alt ağına bağlı bir ana bilgisayar olur.
ADSL yöneltici, WAN ve LAN portları arasındaki IP paketleri için köprü oluşturur.
Ayarlarınızı girdikten sonra Next (İleri) düğmesini tıklatın.
Bu sayfa, IGMP multicast özelliğini, WAN servisini etkinleştirmenizi, bir servis adı belirlemenizi sağlar. Ayarları onaylayıp girdikten sonra, Next'i (İleri) tıklatın.
Özet sayfasında tüm konfigürasyonun özeti verilir. Ayarlar doğruysa Apply (Uygula) düğmesini tıklatın.
Apply (Uygula) düğmesini tıklattıktan sonra, yöneltici konfigürasyonu belleğe kaydeder ve yeniden başlatılır. Sistem tekrar açılana kadar WUI yanıt vermez.
Yukarıda PPP IP extension (PPP IP uzantısı) seçeneğini seçtiyseniz, İnternete bağlanmadan önce yönelticiye bağlı bilgisayarlar için IP adreslerini bırakmanız ve yenilemeniz gerekir.
MER konfigürasyonu aşağıdaki yolla yapılır:
MAC Encapsulation Routing (MER) (MAC Kapalı Yöneltme) butonunu seçin.
Uygun Encapsulation Mode (Kapatma Modu) seçeneğini seçin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.
IP adresleme yönelticideki DHCP istemcisinden otomatik olarak alınabiliyorsa, Obtain an IP address automatically (IP adresini otomatik olarak al) seçeneğini seçin; aksi halde, WAN arabirimi IP adresini ve alt ağ maskesini girin.
Eğer DHCP istemcisi üzerinden Varsayılan Ağ Geçidi adresini otomatik olarak alabiliyorsanız Obtain default gateway automatically (Varsayılan ağ geçidini otomatik olarak al) seçeneğini seçin. Aksi halde, İSS'niz tarafından sağlanan yöneltici adresini girin.
DNS sunucu adresleri DHCP üzerinden otomatik olarak alınabiliyorsa Obtain DNS server address automatically (DNS sunucu adresini otomatik olarak al) seçeneğini seçin; aksi taktirde, tercih edilen DNS sunucu adresini ve isteğe bağlı alternatif DNS sunucu adresini girin.
Ayarlarınızı girme işlemini bitirdiğiizde, Next (İleri) düğmesini tıklatın.
Ağınız için Network Address Translation (NAT) (Ağ Adres Çevirisi) ayarlarını girin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.
NAT onay kutusu: LAN özel bir IP adresi ile konfigüre edilmişse, bu onay kutusunu seçin. LAN tarafında özel bir IP adresi kullanılmıyorsa, bu onay kutusunun işaretini kaldırın.
Firewall (Güvenlik Duvarı) onay kutusu: Güvenlik duvarı onay kutusu seçilmişse, sistem yeniden başlatıldıktan sonra güvenlik duvarı özelliklerini konfigüre edebilirsiniz. Güvenlik duvarı kullanılmıyorsa, bu onay kutusunun seçimi kaldırılmalıdır.
IGMP Multicast (çoğunlukla video akışında kullanılır), WAN servisini etkinleştirebilir ve servis adını ayarlayabilirsiniz.
Özet sayfasında tüm konfigürasyonun özeti verilir. Konfigürasyonu tamamlamak için Apply'ı (Uygula) tıklatın (bu işlemin tamamlanması için yaklaşık 1 dakika gerekir) veya ayarlar üzerinde değişiklik yapmak için Back'e (Geri) tıklatın.
ATM üzeri IP (IPoA) özelliği aşağıdaki şekilde konfigüre edilir.
IP over ATM (IPoA) (ATM üzerinden IP (IPoA))butonunu seçin.
Uygun Encapsulation Mode (Kapatma Modu) seçeneğini seçin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.
İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından verilen WAN IP address (WAN IP adresi) ve WAN subnet mask (WAN alt ağ maskesi) değerlerini girin.
Varsayılan ağ geçidini ayarlamak istiyorsanız Use the following default gateway (Aşağıdaki varsayılan ağ geçidini kullan) seçeneğini etkinleştirin ve bir IP adresi girin ve/veya bir arabirim seçin.
Bir DNS sunucu adresi ayarlamak istiyorsanız Use the following DNS server addresses (Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan) seçeneğini ve birincil ve opsiyonel ikinci DNS sunucusu için IP adreslerini etkinleştirin.
Devam etmek için Next'i (İleri) tıklatın.
Ağınız için Network Address Translation (NAT) (Ağ Adres Çevirisi) ayarlarını girin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.
NAT onay kutusu: LAN, özel bir IP adresi ile konfigüre edilmişse, bu onay kutusunu seçmeniz gereklidir. LAN tarafında özel bir IP adresi kullanılmıyorsa, daha iyi bir performans sağlamak üzere sistem kaynaklarını serbest bırakmak için bu onay kutusunun seçimini kaldırın.
Firewall (Güvenlik Duvarı) onay kutusu: Güvenlik duvarı onay kutusu seçilmişse, sistem yeniden başlatıldıktan sonra güvenlik duvarı özelliklerini konfigüre edebilirsiniz. Güvenlik duvarı kullanılmıyorsa, daha iyi bir performans sağlamak üzere sistem kaynaklarını serbest bırakmak için bu onay kutusunun seçimini kaldırın.
Ayrıca IGMP Multicast (çoğunlukla video akışında kullanılır), WAN servisini etkinleştirebilir ve servis adını ayarlayabilirsiniz.
Devam etmek için Next (İleri) düğmesini tıklatın.
Özet sayfasında tüm konfigürasyonun özeti verilir. Ayarlar doğruysa Apply (Uygula) düğmesini tıklatın.
ADSL servis sağlayıcınız yapmanız gerektiğini söylediyse köprü çalışma modunu seçin.
Köprü oluşturmayı konfigüre etmek için aşağıdakileri uygulayın:
Bridging (Köprü Oluşturma) butonunu seçin.
Uygun Encapsulation Mode (Kapatma Modu) seçeneğini seçin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.
Enable bridge service (Köprü servisini etkinleştir) seçeneği varsayılan olarak işaretlidir. Servisi devredışı bırakmak istiyorsanız, işareti onay kutusundan kaldırın. Bir köprü Servisi adı girin. Next (İleri) düğmesini tıklatın.
Özet sayfasında tüm konfigürasyonun özeti verilir. Ayarlar doğruysa Apply (Uygula) düğmesini veya ayarları değiştirmek için Back (Geri) düğmesini tıklatın.
Kurulum işlemini tamamladıktan sonra router'a bağlı olan bilgisayarın IP adresini yayınlamalı ve yenilemelisiniz. Artık İnternet'e bağlanabiliyor olmalısınız.
İnternet menüsü seçeneklerine geri dönün.