Een USB-printer installeren in een Windows Vista-omgeving

Er kan een USB-printer met de router worden verbonden en worden gebruikt als netwerkprinter als u een besturingssysteem gebruikt dat ondersteuning biedt voor een Internet Printing Protocol (IPP)-printer. In Windows XP en 2000 is ondersteuning voor deze functie ingebouwd.

Stap 1: een lokale printer installeren

Opmerking: ga als de printer reeds is geïnstalleerd op alle computers die er gebruik van maken wanneer deze met het netwerk is verbonden naar stap 2: gegevens van de printserver ophalen.

Voordat u uw printer op de printserver aansluit, dient u de stuurprogramma's van de fabrikant van de printer op elke computer te installeren die van de printer gebruik maakt.

1. Sluit uw USB-printer aan op een van de USB-poorten van uw computer.

2. Installeer de printer door de installatie-instructies die met de printer zijn meegeleverd op te volgen.

3. Druk een testpagina af om te controleren of de printer juist functioneert.

4. Schakel de printer uit.

Stap 2: gegevens van de printserver ophalen

1. Koppel de printer van de computer los en sluit het platte, rechthoekige uiteinde van de USB-kabel aan op de USB-poort van de router.

2. Steek de stekker van de printer in het stopcontact en zet de printer aan.

3. Start een webbrowser. Voer op de locatie- of adresregel 192.168.2.1 in en druk op ENTER.

Opmerking: als u het IP-adres van uw router hebt gewijzigd, dient u het nieuwe IP-adres in plaats van 192.168.2.1 in te voeren.

1. Voer als het venster voor gebruikersnaam en wachtwoord verschijnt de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u hebt aangemaakt in. Klik op OK om de setuppagina van de router te laden.

Opmerking: de eerste keer dat u verbinding met de configuratiepagina's van de router maakt, wordt u niet gevraagd om u aan te melden. Tijdens de installatieprocedure maakt u een gebruikersnaam en een wachtwoord aan waarmee u zich bij de router kunt aanmelden. Gebruik deze gebruikersnaam en dit wachtwoord wanneer u zich bij de router wilt aanmelden. De gebruikersnaam en het wachtwoord zijn hoofdlettergevoelig.

2. Zoek op de pagina Status (Status) in het gedeelte Device (Apparaat) naar Printer status (Printerstatus) en Printer location (Printerlocatie).

Noteer het adres dat in het veld Printerlocatie staat. U hebt dit adres nodig om de printer in te stellen op alle computers die op uw netwerk zijn aangesloten en die u toegang tot de printer wilt geven.

Stap 3: clients op de USB Print Server aansluiten

Opmerking: u dient deze procedure op elke computer op uw netwerk uit te voeren om afdrukken via de printserver op de router mogelijk te maken.

1. Klik in Windows op Start > Configuratiescherm > Hardware en geluiden > Printers.

2. Klik op Printer toevoegen.

3. Selecteer het keuzerondje Netwerkprinter, draadloze printer of Bluetooth-printer toevoegen. Klik op Volgende.

4. Klik op De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst.

5. Kies Een gedeelde printer op naam selecteren en voer in het URL-veld het adres van de printerlocatie in dat u tijdens stap twee hebt genoteerd. Klik op Volgende.

Opmerking: de URL-informatie is hoofdlettergevoelig en dient precies zo te worden ingevoerd als deze wordt weergegeven in het gedeelte Printer location (Printerlocatie) op de pagina Status (Status) van de router. Als u het IP-adres van uw router hebt gewijzigd, dient u in plaats van 192.168.2.1 het IP-adres van uw router te gebruiken.

6. Selecteer de fabrikant en het model van uw printer. Klik op OK.

7. Klik op Ja als u wordt gevraagd of u de printer wilt instellen als standaard printer.

8. Klik op Voltooien om de installatieprocedure af te sluiten.

Opmerking: als het niet lukt om de testpagina af te drukken, dient u Ik kan in Windows Vista, XP of 2000 niet afdrukken op een netwerkprinter die op mijn router is aangesloten in het gedeelte Problemen oplossen van deze gids te raadplegen voor aanvullende informatie.