WAN Ayarları

WAN ayar sayfası, EasyConfigurator veya hızlı kurulum sihirbazını kullanarak ayarladığınız İSS konfigürasyonunuzu düzenlemenizi veya kaldırmanızı sağlar. Mevcut İnternet bağlantısını değiştirmek için Edit'i (Düzenle) veya yeni bir İnternet bağlantısı tanımlamak için Add'i (Ekle) tıklatın. Ağ parametrelerini girmek için karşınıza bir dizi sayfa çıkacak. Son sayfada, router'daki değişiklikleri depolamanız için bir Apply (Uygula) butonu bulunacaktır. Kaydetmek için Finish'i (Bitir) tıklatın.

Bu tablodan Sürekli Sanal Kanalı (PVC) çıkarmak için silmek istediğiniz VPI/VCI için Remove (Kaldır) onay kutusunu işaretleyin ve sonra Remove (Kaldır) düğmesini tıklatın.

Sürekli Sanal Devrenin (PVC) konfigürasyonu

Wireless ASDL2+ Router, yöneltici ADSL arayüzü üzerinden aşağıdaki beş İSS ağ işletim modunu destekler:

İSS ağ işletim modu, servis sağlayıcının ADSL hattınız için Ana Ofis tarafı ve Genişband Erişim Sunucusu (BRAS) tarafı konfigürasyonuna bağlıdır.

İSS'niz, gerektiğinde aşağıdaki bilgileri sağlayabilmelidir:

Aşağıdaki konfigürasyon durumları geçerlidir:

 

  1. Internet (İnternet) menüsüne gidin ve WAN Setup'ı (WAN Ayarları) seçin.

  2. Yeni bir PVC oluşturmak için Add (Ekle) veya mevcut PVC'yi değiştirmek için Edit (Düzenle) seçeneklerini tıklatın.

  3. Uygun VPI, VCI değerlerini girin ve uygun Servis kategorisi ni seçin. Geçerli VPI aralığı 0 - 255 arasındadır. Geçerli VCI aralığı 32 - 65535 arasındadır. Servis kategorinize uygunsa, bağlantınız için Peak cell rate (Tepe hücre hızı), Sustainable cell rate (Sürdürülebilir hücre hızı) ve Maximum burst size (Maksimum sıralı iletim boyutu) değerlerini girebilirsiniz. Next (İleri) düğmesini tıklatın.

Bağlantı Türü

Connection Type (Bağlantı Türü) sayfası, İnternet Servis Sağlayıcı tarafından desteklenen ATM PVC üzeri ağ protokolü türünü seçmenizi sağlar.

İnternet Servis Sağlayıcınız tarafından atanan protokolü seçin ve ayrıntılı talimatlar için bu kılavuzdaki ilgili bölümlere başvurun.

 

ATM üzerinden PPP (PPPoA) / Ethernet üzerinden PPP (PPPoE)

  1. PPP over ATM (PPPoA) (ATM üzerinden PPP (PPPoA)) veya PPP over Ethernet (PPPoE) (Ethernet üzerinden PPP (PPPoE)) butonunu seçin.

  2. Uygun Encapsulation Mode (Kapatma Modu) seçeneğini seçin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.

  3. Bağlantı bilgilerinizi girin:

  4. Ayarlarınızı girdikten sonra Next (İleri) düğmesini tıklatın.

  5. Bu sayfa, IGMP multicast özelliğini, WAN servisini etkinleştirmenizi, bir servis adı belirlemenizi sağlar. Ayarları onaylayıp girdikten sonra, Next'i (İleri) tıklatın.

  6. Özet sayfasında tüm konfigürasyonun özeti verilir. Ayarlar doğruysa Apply (Uygula) düğmesini tıklatın.

Apply (Uygula) düğmesini tıklattıktan sonra, yöneltici konfigürasyonu belleğe kaydeder ve yeniden başlatılır. Sistem tekrar açılana kadar WUI yanıt vermez.

Yukarıda PPP IP extension (PPP IP uzantısı) seçeneğini seçtiyseniz, İnternete bağlanmadan önce yönelticiye bağlı bilgisayarlar için IP adreslerini bırakmanız ve yenilemeniz gerekir.

 

MAC Kapalı Yöneltme (MER)

MER konfigürasyonu aşağıdaki yolla yapılır:

  1. MAC Encapsulation Routing (MER) (MAC Kapalı Yöneltme) butonunu seçin.

  2. Uygun Encapsulation Mode (Kapatma Modu) seçeneğini seçin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.

  3. IP adresleme yönelticideki DHCP istemcisinden otomatik olarak alınabiliyorsa, Obtain an IP address automatically (IP adresini otomatik olarak al) seçeneğini seçin; aksi halde, WAN arabirimi IP adresini ve alt ağ maskesini girin.

    Eğer DHCP istemcisi üzerinden Varsayılan Ağ Geçidi adresini otomatik olarak alabiliyorsanız Obtain default gateway automatically (Varsayılan ağ geçidini otomatik olarak al) seçeneğini seçin. Aksi halde, İSS'niz tarafından sağlanan yöneltici adresini girin.

    DNS sunucu adresleri DHCP üzerinden otomatik olarak alınabiliyorsa Obtain DNS server address automatically (DNS sunucu adresini otomatik olarak al) seçeneğini seçin; aksi taktirde, tercih edilen DNS sunucu adresini ve isteğe bağlı alternatif DNS sunucu adresini girin.

  4. Ayarlarınızı girme işlemini bitirdiğiizde, Next (İleri) düğmesini tıklatın.

  5. Ağınız için Network Address Translation (NAT) (Ağ Adres Çevirisi) ayarlarını girin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.


  6. Özet sayfasında tüm konfigürasyonun özeti verilir. Konfigürasyonu tamamlamak için Apply'ı (Uygula) tıklatın (bu işlemin tamamlanması için yaklaşık 1 dakika gerekir) veya ayarlar üzerinde değişiklik yapmak için Back'e (Geri) tıklatın.

 

ATM üzerinden IP (IPoA) - (RFC2684 Yöneltilmiş)

ATM üzeri IP (IPoA) özelliği aşağıdaki şekilde konfigüre edilir.

  1. IP over ATM (IPoA) (ATM üzerinden IP (IPoA))butonunu seçin.

  2. Uygun Encapsulation Mode (Kapatma Modu) seçeneğini seçin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.

  3. İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından verilen WAN IP address (WAN IP adresi) ve WAN subnet mask (WAN alt ağ maskesi) değerlerini girin.


    Varsayılan ağ geçidini ayarlamak istiyorsanız Use the following default gateway (Aşağıdaki varsayılan ağ geçidini kullan) seçeneğini etkinleştirin ve bir IP adresi girin ve/veya bir arabirim seçin.

    Bir DNS sunucu adresi ayarlamak istiyorsanız Use the following DNS server addresses (Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan) seçeneğini ve birincil ve opsiyonel ikinci DNS sunucusu için IP adreslerini etkinleştirin.

  4. Devam etmek için Next'i (İleri) tıklatın.

  5. Ağınız için Network Address Translation (NAT) (Ağ Adres Çevirisi) ayarlarını girin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.


    Devam etmek için Next (İleri) düğmesini tıklatın.

  6. Özet sayfasında tüm konfigürasyonun özeti verilir. Ayarlar doğruysa Apply (Uygula) düğmesini tıklatın.

 

Köprü Oluşturma (RFC 2684)

ADSL servis sağlayıcınız yapmanız gerektiğini söylediyse köprü çalışma modunu seçin.

Köprü oluşturmayı konfigüre etmek için aşağıdakileri uygulayın:

  1. Bridging (Köprü Oluşturma) butonunu seçin.

  2. Uygun Encapsulation Mode (Kapatma Modu) seçeneğini seçin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.

  3. Enable bridge service (Köprü servisini etkinleştir) seçeneği varsayılan olarak işaretlidir. Servisi devredışı bırakmak istiyorsanız, işareti onay kutusundan kaldırın. Bir köprü Servisi adı girin. Next (İleri) düğmesini tıklatın.


  4. Özet sayfasında tüm konfigürasyonun özeti verilir. Ayarlar doğruysa Apply (Uygula) düğmesini veya ayarları değiştirmek için Back (Geri) düğmesini tıklatın.

  5. Kurulum işlemini tamamladıktan sonra router'a bağlı olan bilgisayarın IP adresini yayınlamalı ve yenilemelisiniz. Artık İnternet'e bağlanabiliyor olmalısınız.

İnternet menüsü seçeneklerine geri dönün.