Επίλυση προβλημάτων στη διαδικασία ελέγχου παρουσίας του υπολογιστή στο δίκτυο (ping)

Εάν σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας ελέγχου της παρουσίας κάθε υπολογιστή στο δίκτυο (ping) δεν λάβετε μήνυμα απόκρισης που θα επισημαίνει ότι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αυτό σημαίνει ότι η διεύθυνση που ελέγχετε έχει αλλάξει και προκαλείται διένεξη ή δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Ελέγξτε τη διεύθυνση αυτή στις σελίδες διαμόρφωσης ρυθμίσεων και εκτελέστε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία κονσόλας. Αφού ολοκληρώσετε τις διορθώσεις, συνεχίστε με τη διαδικασία ελέγχου της παρουσίας κάθε υπολογιστή στο δίκτυο.

Σημείωση: Οι χρήστες Linux μπορούν να εκτελέσουν τα βήματα 3 έως 7 αφού ανοίξουν παράθυρο τερματικού.

  1. Ανοίξτε μια γραμμή εντολών, ως εξής:

    Windows Vista:

    1. Κάντε κλικ στο μενού των Windows Start (Έναρξη).
    2. Στο πλαίσιο Search (Αναζήτηση), πληκτρολογήστε Command Prompt και πατήστε ENTER.
    3. Στη λίστα των αποτελεσμάτων, κάντε διπλό κλικ στο Command Prompt (Γραμμή εντολών).

    Σε όλα τα άλλα λειτουργικά συστήματα Windows:

    1. Κάντε κλικ στο μενού των Windows Start (Έναρξη) > Run (Εκτέλεση).
    2. Στο παράθυρο διαλόγου Run (Εκτέλεση), πληκτρολογήστε cmd και κάντε κλικ στο OK.
  2. Έχετε τις παρακάτω επιλογές: Η εντολή αυτή εμφανίζει τη διαμόρφωση των διευθύνσεων IP, περιλαμβανομένων τιμών όπως οι ακόλουθες:

    IP Address (Διεύθυνση IP): 192.168.2.2
    Subnet Mask (Μάσκα υποδικτύου): 255.255.255.0
    Default Gateway (Προεπιλεγμένη πύλη): 192.168.2.1 (αυτή είναι η προεπιλεγμένη διεύθυνση IP της Πύλης του τοπικού σας δικτύου)
    DNS Server (Διακομιστής DNS): 192.168.2.1



    Εάν δεν μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τη σύνδεση του προσαρμογέα Ethernet, ο υπολογιστής σας δεν επικοινωνεί με τον προσαρμογέα Ethernet.

    Εάν εμφανιστεί μήνυμα ότι η συσκευή αποσυνδέθηκε, ο υπολογιστής σας επικοινωνεί με τον προσαρμογέα αλλά δεν έχει λάβει διεύθυνση IP από το δρομολογητή. Εάν χρησιμοποιείτε ασύρματη σύνδεση στο δρομολογητή, βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις ασφαλείας ασύρματου δικτύου του προσαρμογέα σας αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας.

    Εάν η διεύθυνση IP που σας έχει εκχωρηθεί είναι 169.254 ή 0.0.0.0, βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις ασφαλείας ασύρματου δικτύου που έχουν γίνει για τον προσαρμογέα σας είναι ίδιες με αυτές που έγιναν για τον δρομολογητή σας και διορθώστε τη σύνδεση δικτύου στον υπολογιστή σας.
  1. Πληκτρολογήστε την εντολή Ping 127.0.0.1 και πατήστε ENTER. Αυτή είναι η τοπική σας διεύθυνση κεντρικού υπολογιστή και διασφαλίζει ότι το πρωτόκολλο TCP/IP έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί κανονικά. Εάν η εκτέλεση της παραπάνω εντολής δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, πρέπει να κάνετε εγκατάσταση του πρωτοκόλλου δικτύωσης TCP/IP για το λειτουργικό σας σύστημα. Ανατρέξτε στην τεκμηρίωση του λειτουργικού σας συστήματος για τον τρόπο εγκατάστασης του πρωτοκόλλου δικτύωσης TCP/IP.

  2. Πληκτρολογήστε την εντολή Ping, ακολουθούμενη από τη διεύθυνση IP που καταγράψατε στο βήμα 2 και πατήστε ENTER. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι ο υπολογιστής σας ανταποκρίνεται στα αιτήματα. Εάν δεν κατορθώσετε να ολοκληρώσετε αυτόν τον έλεγχο, βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια έχουν συνδεθεί σωστά και ότι έχουν εγκατασταθεί τα σωστά προγράμματα οδήγησης.

  3. Πληκτρολογήστε την εντολή Ping ακολουθούμενη από τη διεύθυνση IP του ασύρματου δικτύου LAN, που είναι η τιμή Default Gateway (Προεπιλεγμένη πύλη) που καταγράψατε στο βήμα 2 και πατήστε ENTER. Αυτή η εντολή ελέγχει την επικοινωνία με την πύλη ή τον ασύρματο δρομολογητή. Έτσι, θα εξασφαλίσετε πρόσβαση στο δρομολογητή. Εάν μπορείτε να αποκαταστήσετε επικοινωνία με το δρομολογητή, μπορείτε να προσπελάσετε τις σελίδες διαμόρφωσης και να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις. Εάν δεν κατορθώσετε να ολοκληρώσετε τον έλεγχο, βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο τροφοδοσίας του δρομολογητή είναι συνδεδεμένο στην πρίζα και σωστά συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας.

  4. Πληκτρολογήστε Ping και, έπειτα, τη διεύθυνση WAN IP της πύλης δικτύου. Αυτή είναι διαφορετική από την Προεπιλεγμένη πύλη (Default Gateway) του τοπικού σας δικτύου LAN που είδατε στο βήμα 2. Αυτή τη διεύθυνση μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα Status (Κατάσταση) του δρομολογητή. Η διαδικασία αυτή θα διασφαλίσει ότι έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

  5. Πληκτρολογήστε την εντολή Ping, ακολουθούμενη από τη διεύθυνση DNS Server (Διακομιστής DNS) που καταγράψατε στο βήμα 2 και πατήστε ENTER. Αυτό θα σας επιτρέψει να εκχωρήσετε στις διευθύνσεις IP έγκυρα ονόματα κεντρικών υπολογιστών Διαδικτύου και να διασφαλιστεί ότι θα μπορείτε να προσπελάσετε το Διαδίκτυο.

Επιστροφή στη σελίδα Αντιμετώπισης προβλημάτων