Nelze získat přístup k Internetu.

Při připojování počítače k Internetu musí vzájemně spolupracovat několik zařízení.

  1. Počítač se k zařízení Wireless MAXg Router připojuje bezdrátově nebo pomocí kabelu.
  2. Zařízení Wireless MAXg Router se k širokopásmovému kabelovému modemu nebo modemu DSL připojuje pomocí kabelu Ethernet.
  3. Kabelový modem nebo modem DSL se k vašemu poskytovateli internetových služeb (ISP) připojuje pomocí kabelové nebo telefonní sítě.
Připojení kabelového/DSL modemu, routeru a počítače

Prvním krokem při řešení problému je rozpoznat příčinu. Existuje mnoho míst, kde mohlo připojení počítače k Internetu selhat.

Nejdříve zkontrolujte světelné indikátory na jednotlivých zařízeních. Pokud jedno nebo více z těchto zařízení indikuje problém, jedná se první místo, kde byste se měli pokusit o vyřešení problému.

  1. Pokud pro připojení k routeru používáte bezdrátové připojení, signalizuje bezdrátové zařízení dobré připojení k routeru?
  2. Nemůže-li počítač komunikovat s routerem, nelze se pomocí tohoto počítače připojit k Internetu.

  3. Svítí na zařízení Wireless MAXg Router indikátory LED signalizující napájení, bezdrátové připojení a připojení k Internetu?
  4. Pokud je router vypnutý, nefunguje bezdrátový přenos nebo pokud není navázáno připojení k Internetu (prostřednictvím kabelového modemu nebo modemu DSL), nebude mít přístup k Internetu ani počítač.

  5. Signalizují indikátory LED napájení a stavu na kabelovém modemu nebo modemu DSL připojení? (Informace o indikátorech stavu modemu naleznete v dokumentaci k modemu.)
  6. Pokud je modem vypnutý nebo pokud nekomunikuje s poskytovatelem internetových služeb, nebude mít router přístup k Internetu.

Nyní zkontrolujeme jednotlivá zařízení a zjistíme, které z nich není správně připojeno.

1. krok: Je počítač připojen k zařízení Wireless MAXg Router?

Pokud používáte připojení pomocí kabelu:

Při připojení zařízení Wireless MAXg Router kabelem se ujistěte, zda je kabel Ethernet připojen do portu LAN v počítači i v routeru a zda svítí příslušné indikátory LED. Zkontrolujte, zda je adresa IP počítače ve stejné podsíti jako adresa routeru. Další informace získáte v kroku 2.

Pokud používáte bezdrátové připojení:

Hlásí při bezdrátovém připojení k zařízení Wireless MAXg Router bezdrátové zařízení úspěšné připojení k routeru?

Pokud bezdrátové zařízení hlásí úspěšné bezdrátové připojení, je možné, že je váš počítač připojen k sousednímu routeru, nikoliv k vašemu. Ke zjištění názvu sítě (SSID) routeru, ke kterému jste připojeni, lze použít vaše bezdrátové zařízení. Pokud jste připojeni k nesprávnému routeru, lze pomocí tohoto zařízení vynutit, aby se počítač pokusil připojit k vašemu routeru. (Další informace naleznete v dokumentaci k bezdrátovému adaptéru.)

Pokud není navázáno připojení k zařízení Wireless MAXg Router, lze zkusit některý z následujících postupů:

  1. Ujistěte se, že je počítač k routeru tak blízko, aby mohl přijímat signál, a že se v blízkém okolí nenalézají zdroje rušení signálu, např. mikrovlnná trouba nebo betonová zeď.
  2. Pokud router vysílá svůj název sítě, lze tento název vyhledat pomocí bezdrátového zařízení v počítači. (Tento postup se obvykle nazývá „průzkum stanovišť“.) Pokud bezdrátové zařízení router nenajde, může jít o problém se signálem.

  3. Ujistěte se, že bezdrátové zařízení používá nastavení názvu sítě a zabezpečení odpovídající vašemu routeru.
  4. Nastavení názvu sítě, metody zabezpečení (WPA, WEP apod.) a zabezpečovacího klíče se musí shodovat. Pokud router používá šifrování WPA, musí každá karta bezdrátového zařízení nebo adaptér šifrování WPA podporovat. Pokud používáte kartu PC bezdrátového zařízení, adaptér PCI nebo adaptér USB, které šifrování WPA nepodporují, nebude možné zařízení Wireless MAXg Router připojit a bude třeba použít šifrování WEP. Další informace o změně nastavení zabezpečení naleznete v části Konfigurace této Uživatelské příručky.

  5. Pokud jste povolili filtrování adres MAC, má daný počítač povolení připojit se k routeru?
  6. Je třeba vzít v úvahu, že filtrování adres MAC odkazuje na konkrétní bezdrátové adaptéry. Pokud používáte filtrování adres MAC a změnili jste bezdrátové adaptéry, je do routeru třeba přidat adresu MAC nového bezdrátového adaptéru.

Zřejmě jste zjistili, že chcete-li zkontrolovat některé uvedené informace, musíte mít přístup k zařízení Wireless MAXg Router. Provedeme to v následujícím kroku.

Pokud žádné z uvedených doporučení nepomohlo, můžete vyzkoušet kabelové připojení mezi počítačem a routerem připojením kabelu Ethernet k portu sítě LAN počítače a routeru. (Zkontrolujte, zda svítí odpovídající indikátory LED sítě LAN.) Pokud kabelové připojení funguje, je problém téměř jistě způsoben bezdrátovým připojením počítače k routeru. V takovém případě byste měli znovu vyzkoušet dříve uvedené postupy.

Pokud spojení mezi počítačem a zařízením Wireless MAXg Router funguje, pak jde pravděpodobně o problém připojení routeru k Internetu nebo o jeho nesprávnou funkci.

2. krok: Odpovídá zařízení Wireless MAXg Router?

Pokud jste kabelem nebo bezdrátově připojeni k zařízení Wireless MAXg Router, otevřete webový prohlížeč a zadejte adresu routeru: http://192.168.2.1. (Pokud jste adresu IP routeru v síti LAN změnili, je třeba použít novou adresu.)

Nezobrazí-li se webové rozhraní zařízení Wireless MAXg Router, bude pravděpodobně třeba obnovit připojení počítače k routeru:

  1. Uvolněte a obnovte síťové připojení počítače.
  2. Pro uživatele operačních systémů Windows XP, 2000 a NT:
    V nabídce Start zvolte možnost Spustit.
    Zadejte příkaz cmd a stiskněte klávesu ENTER.
    Zadejte příkaz ipconfig /renew a stiskněte klávesu ENTER.
    Zadejte příkaz exit a stiskněte klávesu ENTER.

    Pro uživatele operačních systémů Windows Me, 98 a 95:
    V nabídce Start zvolte možnost Spustit.
    Zadejte příkaz winipcfg a stiskněte klávesu ENTER.
    Stiskněte možnost Uvolnit.
    Stiskněte možnost Obnovit.
    Zavřete aplikaci.

    Počítač by měl od routeru získat adresu IP (například 192.168.2.5).

  3. Zkuste přejít na webovou adresu routeru http://192.168.2.1.

Pokud se webové rozhraní zařízení Wireless MAXg Router nezobrazí, bude možná třeba restartovat router:

  1. Tenkým nástrojem (např. kancelářskou sponkou) krátce stiskněte tlačítko RESET na zadní straně routeru.
  2. Poznámka: Pokud tlačítko RESET stisknete na déle než pět sekund, bude obnoveno výchozí nastavení výrobce.

  3. Vyčkejte asi 30 sekund.
  4. Uvolněte a obnovte síťové připojení počítače. (Podrobnosti viz výše.)
  5. Zkuste přejít na webovou adresu routeru http://192.168.2.1.

Pokud stále nemáte přístup k zařízení Wireless MAXg Router, bude v routeru pravděpodobně třeba obnovit výchozí nastavení výrobce. (Uvědomte si, že tím ztratíte veškerá uživatelská nastavení a že je budete muset nastavit znovu tak, jako byste router instalovali poprvé. Pokud jste vytvořili zálohu těchto nastavení, bude je možné obnovit.)

  1. Tenkým nástrojem (např. kancelářskou sponkou) stiskněte tlačítko RESET na zadní straně routeru a podržte je po dobu alespoň pěti sekund.
  2. Vyčkejte asi 30 sekund.
  3. Zkuste přejít na webovou adresu routeru http://192.168.2.1.

Pokud se ani pak nezobrazí webové rozhraní zařízení Wireless MAXg Router, je možné, že je router vadný. Obraťte se na oddělení podpory zákazníků společnosti U.S. Robotics.

Pokud se webové rozhraní zařízení Wireless MAXg Router zobrazilo, může být problém v připojení routeru ke kabelovému modemu nebo modemu DSL.

3. krok: Může se zařízení Wireless MAXg Router připojit ke kabelovému modemu nebo modemu DSL?

Po získání přístupu k webovému rozhraní zařízení Wireless MAXg Router přejděte na stránku Status (Stav).

V horní části stránky by se měly zobrazit informace, zda je router připojen k Internetu.

Ukázková kopie obrazovky routeru připojeného k Internetu:


Ukázka obrazovky routeru bez připojení k Internetu:


Tuto zprávu lze zkontrolovat na stránce Status v části WAN, kde lze zjistit, zda má router adresu IP v síti WAN (např. 235.42.181.5). Tato adresa IP určuje, zda je router připojen ke kabelovému modemu nebo modemu DSL.

Pokud router nemá adresu IP v síti WAN, přejděte na stránku routeru Internet a zde nakonfigurujte připojení routeru k Internetu. (Pokud máte modem DSL, budete možná muset zadat přihlašovací informace, které vám předal poskytovatel služeb Internetu.)

Poznámka: Je-li protokol WAN statický, pak se na stránce Status (Stav) nezobrazí žádná zpráva vztahující se k připojení k Internetu, protože router nebude vědět, zda jste vytvořili platné připojení k Internetu. Bude třeba ověřit, zda je adresa IP sítě WAN routeru platnou adresou IP. Platná adresa IP je ta, kterou jste získali od svého ISP anebo adresa nacházející se ve stejné podsíti, jako zařízení připojené k portu WAN routeru.

Pokud zařízení Wireless MAXg Router stále nemůže získat adresu IP v síti WAN, jedná se zřejmě o problém na straně kabelového modemu nebo modemu DSL nebo vašeho poskytovatele služeb Internetu.

4. Krok: Může se kabelový modem nebo modem DSL připojit k poskytovateli služeb Internetu?

Pokud je počítač připojen k zařízení Wireless MAXg Router a připojení routeru k Internetu je správně nakonfigurováno, ale router se přesto nemůže k Internetu připojit, je možné, že kabelový modem nebo modem DSL ztratil spojení nebo nepracuje správně. Může se jednat také o problém u poskytovatele služeb Internetu.

  1. Zkontrolujte, zda jsou port sítě WAN routeru a port Ethernet kabelového modemu nebo modemu DSL propojeny kabelem Ethernet a zda svítí odpovídající indikátory LED.
  2. Zkontrolujte, zda je kabelový modem nebo modem DSL připojen k zásuvce ve zdi. (Kabelový modem používá koaxiální kabel, modem DSL používá kabel RJ-11.)
  3. Restartujte kabelový modem nebo modem DSL. (Modem může být vybaven vypínačem napájení nebo tlačítkem pro resetování, pokud ne, bude třeba odpojit a znovu připojit síťový adaptér modemu. Prostudujte dokumentaci k modemu.)
  4. Po restartování kabelového modemu nebo modemu DSL a jeho připojení k poskytovateli služeb Internetu klepněte na stránce Device (Zařízení) routeru na tlačítko Reboot (Restartovat).

Pokud zařízení Wireless MAXg Router hlásí, že je nyní připojeno k Internetu a má adresu IP, pokuste se získat přístup k Internetu. Pokud stále nemůžete získat přístup k Internetu, vraťte se na začátek těchto pokynů a pokuste se najít jinou příčinu chyby. (Je možné, že bude třeba znovu ustavit bezdrátové připojení.)

Pokud zařízení Wireless MAXg Router stále nemá adresu IP, může se jednat o problém s kabelovým modemem nebo modemem DSL nebo na straně poskytovatele služeb Internetu. Obraťte se na oddělení podpory zákazníků vašeho poskytovatele služeb Internetu (ISP).

Návrat na stránku Řešení problémů