Hur kan jag göra mitt trådlösa nätverk säkrare?

Välj den mest säkra metoden och krypteringstypen för trådlöst nätverk.

För inställningarna för trådlös säkerhet rekommenderar vi att du väljer metoden WPA2 and WPA (PSK) med TKIP och AES-kryptering för det mest säkra trådlösa nätverket.

Om du vill se vilka inställningar för trådlös säkerhet som du har tillämpat på routern öppnar du en webbläsare. På plats- eller adressraden i webbläsaren skriver du 192.168.2.1 och loggar sedan in med användarnamnet och lösenordet för routern. Inställningarna för trådlös säkerhet visas under Security (säkerhet) på sidan Status.

Begränsa vilka enheter som tillåts ansluta till routern.

Varför?

Genom du begränsar det trådlösa nätverket enbart till angivna enheter kan andra trådlösa enheter inte anslutas, även om ditt användarnamn och lösenord knäcks. Det skyddar datorerna i nätverket och säkerställer även att all bandbredd i nätverket är tillgänglig för dina enheter.

Hur då?

Använd MAC-adressfiltrering för att begränsa vilka enheter som kan ansluta till det trådlösa nätverket. MAC-adressen (Media Access Control) är ett unikt ID som tilldelas datorns maskinvara (stationära datorer, bärbara datorer, routrar, spelkonsoler, etc.). Routern kan använda detta ID till att bara tillåta vissa enheter, eller till och med spärra en viss enhet om du har upptäcker en annan användare som anslutit till ditt trådlösa nätverk.

Lösenordssäkerhet

Genom att följa dessa regler och riktlinjer kan du skapa ett starkt lösenord och skydda det trådlösa nätverket bättre:

1. I Wireless Ndx Router kan du ange ett lösenord bestående av högst 15 tecken. De säkraste lösenorden är vanligen mellan 8 och 15 tecken långa.

2. Du kan använda mellanslag och andra kommateringstecken i lösenordet.

3. Använd en blandning av versaler (A till Z) och gemener (a till z).

4. Du får ökad säkerhet genom att lägga till siffrorna 0 till 9 i ett lösenord.

5. Använd ASCII-symboler, som ~ ! @ # $ % & ^ * etc. för ännu säkrare lösenord.