Servis Kalitesi

Not: Wi-Fi Multimedia (WMM) (Wi-Fi Multimedya) veya Wireless Quality of Service (Kablosuz Hizmet Kalitesi) seçeneklerine erişilebilmesi için kablosuz aktarım etkinleştirilmiş olmalıdır.

QoS

Wi-Fi Multimedia (WMM)

Yöneltici, varsayılan olarak Wi-Fi Multimedia (Wi-Fi Multimedya) özelliğini etkinleştir şeklinde ayarlıdır. Bu özellik, Voice-over-IP (VoIP) ve video gibi çoklu ortam uygulamaları için kullanılan Servis Kalitesi (Quality of Service- QoS) fonksiyonunu etkinleştirir. Bu sayede, çoklu ortam uygulamasının ağ paketleri, normal veri ağı paketleri üzerinde önceliğe sahip olarak, çoklu ortam uygulamalarının sorunsuz ve daha az hatayla çalışmasını sağlar.

Bu özelliği kullanabilmek için, yönelticiye bağlanan tüm WMM cihazlarında da WMM etkinleştirilmiş olmalıdır.

WMM etkinleştirildikten sonra, Enable no-acknowledgement (Onay istememeyi etkinleştir) seçeneğini seçebilirsiniz. Onay istememe, MAC seviyesindeki onay politikası ile ilgilidir. Onay istememenin etkinleştirilmesi, daha yüksek verimin yanı sıra gürültülü Radyo Frekansı (Radio Frequency - RF) ortamında daha yüksek hata oranlarıyla sonuçlanabilir.

WMM özelliğini devre dışı bırakmak için Wi-Fi Multimedia (Wi-Fi Multimedya) seçeneğini kaldırın. Enable no-acknowledgement (Onay istememeyi etkinleştir) seçeneğini seçtiyseniz, o da devre dışı bırakılacaktır.

Kablosuz QoS Sınıfları

Servis Kalitesi özelliği, router tarafından işlenen trafiğin bir bölümü, aynı anda işlenen diğer verilerden daha yüksek bir öneme sahip olduğunda faydalıdır. Örneğin, bilgisayarınızı İnternet üzerinden telefon araması yapmak için ayarlayabilirsiniz. Bilgisayarınız karşıdan bir dosya yüklerken aynı anda sesli bir görüşme gerçekleştiriyorsanız, bu görüşmenin dosya yüklemeye göre önceliğe sahip olmasını isteyebilirsiniz, çünkü sesli mesajların aktarımındaki gecikmeler sinyal kesintilerine ve ses kalitesinin düşmesine neden olabilir.

QoS nasıl çalışır

QoS özelliği, aşağıdaki tüm şartlar yerine getirildiğinde faydalı olabilir:

QoS, tanımlamış olduğunuz sınıflandırma kurallarına göre trafiği sınıflandırır. Kuralların her birinde, şu koşulların bir kombinasyonu bulunabilir: protokol (TCP/UDP/ICMP), kaynak IP adresi/alt ağ maskesi, hedef IP adresi/alt ağ maskesi, kaynak portu (bir veya birkaç), hedef portu (bir veya birkaç). Bir sınıflandırma kuralına uygun olan her oturuma belirli bir öncelik (yüksek, orta, düşük) ve servis türü (normal servis, minimum maliyet, maksimum güvenilirlik, maksimum verim, minimum gecikme) atanır.

Eşlenen kuralın önceliği, paket bu PVC'ye yöneltilmişse, PVC üzerinden hangi ATM TX sırasının iletileceğini belirler. ATM, bu önceliklere uygun şekilde işlemek üzere paketleri alır:

  1. ATM servisi, en yüksekten en düşüğe doğru sınıflandırır: CBR, rt-VBR, rrt-VBR, UBR.
  2. Aynı servis kategorisi için: Öncelik seviyesi yüksek, orta, düşük.
  3. Aynı öncelik seviyesi için: dairesel denetim.

QoS sadece QoS özellikli PVC'ler için çalışır. Veriler, normal, QoS özelliği devre dışı olan bir PVC'ye yöneltilmişse, aynı ATM servis kategorisinde QoS özelliği etkinleştirilmiş bir PVC'nin düşük önceliği ile aynı öncelik seviyesini alacaktır.

QoS özelliğinin etkinleştirilmesi

QoS özelliğini etkinleştirmek için aşağıdaki prosedürü uygulayın:

  1. İnternet menüsüne gidin ve WAN Setup'ı (WAN Ayarları) seçin.
  2. Burada ya Add (Ekle) ya da Edit'i (Düzenle) tıklatın.
  3. Karşınıza çıkan sayfalarda Enable Quality of Service (Servis Kalitesini Etkinleştir) seçeneğini tıklatın.

QoS özelliğinin konfigüre edilmesi

  1. Add (Ekle) düğmesini tıklatıp sınıf parametrelerini girerek bir sınıf tanımlayın.
  2. Apply (Uygula) düğmesini tıklattığınızda yeni sınıf tabloda görüntülenir.

 

Wireless (Kablosuz) menüsü seçeneklerine geri dönün.