Odstraňování chyb při používání příkazu Ping

Pokud kdykoliv během používání příkazu ping neobdržíte odpověď s hlášením o úspěšném provedení příkazu, znamená to, že adresa, kterou se pokoušíte kontaktovat, byla změněna a způsobuje problémy, nebo již není dostupná. Ověřte si adresu na konfiguračních stránkách a proveďte potřebné úpravy pomocí konzolového režimu. Po provedení úprav pokračujte v proceduře s příkazem ping.

  1. Následujícím postupem otevřete příkazový řádek:

    Windows Vista:

    1. V systému Windows klepněte na tlačítko Start.
    2. Do pole Hledat zadejte text Příkazový řádek a stiskněte tlačítko ENTER.
    3. V seznamu výsledků poklepejte na položku Příkazový řádek.

    Ostatní operační systémy Windows:

    1. V systému Windows klepněte na tlačítko Start > Spustit.
    2. V dialogovém okně Spustit:
    • Windows XP, 2000 a NT: Zadejte příkaz cmd a klepněte na tlačítko OK.
    • Windows Me, 98 a 95: Zadejte příkaz command a klepněte na tlačítko OK.
  2. Zadejte příkaz ipconfig /all a stiskněte klávesu ENTER.

    Zobrazí se konfigurace adresy IP včetně hodnot, jako jsou následující:

    Adresa IP: 192.168.2.2
    Maska podsítě: 255.255.255.0
    Výchozí brána: 192.168.2.1 (Jedná se o výchozí bránu sítě LAN)
    Server DNS: 192.168.2.1



    Pokud se nezobrazují informace o připojení pomocí adaptéru sítě Ethernet, počítač nekomunikuje s adaptérem sítě Ethernet.

    Pokud obdržíte zprávu, že je médium odpojené, počítač komunikuje s adaptérem, ale neobdržel adresu IP z routeru. Ověřte, zda nastavení bezdrátového zabezpečení adaptéru odpovídá nastavení bezdrátového zabezpečení v routeru.

    Pokud máte adresu IP 196.254 nebo 0.0.0.0, ověřte, zda nastavení bezdrátového zabezpečení adaptéru odpovídá stejnému nastavení v routeru a opravte síťové připojení v počítači.

  1. Zadejte příkaz Ping 127.0.0.1 a stiskněte klávesu ENTER. Toto je adresa místního hostitele a tento příkaz ověří, zda je v počítači nainstalován protokol TCP/IP a zda správně funguje. Pokud se vám tento příkaz ping nedaří dokončit, je třeba nainstalovat rámec TCP/IP operačního systému. Informace o instalaci rámce TCP/IP získáte v dokumentaci k operačnímu systému.

  2. Zadejte příkaz Ping následovaný adresou IP, kterou jste zaznamenali v kroku 3, a stiskněte klávesu ENTER. Tím zajistíte, aby váš počítač reagoval na požadavky. Pokud příkaz Ping nelze dokončit, ujistěte se, zda jsou řádně připojeny všechny kabely a zda jsou instalovány všechny správné ovladače.

  3. Zadejte příkaz Ping následovaný adresou IP sítě LAN, což je výchozí brána zaznamenaná v kroku 3, a stiskněte klávesu ENTER. Tím se zkontroluje komunikace s bránou nebo výchozím routerem. Tím zajistíte, že se budete moci připojit k routeru. Pokud lze navázat komunikaci s routerem, můžete získat přístup ke konfiguračním stránkám a konfigurovat nastavení. Pokud tento příkaz ping nelze dokončit, ujistěte se, že napájecí kabel routeru je zapojen ke zdroji napájení a že je router správně připojen k počítači.

  4. Zadejte příkaz Ping následovaný vnější adresou IP sítě WAN. Nejedná se o stejnou adresu, jako je výchozí brána pro síť LAN, která byla uvedena v kroku 3. Chcete-li určit, kde tyto informace najdete, podívejte se do dokumentace k routeru. Tento postup vám zajistí přístup k Internetu.

  5. Zadejte příkaz Ping následovaný adresou serveru DNS, kterou jste zaznamenali v kroku 3, a stiskněte klávesu ENTER. Tím povolíte překlad platných názvů hostitelů v Internetu na adresy IP a ověříte možnost přístupu k Internetu.

Návrat na stránku Řešení problémů