USRobotics
       

Obsah:

Shrnutí

Instalace aplikace EasyConfigurator

Pokročilé funkce aplikace EasyConfigurator

Webové uživatelské rozhraní

Popis funkcí routeru

Odinstalování pomocí aplikace EasyConfigurator

Dodatek

Řešení problémů

Glosář >

Informace o předpisech

Záruka

USRobotics SureConnect ADSL 4-Port Router uživatelská příručka

Operační systémy Windows 95, 98, NT 4.0, Me, 2000, XP, Operační systémy Macintosh a Linux

Glosář

A |  B |  C |  D |  E |  F |  GH |  IJKL |  M |  NO |  P |  QR |  S |  TU |  V |  WXYZ

A

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) - přenáší informace mezi zákazníky a sítěmi. Připojení ADSL používá různé přenosové rychlosti směrem dovnitř a ven. Název „asymetrické“ označuje tyto odlišné přenosové rychlosti.

AH (Authentication Header) – ověřovací záhlaví je definováno v dokumentu RFC2402. AH poskytuje integritu a ověřování prostřednictvím algoritmů transformace sdílených klíčů (HMAC-MD5, HMAC-SHA1). AH poskytuje ověřování pro maximální možnou část záhlaví IP. AH také ověřuje data vyšších protokolů.

AM (Amplitude Modulation) - amplitudová modulace, metoda používaná modemy, rádiem a zařízeními DSL. Signál moduluje nebo mění amplitudu nebo intenzitu nosiče. V pravidelné AM má přenos tvar sinusoidy. Amplituda modulovaného přenosu se mění proporcionálně k amplitudě signálu. AM vytváří dvě identická postranní pásma na obou stranách nosiče. Tato postranní pásma obsahují signální data. Každé z postranních pásem lze zeslabit nebo potlačit bez dopadu na signální data. Při ekvivalentním signálu vyžaduje AM menší šířku pásma než FM. Nevýhodou AM je, že je citlivější na nárazové šumy a statickou elektřinu než FM.

Application Level Gateway (ALG) [Brána na aplikační úrovni] - některé aplikace v rámci užitečného zatížení IP ukládají adresy IP. USRobotics SureConnect ADSL 4-Port Router podporuje několik ALG, každá adresující jinou aplikaci. ALG nahrazuje privátní adresu IP vloženou v rámci užitečného zatížení konkrétní aplikace.

ATM (Asynchronous Transfer Mode) - protokol asynchronního režimu přenosu, který shromažďuje digitální informace do 53bajtových buněk. Buňky se přepínají sítí přes virtuální obvody.

Average Cell Rate [Průměrná rychlost buněk] - maximální udržitelná nebo průměrná rychlost (buňky za vteřinu) pro odesílání buněk do sítě. Průměrná rychlost buněk určuje využití přenosového pásma. Tato hodnota musí být vždy nižší nebo rovna hodnotě Peak Cell Rate [Špičková rychlost buněk].

B

Bandwidth [Šířka pásma] - množství dat, které je možné přenést za dané časové období.

BPDU (Bridge Protocol Data Unit) - datové zprávy vysílané mosty v rozšířené síti LAN s topologií protokolu Spanning Tree. Pakety BPDU zajišťují, že data dorazí do určeného cíle. Tyto pakety obsahují informace o adresách, nákladech, portech a prioritách. Detekce smyček v síti zahrnuje výměnu zpráv BPDU mezi mosty. Mazání smyček znamená umístění nadbytečných přepínacích portů do záložního (zablokovaného) stavu a vypnutí vybraných rozhraní mostů.

Bridge [Most] – zařízení, které propojuje dva segmenty sítě LAN. Tyto segmenty místní sítě mohou být podobného nebo odlišného typu, jako např. Ethernet a Token Ring. Vložením mostu se síť dělí na segmenty. Most zlepšuje výkon tím, že udržuje provoz v segmentech.

Bridge Loop [Smyčka mostu] - cesta, která napojuje jeden segment sítě na druhý. Protokol Spanning Tree neumožňuje smyčky mostů.

Bridge Priority [Priorita mostu] - určuje, který most se stane kořenovým mostem.

Burst Size (Cells) [Velikost shluku (Buňky)] - maximální počet buněk, které může uživatel poslat při špičkové rychlosti ve shluku. Při měření velikosti shluku vycházíme z udržitelné rychlosti.

C

CAP (Carrierless Amplitude and Phase Modulation) [Amplitudově fázová modulace bez nosiče] - metoda modulace používaná modemy a zařízeními DLS. Založená na technice QAM. Signály modulují dva širokopásmové signály za pomoci modulace pásma propustnosti. CAP povoluje dva až devět bitů za jeden frekvenční cyklus.

Carrier wave [Přenosová vlna] - periodický tvar vlnění. Nosič může být modulovaný nebo nemodulovaný. Může být také nepřetržitý nebo přepínaný. Obvykle je přenosová vlna modulovaná modemy s datovým signálem. Modulace představuje datový signál otištěním variace na některou charakteristiku přenosové vlny. Například obvod může představovat signál coby proporcionální posun v amplitudě, frekvenci nebo fázi nosiče. Demodulace (detekce) eliminuje přenosovou vlnu a reprodukuje signál. Frekvence nosiče musí být výrazně vyšší než frekvence signálu. Modem může v jednom nosiči současně použít více než jeden signál a více než jednu metodu modulace. Metoda modulace může potlačit nosič před přenosem. V takovém případě musí přijímač před demodulací znovu nosič vložit.

CBR (Constant Bit Rate) [Konstantní bitová rychlost] - typ služby, který podporuje aplikace v reálném čase pomocí pevné šířky pásma. Tyto aplikace, například přenosy videa, produkují data v pravidelných intervalech. Uživatel může specifikovat, kolik ze šířky pásma si přeje rezervovat.

CDVT (Buňky) - parametr omezující počet buněk, které může uživatel poslat do sítě při maximální rychlosti linky.

Cycle [Cyklus] - polovina periodické vlny. Například sinusoida obsahuje jeden pozitivní a jeden negativní cyklus.

D

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) - protokol pro automatické konfigurace TCP/IP. DHCP poskytuje přiřazování a správu statických a dynamických adres.

DHCP Relay [Překlad DHCP] - předpokládejme, že server DHCP sídlí v jiné síti LAN než uzel požadující službu DHCP. Požadavek na službu DHCP musí být potom předán přes router a WAN do podsítě, ve které server DHCP sídlí. K zajištění přijetí adresy IP odpovídající této podsíti musí router používat překlad DHCP. Router musí znát adresu IP serveru DHCP. S touto adresou může router nasměrovat požadavek do příslušného serveru DHCP.

DMT (Discrete Multitone) [Diskrétní vícetónová modulace] - nejobvyklejší metoda modulace v DSL. DMT vytváří 256 kanálů napříč použitelným frekvenčním spektrem. Každý kanál má šířku 4,3125 kHz. Rozdělení spektra na kanály umožňuje DMT správně fungovat, přestože jsou blízko položeny rádiové vysílače AM. Modulátor a demodulátor DMT je algoritmus FFT (Fast Fourier Transform [Rychlá fourierova transformace]). Uvnitř každého kanálu je použita modulační technika QAM. V každém kanálu lze nezávisle zvolit počet bitů na jeden symbol. Nezávislá volba umožňuje modemu DMT přizpůsobit se rychlosti. G.DMT i G.Lite používají DMT.

DNS (Domain Naming System) [Systém doménových jmen] - mechanismus používaný v Internetu pro překládání jmen hostitelských počítačů do adres IP.

DNS Relay [Překlad DNS] - požadavky DNS, které router předá z uzlu LAN známému serveru DNS. Router používá překlad DNS, pokud funguje jako zařízení NAPT (zkratka z anglického Network Address Port Translation, tj. Překlad síťových adres portů). Požadavky dorazí do serveru DNS přes spojení WAN. Aby mohl router fungovat jako NAPT, vyžaduje nastavení překladu DNS.

DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer) [Multiplexor přístupu DSL] - síťové zařízení, které přijímá signály od více připojení zákazníků DSL. DSLAM umisťuje signály do vysokorychlostních linek pomocí násobících technik v nejrychlejších dostupných technologiích telefonních linek.

E

ESP (Encapsulating Security Payload) [Šifrování] – ESP poskytuje diskrétnost. ESP také volitelně poskytuje integritu, ověření identity, ochranu proti přehrání a omezené utajení datových toků. Možnosti zvolené v době zavádění Asociace zabezpečení určují poskytované služby. Z důvodů diskrétnosti podporuje sdílené ESP klíčové šifrovací algoritmy, jako je například´DES a trojité DES.

F

Filter [Filtr] - provozní parametr používaný v mostech a routerech v síti LAN. Pokud je nastaven, filtr způsobuje, že mosty a routery blokují přenos paketů mezi sítěmi LAN. Pojem „filtr“ se vztahuje i na hardwarové zařízení, například mikrofiltr. Pokud je takové zařízení instalováno, snižuje škodlivé rušení mezi signály DSL a telefonními signály.

FM (Frequency Modulation) [Modulace frekvence] - metoda modulace používaná modemy, rádiem a zařízeními DSL. Signál moduluje či mění frekvenci nebo sklon přenosu. V pravidelné FM má nosič tvar sinusoidy. Frekvence modulovaného nosiče se mění proporcionálně k amplitudě signálu. FM vytváří nekonečné množství postranních pásem. Tato postranní pásma obsahují signální data. Při ekvivalentním signálu FM obvykle vyžaduje větší šířku pásma než AM. Výhodou FM je, že je méně citlivá na nárazové šumy a statickou elektřinu než AM.

Forward Delay Time [Prodleva předání] - časový limit používaný ve všech mostech v přemostěné síti LAN. Prodlevu předání nastavuje kořen.

Frame [Rámec] - informační jednotka proměnné délky, která obsahuje pakety. Označuje také přenosový rámec, jednotku pevné délky, která přenáší bity přes fyzické propojení. Přenosový rámec je součástí rámcové přepravy. Technologie DSL používají rámce. Vztahuje se též na záběr videa, tj. jeden obrázek ve video sekvenci.

G

Gateway [Brána] - vchod a východ komunikační sítě.

G.DMT - standard ADSL schválený Mezinárodní telekomunikační unií (ITU). G.DMT označuje připojení ADSL s plnou rychlostí, které poskytuje normy pro vyšší rychlosti ADSL než G.Lite. G.DMT umožňuje maximální přenosovou rychlost 8 Mb/s směrem dovnitř a 1,5 Mbps směrem od účastníka.

G.lite - standardní způsob instalace služby ADSL. Přes běžné telefonní linky umožňuje G.Lite připojení k Internetu z domácích či kancelářských počítačů rychlostmi až 1,5 Mb/s. Oficiálně je známé jako G.992.2.

H

Hello Time [Doba pozdravu] - časový interval mezi generacemi konfiguračních zpráv BPDU. Konfigurační zprávy BPDU generuje kořenový most.

I-J-K-L

ICMP - (Internet Control Message Protocol) [Protokol pro řízení přenosu zpráv v síti] - protokol TCP/IP pro zasílání chybových a řídicích zpráv. Například router používá ICMP k upozornění odesilatele, že cílový uzel routeru není dostupný. Nástroj pro provádění příkazu ping posílá ozvěnové požadavky ICMP k ověření existence adresy IP.

Internet Assigned Numbers Authority (IANA) - organizace odpovědná za systém doménových jmen používá tři bloky míst pro adresu IP, jmenovitě 10.0.0.0/8 (třída-A), 172.16.0.0/ 12 (třída-B) a 192.168.0.0/16 (třída-C) pro privátní sítě Internet.

Interface Name [Název rozhraní] - rozhraní routeru, které bude nastaveno.

IP (Internet Protocol) [Internetový protokol] - protokol, který umožňuje paketu informací cestovat mnoha sítěmi a sítěmi LAN.

IP Address [Adresa IP] - adresy IP doručují pakety dat v síti. Tyto adresy rozlišují zdrojovou a cílovou adresu IP a udržují je konstantní. Pokud port routeru rozpozná paket, router zkontroluje směrovací tabulku. Port se pokusí přiřadit síťové číslo cílové adresy IP ke svému záznamu ve směrovací tabulce. Pokud port nalezne shodu, předá paket do cílové sítě. Není-li nalezena shoda, port předá paket routeru definovanému jako výchozí brána.

LAN (Local Area Network) [Místní síť] - základna sítě pokrývající místní geografické území. Síť LAN propojuje počítače v jedné budově nebo na jednom území.

Link Cost [Náklady na propojení] - náklady spojené s rozhraním. Na základě těchto nákladů se most rozhodne, přes které spojení předá data.

M

MAC Address (Local Area Network) [Adresa MAC (místní síť)] - jedinečné sériové číslo vypálené v síťových kartách (adaptérech Ethernet). Odlišuje síťovou kartu od ostatních.

MAC Filter (Local Area Network) [Filtr MAC (Místní síť)] - metoda povolující nebo zakazující přístup k WAN z konkrétních strojů.

Max Age Time [Maximální stáří] - časový limit, který používají všechny mosty sítě LAN spojené do mostu. Hodnotu maximálního stáří nastavuje kořenový most.

Microfilter [Mikrofiltr] - zařízení, které odděluje datový signál ADSL od telefonního signálu tak, aby se navzájem nerušily.

Modulation [Modulace] - proměňování prvků vln elektrického nosiče způsobem, který představuje data signálu. Demodulace obnovuje data signálu. Modulovaný signál vyžaduje větší šířku pásma než nemodulovaný. Nárůst šířky pásma vyplývá z vytvoření postranních pásem při modulaci. Postranní pásma nesou signál. AM vytváří dvě identická postranní pásma na obou stranách přenosu. FM vytváří nekonečné množství postranních pásem.

MTU (Maximum Transmission Unit) [Maximální jednotka přenosu] - parametr, který omezuje velikost paketů přenášených na rozhraní. Ne všechna rozhraní podporují parametr MTU. Některá rozhraní, například Ethernet, mají omezení intervalu (80 - 1500).

N-O

NAP (Network Access Point) [Přístupový bod sítě] - zařízení ve veřejné síti, kam se napojují ISP při peeringu. Připojení NAP určují, jak Internet směruje dopravu.

Network Address Port Translation (NAPT) - překlad síťových adres a portů (NAPT) překládá více privátních adres IP a jejich porty TCP/UDP na straně LAN do jediné veřejné adresy IP na straně WAN a jejích portů TCP/UDP. To je důležité, protože privátní adresy IP nejsou platné ani směrovatelné ve veřejné síti.

Mnoho domácností a malých kanceláří má více počítačů nebo síťových zařízení. Při použití privátních adres IP a NAPT v USRobotics SureConnect ADSL 4-Port Routeru může více síťových zařízení přistupovat do vzdálených sítí nebo k Internetu pomocí jediné adresy IP přidělené jejich poskytovatelem služby ADSL.

Při nastavování USRobotics SureConnect ADSL 4-Port Routeru pro provozní režim PPPoE nebo PPPoA je NAPT vždy automaticky povoleno. U provozních režimů MER nebo IPoA je k dipozici možnost volby mezi povolením nebo zakázáním NAPT.

U jakéhokoli paketu poslaného do WAN nahrazuje funkce NAPT zdrojovou privátní adresu IP v záhlaví IP s veřejnou adresou IP rozhraní WAN, a nahrazuje číslo zdrojového portu TCP/UDP jedinečným číslem portu. Na druhé straně pak překládá cílovou veřejnou adresu IP a číslo cílového portu v paketu IP obdrženém z rozhraní WAN zpět do privátní adresy IP původního počítače a jeho původního čísla portu TCP/UDP.

Next Hop IP [IP dalšího přeskoku] - adresa IP nebo brána používaná k dosažení cílové adresy.

NRT-VBR (Non Real Time-Variable Bit Rate) [Proměnná rychlost mimo reálný čas] - typ služby podporující aplikace, které nemají žádná omezení ohledně prodlevy a proměn prodlevy, ale mají proměnnou rychlost a provoz se shlukovou charakteristikou.

P

PAM (Pulse Amplitude Modulation) [Modulace amplitudy pulzu] - metoda modulace používaná modemy, rádiem a zařízeními DSL. Signál moduluje nebo mění amplitudu nebo intenzitu nosiče. V pravidelné AM má nosič tvar sinusoidy. U PAM je nosič složen z periodických sérií stejnosměrných pulzů.

PCM (Pulse Code Modulation) [Modulace kódu pulzu] - metoda digitální modulace pro přenos analogových dat. Signály PCM jsou binární. Tyto signály mohou představovat jakákoli analogová data s použitím pouze dvou stavů, a to logické 0 a logické 1.

PDM (Pulse Duration Modulation) [Modulace trvání pulzu] - metoda modulace. Signál moduluje nebo mění pracovní cyklus pulzu. U PDM je nosičem proud pulzů. Nazývá se také PWM (Pulse Width Modulation) [Modulace šířky pulzu].

Peak Cell Rate [Maximální rychlost buněk] - maximální rychlost (buňky za vteřinu) pro odesílání buněk do sítě.

Phase [Fáze] - pozice periodické vlny.

PM (Phase Modulation) [Modulace fáze] - metoda modulace používaná modemy, rádiem a zařízeními DSL. Signál moduluje či mění fázi nebo pozici přenosových vln. V pravidelné PM má nosič tvar sinusoidy. Fáze modulovaného nosiče se mění proporcionálně k amplitudě signálu.

Port Priority [Priorita portu] - parametr určující, který port se stane portem kořenového mostu.

POTS (Plain Old Telephone Service) [Jednoduchá stará telefonní služba] - základní hlasová služba dostupná v domácnostech ve Spojených státech.

PPP (Point-to-Point Protocol) [Protokol PPP] – komunikační protokol pro vytáčené připojení Internetu přes sériové spojení. Mezi taková sériová spojení patří linky POTS a ISDN. PPP navazuje relaci mezi počítačem uživatele a ISP. PPP používá protokol řízení spojení (Link Control Protocol, zkratka LCP), který se stará i o ověření totožnosti (PAP, CHAP, apod.), kompresi a šifrování.

PPM (Pulse Position Modulation) [Modulace pozice pulzu] - metoda modulace používaná modemy a zařízeními DSL. Signál moduluje nebo mění umístění pulzu v nosiči. Nosič je proud pulzů.

PPPoA (Point-to-Point Over ATM) – protokol PPP obvykle používají vytáčená připojení k Internetu. PPPoA je metoda spouštění protokolu PPP přes ATM. PPPoA… ·

·  nabízí poskytovatelům služeb podobné řízení účtování a přístupu u vytáčených služeb.

·  poskytuje ověření relace pomocí protokolu pro ověření hesla Password Authentication Protocol (PAP).

·  umožňuje ověření relace pomocí protokolu Challenge Handshake Authentication Protocol (CHAP).

·  dosahuje kontroly a šetření šířky pásma pomocí uzavírání nepoužitých relací.

·  umožňuje snadné dojednání síťových parametrů mezi IAD nebo routerem a spojením ISP.

PPPoE (Point-to-Point Over Ethernet) – protokol PPP obvykle používají vytáčená připojení k Internetu. PPPoE je metoda spouštění protokolu PPP přes síť Ethernet. PPPoE… ·

·  nabízí poskytovatelům služeb podobné řízení účtování a přístupu u vytáčených služeb.

·  poskytuje nízkonákladové řešení údržby více hostitelů u zákazníka.

·  poskytuje ověření relace pomocí protokolu pro ověření hesla Password Authentication Protocol (PAP).

·  umožňuje ověření relace pomocí protokolu Challenge Handshake Authentication Protocol (CHAP).

·  dosahuje kontroly a šetření šířky pásma pomocí uzavírání nepoužitých relací.

·  umožňuje snadné dojednání síťových parametrů mezi IAD nebo routerem a spojením ISP.

PVC (Permanent Virtual Circuit) [Trvalý virtuální obvod] - virtuální spojení mezi dvěma pevnými koncovými body v síti. Pojem používaný u překladu rámců a v sítích využívajících ATM.

PWM (Pulse Width Modulation) [Modulace šířky pulzu] - metoda modulace. Signál moduluje nebo mění pracovní cyklus pulzu. U PWM je nosičem proud pulzů. Nazývá se také PDM (Pulse Duration Modulation) [Modulace trvání pulzu].

Q

QAM (Quadrate Amplitude Modulation) [Kvadraturní amplitudová modulace] - metoda modulace používaná modemy a zařízeními DSL. Kombinuje dva signály s modulovanou amplitudou (AM) do jednoho kanálu. Modem vkládá signály 90 stupňů (1 čtvrtina cyklu) vzájemně mimo fázi. Technici nazývají tento 90stupňový fázový posun „kvadratura“. Technika QAM moduluje fázi i amplitudu nosiče. Zdvojnásobuje využitelnou šířku pásma.

R

RAM (Random Access Memory) - primární paměť počítače. Počítač může tento typ paměti přepsat novými daty. Část paměti RAM označená jako „náhodný přístup“ se odvíjí způsobu, jakým paměť RAM ukládá data: počítač může najít jakýkoli bit informace v paměti RAM za stejnou dobu. Tato skutečnost platí nezávisle na poloze bitu.

RIP (Routing Information Protocol) [Protokol směrovacích informací] - směrovací protokol a součást souboru TCP/IP. RIP určuje cestu na základě nejnižšího počtu směrování mezi zdrojem a cílem. RIP určuje nejnižší počet směrování prostřednictvím komunikace s ostatními routery v síti. RIP použijte pouze v případě, že jej využívá i cílový router.

RJ-11 - modulární telefonní konektor se 6 vodiči, až čtyři jsou zapojeny. RJ-11 je nejběžnější telefonní konektor na světě. Připojuje telefonní přístroje, modemy a faxy k vnitřní zdířce RJ-11. Vnitřní zdířka je často upevněna na zdi nebo v podlaze.

RJ-45 - Modulární telefonní konektor s osmi vodiči. Používá se pro datová spojení 10BaseT, ISDN a další.

Router - zařízení, které předává datové pakety mezi místními sítěmi (LAN) nebo dálkovými sítěmi (WAN). Pomocí směrovacích tabulek a směrovacích protokolů routeru přečtou síťovou adresu v každém přeneseném paketu. Routery pak rozhodnou, kam paket poslat. Rozhodnutí routeru je založeno na nejlepší trase. Pokud port routeru rozpozná paket, router zkontroluje směrovací tabulku. Port se pokusí přiřadit síťové číslo cílové adresy IP ke svému záznamu ve směrovací tabulce. Pokud port nalezne shodu, předá paket do cílové sítě. Pokud není nalezena shoda, port předá paket routeru definovanému jako výchozí brána.

RT-VBR (Real Time-Variable Bit Rate) [Proměnná rychlost v reálném čase] - typ služby, který podporuje časově citlivé aplikace, jako jsou například hlasové služby. Mění rychlost, kterou buňky přicházejí.

S

Sideband [Postranní pásmo] - pásmo frekvencí sousedících s nosičem. Modulace nosiče vytváří postranní pásma. Postranní pásma obsahují signální data, ale spotřebovávají větší šířku pásma, než nosič potřebuje. V některých případech může soustava obvodů potlačit duplicitní postranní pásma bez vlivu na signální data. Například z AM se stane jedno postranní pásmo, pokud obvody odstraní jedno ze dvou identických postranních pásem AM. Některá zařízení s jedním postranním pásmem také potlačují frekvenci nosiče. Nosič musí být následně obnoven v přijímači před demodulací signálu, to znamená, že musí být rekonstruován.

Spanning Tree-Bridging [Přemostění v protokolu Spanning Tree] - konkrétní algoritmus nebo vzorec. Transparentní mosty používají algoritmus Spanning tree k dynamickému určení nejlepší cesty od zdroje k cíli. Tento algoritmus se vyhýbá smyčkám mostů (více cestám, které propojují jeden segment s druhým) v síti. Algoritmus určí všechny nadbytečné trasy a nechá aktivní pouze jednu z nich. Protokol Spanning tree (STP) je součástí normy IEEE 802.1.

Splitter [Rozbočovač] - zařízení DSL, které přizpůsobuje analogové telefony a digitální datový přístup přes Internet. Pomocí splitteru jsou analogové hlasové signály přenášeny v základních frekvencích. Ty se spojují s přenosem dat pásmem propustnosti skrze nízkopropustný filtr.

Static routes [Statické trasy] - trvalé trasy, které si router ukládá. Router používá tyto trasy při určování, kam předat obdržené pakety.

Subnet Mask [Maska podsítě] - část sítě. Je odlišena od ostatních částí použitím čísla masky nebo čísla podsítě. Masky podsítě rozdělují jednu síť do souboru minisítí nebo podsítí. Rozdělování do podsítí pomáhá snížit provoz v každé podsíti. Rozdělování do podsítí také umožňuje snazší spravování sítě. Každá z podsítí funguje tak, jako by to byla nezávislá síť.

SVC (Switched Virtual Circuit) [Spínaný virtuální obvod] - virtuální spojení mezi dvěma proměnlivými koncovými body v síti. Sepnutí nastane na začátku hovoru a odpojení nastane na konci hovoru. Pojem používaný u překladu rámců a v sítích využívajících ATM.

T

TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) - sada protokolů určených ke spojování různých počítačů, které používají různé sítě a sítě LAN.

Topology [Topologie] - geometrická fyzická nebo elektrická konfigurace, která popisuje místní komunikační síť. Nejběžnějšími topologiemi distribučních systémů jsou sběrnice, kruh a hvězda.

U

UBR (Unspecified Bit Rate) [Nespecifikovaná bitová rychlost] - služba, která nevyžaduje pevně omezené zpoždění a variaci zpoždění. UBR neposkytuje výraznou kvalitu služeb ani garantovanou propustnost.

UDP (User Datagram Protocol) - protokol ze souboru protokolů TCP/IP. Tam, kde není zapotřebí spolehlivé doručení, může komunikace použít protokol UDP namísto TCP.

UPnP (Universal Plug and Play) - s povoleným standardem UPnP v USRobotics SureConnect ADSL 4-Port Routeru mohou všechny aplikace s podporou standardu UPnP spuštěné v místní síti v zařízeních podporujících UPnP (jako jsou Windows XP) projít přes NAPT. Router ADSL provede funkci přeložení DNS jen v případě, že je zapnuto NAPT.

USB (Universal Serial Bus) [Univerzální sériová sběrnice] - standard pro externí sběrnice, který podporuje přenosové rychlosti 12 Mb/s.

V

VCI (Virtual Channel Identifier) [Identifikátor virtuálního kanálu] - adresa virtuálního obvodu. Celé číslo v intervalu 0 až 65 535. Celé číslo identifikuje virtuální kanál, kterým buňky mohou projít.

VPI (Virtual Path Identifier) [Identifikátor virtuální cesty] - adresa virtuální cesty ke spojení na síť ATM. Celé číslo v intervalu 0 až 4095.

W-X-Y-Z

WAN (Wide Area Network) - síť, která pokrývá velké geografické území.

WINS (Windows Internet Name Service) [Služba Windows pro internetová jména] - služba, která převádí síťová jména Windows do adres použitelných pro účely směrování.