Tutorial: ik wil bepaalde soorten verkeer voorrang geven.

De Quality of Service (QoS, servicekwaliteit) van de gateway wordt uitgevoerd in de IP-software van de gateway. Het classificeert het gegevensverkeer op basis van de classificatieregels. Iedere regel kan een combinatie van de volgende voorwaarden bevatten: protocol (TCP/UDP/ICMP), IP-adres/subnetmasker van de bron, IP-adres/subnetmasker van de bestemming, bronpoort (één poort of een bereik), bestemmingspoort (één poort of een bereik). Als aan een classificatieregel wordt voldaan, wordt er een prioriteit (hoog, standaard, laag) en een servicetype (Normal Service (Normale service), Minimum Cost (Minimale kosten), Maximum Reliability (Maximale betrouwbaarheid), Maximum Throughput (Maximale doorvoer), Minimum Delay (Minimale vertraging)) toegewezen.

Voorbeeld: uw bedrijf heeft een internetradiostation. Recentelijk is de kwaliteit van de radio-stream niet erg goed geweest omdat veel mensen in het bedrijf het internet en dus ook de bandbreedte van het bedrijf gebruiken. Het zou een goede oplossing zijn om de radio-uitzending een hogere prioriteit te geven en het webverkeer een lagere. Dit kunt u als volgt doen.

1. Ga naar de webinterface van de gateway (WUI) door een internetbrowser te openen en http://192.168.1.1 in het adresveld in te voeren.

OPMERKING: indien de browser niet juist opstart, dient u het gedeelte Problemen oplossen te raadplegen.
  2. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in. De standaardgebruikersnaam en het standaardwachtwoord zijn beide admin. Klik op OK of druk op ENTER. De webinterface wordt geopend.

3. In het menu LAN selecteert u Quality of Service (Servicekwaliteit).

4. De pagina Quality of Service verschijnt:

5. Klik op Add (Toevoegen).
  6. De eerste QoS-vermelding is die voor het HTTP-webverkeer. Geef op de pagina die hieronder wordt getoond de naam van de service op in het veld Traffic class name (Naam verkeersklasse). Stel vervolgens de Priority (Prioriteit), de IP precedence (IP-voorkeur) en het IP type of service (IP-servicetype) in. In dit voorbeeld hebben we de prioriteit op Low (Laag) gezet omdat we de kwaliteit van de radio-stream proberen te verbeteren door het webverkeer te beperken. Als laatste voert u de Source port (Bronpoort) en Destination port (Doelpoort) in. Zo zou het eruit moeten zien wanneer u klaar bent:

7. Klik op Apply (Toepassen) om door te gaan.
  8. Klik op Add (Toevoegen) om een andere klasse netwerkverkeer voor internetradio te selecteren. Voer de naam van de service in het veld Traffic class name (Naam verkeersklasse) in. Stel vervolgens de Priority (Prioriteit), de IP precedence (IP-voorkeur) en het IP type of service (IP-servicetype) in. In dit voorbeeld hebben we de prioriteit op High (Hoog) en het IP-servicetype op Maximize Reliability (Maximale betrouwbaarheid) gezet omdat we de kwaliteit van de radio-stream proberen te verbeteren. Als laatste voert u de nummers van de Source port (Bronpoort) en de Destination port (Doelpoort) in en klikt u op Apply (Toepassen).

9. Hier ziet u hoe we de QoS voor maximale kwaliteit van de radio-stream hebben geconfigureerd.

Terug naar de pagina Tutorials