Jag vill kunna styra på vilka tidpunkter mina barn kan få åtkomst till Internet.

Routern kommer med två standardåtkomstregler under Internet Access Control (åtkomstkontroll för Internet) på sidan Brandvägg som begränsar Internet-åtkomsten till datorer med IP-adresser mellan 192.168.2.100 och 192.168.2.110. Om du vill aktivera en av eller båda reglerna markerar du kryssrutan On (på) för resp. regel.

Hur konfigurerar jag en liknande regel?

Följande regel konfigurerar en tidpunkt när dina barns dator (med IP-adressen 192.168.2.10) inte tillåts ansluta till alla Internet-tillämpningar under den angivna tiden.

1. Starta routerns konfigurationssidor genom att öppna en webbläsare och skriva 192.168.2.1

2. Gör något av följande:

3. Gå till sidan Status och kontrollera att routern visar rätt tidsinställningar. Om tidsinställningarna är fel kan du behöva ställa klockan på routern.

4. Klicka på fliken Firewall (brandvägg) och bläddra nedåt till Internet Access Control (Internet-åtkomstkontroll).

5. Gör något av följande:

Om du skapar regeln för en enskild IP-adress anger du IP-adressen för enheten i båda fälten LAN IP addresses (LAN-IP-adresser). Exempel: 192.168.2.10 och 192.168.2.10.

Om du skapar regeln för ett IP-adressintervall anger du intervallet med IP-adressen för enheterna i fälten LAN IP addresses (LAN IP-adresser). Exempel: 192.168.2.10 och 192.168.2.20.

6. Välj TCP som Protocol (protokoll) för klienten.

7. Det specifika portintervallet 1-65535 blockerar all Internet-åtkomst för klienten. Ange 1 i det första Port range-fältet (portintervall) och 65535 i det andra fältet.

8. Så här tillämpar du regeln för alla veckodagar: vid Weekday range (veckodagsinterball) väljer du Monday (måndag) i det första fältet och Friday (fredag) i det andra fältet. Om du vill ha ett annat intervall kan du välja andra dagar. Om du vill att spärren ska gälla för en dag väljer du samma dag i båda fälten.

Så här tillämpar du regeln för veckodagar eller helger: du kan konfigurera reglerna så att de enbart gäller ett intervall med dagar, t.ex. söndag till torsdag kväll för de dagar då barnen har skola dagen efter, och fredag till söndag för helgkvällar då barnen får vara uppe längre. Här måste du välja Saturday (lördag) och Sunday (söndag) vid Weekday range (veckodagsintervall) och sedan fortsätta konfigurera regeln.

9. Vid Time range each day (tidsintervall varje dag) väljer du 9PM (21:00) i det första fältet och 6AM (06:00) i det andra fältet. Om du vill ha ett annat tidsintervall kan du välja andra värden i resp. fält.

10. När du är klar klickar du på Add (lägg till).

11. Om du vill begränsa åtkomsten för fler klienter upprepar du steg 1 till 10 för varje ytterligare klient.

12. När du är klar klickar du på Save (spara) längst ned på sidan. De ändringar som du just gjort träder nu i kraft.