Jag kan inte ansluta till Internet längre.

När datorn ansluts till Internet med routern måste flera enheter samarbeta.

Första steget är att diagnostisera orsaken. Det finns flera ställen där anslutningen mellan datorn och Internet kan gå fel.

Kontrollera indikatorlamporna på de olika enheterna. Om en eller flera enheter indikerar ett problem är det ett bra tecken på var du bör koncentrera dina felsökningsansträngningar.

Om du använder en dator med Windows kan du köra nätverkstestet USRobotics Network Test på installations-CD-skivan från USRobotics (\Troubleshooting\Test_Internet_Connection.wsf) för att ta reda på var problemet kan ligga. Om du kör nätverkstestet USRobotics Network Test och följer instruktionerna i verktyget men ändå inte kan ansluta till Internet utför du följande procedurer manuellt.

Om du ändå inte kan ansluta till Internet utför du följande procedurer manuellt.

1. Kontrollera den trådburna eller trådlösa anslutningen till routern. Om datorn inte kan kommunicera med routern kan den inte anslutas till Internet.

2. Kontrollera att routern svarar. Det innefattar kontroll av att lamporna fungerar korrekt och att routern är påslagen och svarar. Om routern är avstängd eller om den trådlösa radiosignalen inte fungerar eller inte har någon anslutning till Internet (via kabel-/DSL-modemet) kan datorn inte heller komma åt Internet.
  3. Kontrollera routerns anslutning till kabel- och DSL-modemet. Routern måste vara ansluten till och ta emot information från modemet för att Internet-anslutningen ska fungera.

4. Kontrollera modemets Internet-anslutning. Internet-anslutningen måste vara igång och fungera.

Kontrollera den trådbundna eller trådlösa anslutningen till routern.

Om du använder en trådbunden anslutning:

1. Om du använder en trådbunden anslutning mellan datorn och routern ser du till att Ethernet-kabeln är ordentligt ansluten till datorns Ethernet-port och till en LAN-port på routern.

2. Kontrollera att motsvarande lampor för LAN-porten lyser. Kontrollera att datorn har en IP-adress i samma delnät som routern. Om du fortfarande inte kan ansluta till Internet kontrollerar du att routern svarar.

Om du använder en trådlös anslutning:

1. Om du använder en trådlös anslutning mellan datorn och routern ser du till att det trådlösa verktyget rapporterar en fungerande anslutning till routern.

2. Se till att datorn är ansluten till routern och inte till någon annan router – grannens till exempel. Du kan använda det trådlösa verktyget till att kontrollera Network name (SSID) (nätverksnamn (SSID)) för den router som du är ansluten till. Om datorn är ansluten till fel router kan du använda verktyget och tvinga datorn att ansluta till din router. Sök i dokumentationen för den trådlösa adaptern efter information om hur du kontrollerar vilken router du är ansluten till.

Om du inte har någon trådlös anslutning till din router gör du följande:

1. Kontrollera att datorn står tillräckligt nära routern för att kunna ta emot en signal och att ingenting stör signalen, t.ex. en mikrovågsugn eller betongvägg. Om du utför en sökning med det trådlösa verktyget (kallas ofta "platsöversikt") och routern inte kan identifieras kan det röra sig om ett signalproblem.

2. Kontrollera att routern är konfigurerad för att sända nätverksnamnet.

3. Kontrollera att det trådlösa verktyget använder rätt Network name (SSID) (nätverksnamn (SSID)) och trådlösa säkerhetsinställningar för routern.

4. Inställningar som nätverksnamn, säkerhetsmetod (WPA, WEP, etc.) och säkerhetsnycklar måste överensstämma. Om routern använder WPA-kryptering måste varje trådlöst nätverkskort ha funktioner för WPA-kryptering. Om du använder ett Wireless PC Card eller en PCI Adapter eller USB Adapter som saknar funktioner för WPA-kryptering kan du inte ansluta till routern. I så fall måste du använda WEP-kryptering istället. Se avsnittet Konfiguration i den här handboken för information om hur du ändrar säkerhetsinställningarna.

5. Kontrollera att datorn tillåts ansluta till routern. Om MAC-filtrering är aktiverat på routern bekräftar du att MAC-adressen för den trådlösa adaptern tillåts få åtkomst till routern. Om du t.ex. har bytt trådlös nätverksadapter måste du lägga till MAC-adressen för den nya trådlösa nätverksadaptern i routern.

6. Om inget av det fungerar kan du försöka använda en kabelanslutning mellan datorn och routern genom att ansluta en Ethernet-kabel mellan datorns nätverksport och en LAN-port på routern. (Se till att motsvarande LAN-ports lampor är tända.) Om den trådbundna anslutningen fungerar rör problemet troligtvis datorns trådlösa anslutning till routern. Försök sedan med föregående åtgärder igen.

Om du kan bekräfta anslutningen mellan datorn och routern är det troligt att routern inte är ansluten till Internet eller att den inte fungerar ordentligt. Du måste kontrollera routerns anslutning till kabel- eller DSL-modemet och kontrollera modemets anslutning till Internet.

Kontrollera att routern svarar.

1. Kontrollera att routerns lampor för ström, trådlös anslutning och Internet lyser.

2. Öppna en webbläsare. I fältet för plats eller adress skriver du 192.168.2.1 och trycker på ENTER.

Obs! Om du har ändrat routerns IP-adress anger du den nya IP-adressen i stället för 192.168.2.1

Om routerns webbgränssnitt visas och du ändå inte kan ansluta till Internet kan problemet finnas i anslutningen till kabel-/DSL-modemet. Kontrollera routerns anslutning till kabel- och DSL-modemet.

Om routerns webbgränssnitt inte visas bör du frigöra och förnya datorns nätverksanslutning.

Frigör och förnya datorns nätverksanslutning:

1. Öppna kommandotolken så här:

Windows Vista:

1. Välj Windows Start.
    2. Skriv Kommandotolken i sökrutan och tryck på RETUR.
    3. Dubbelklicka på Command Prompt (kommandotolken) i resultatlistan.

Övriga Windows-operativsystem:

1. Klicka på Windows Start > Kör.
    2. I dialogrutan Kör:

Windows XP, 2000 eller NT: skriv cmd och klicka sedan på OK.

Windows Me, 98 eller 95: skriv command och klicka sedan på OK.

2. Gör något av följande:

Användare av Windows Vista, XP, 2000 eller NT:

1. Skriv ipconfig /release och tryck på RETUR.
    2. Skriv ipconfig /renew och tryck på RETUR.
    3. Skriv exit och tryck på RETUR.

Användare av Windows Me, 98 och 95:

1. Gå till Windows Start > Kör.
    2. Skriv winipcfg och tryck på RETUR.
    3. Tryck på Frigör.
    4. Tryck på Förnya.
    5. Avsluta programmet.
  3. Datorn ska erhålla en IP-adress (t.ex. 192.168.2.5) från routern.
  1. Försök igen att gå till routerns konfigurationssidor på 192.168.2.1.
  2. Om routerns konfigurationssidor visas och du ändå inte kan ansluta till Internet kan problemet finnas i anslutningen till kabel-/DSL-modemet. Kontrollera routerns anslutning till kabel- eller DSL-modemet.
  3. Om routerns konfigurationssidor fortfarande inte visas startar du om routern.
  1. Tryck lätt på routerns Reset-knapp med ett smalt föremål, t.ex. ett gem, i en sekund.

Obs! Om du håller återställningsknappen intryckt i mer än 5 sekunder återställs routern till fabriksinställningarna.

1. Vänta i cirka 30 sekunder tills lamporna på routern har stabiliserats.
  2. Frigör och förnya datorns nätverksanslutningsinformation igen.
  3. Försök att gå till routerns webbadress på 192.168.2.1 igen.
  4. Om routerns konfigurationssidor visas och du ändå inte kan ansluta till Internet kan problemet finnas i anslutningen till kabel-/DSL-modemet. Kontrollera routerns anslutning till kabel- eller DSL-modemet.
  1. Om du fortfarande inte kan nå routern kan du behöva återställa den till fabriksinställningarna.

Obs! När du återställer fabriksinställningarna förlorar du alla inställningar du har gjort i routern och måste ange dem igen så som du gjorde första gången. Alternativt kan du återställa inställningarna om du har gjort en säkerhetskopia av routerns inställningar.

1. Tryck lätt på knappen Reset (återställ) på baksidan av routern med ett smalt föremål, t.ex. ett gem, i sju sekunder.

2. Vänta i cirka 30 sekunder tills lamporna på routern har stabiliserats.

3. Försök att gå till routerns webbadress på 192.168.2.1

4. Om routerns webbgränssnitt fortfarande inte visas när du har återställt fabriksinställningarna är det möjligt att routern är trasig. Kontakta U.S. Robotics kundsupport

Kontrollera routerns anslutning till kabel- och DSL-modemet.

1. Kontrollera kabel-/DSL-modemets ström- och statuslampor så att modemet är påslaget och anslutet till Internet. (Mer information om statusindikatorerna finns i modemets dokumentation.)

2. På routerns konfigurationssidor klickar du på fliken Status.

3. Gå till avsnittet WAN på sidan och kontrollera att routern har en WAN-IP-adress (t ex 235.42.181.5). Denna IP-adress anger om routern är ansluten till kabel-/DSL-modemet eller inte.

4. Om routern inte har en WAN-IP-adress startar du om routern.

5. Om du fortfarande inte får åtkomst till Internet klickar du på fliken Internet och använder sidan för att konfigurera routerns Internet-anslutning. (Om du har ett DSL-modem kan du behöva ange den inloggningsinformation som du fått av Internet-leverantören.)

Obs! Om WAN-protokollet är statiskt måste du kontrollera att routerns WAN-IP-adress är en giltig statisk IP-adress. En giltig statisk IP-adress tillhandahålls av din Internet-leverantör, eller så finns den i samma delnät som den enhet som är ansluten till routerns WAN-port.

1. Om routern fortfarande inte kan erhålla en WAN-IP-adress beror det sannolikt på ett problem med kabel-/DSL-modemet eller din Internet-leverantör. Kontrollera modemets Internet-anslutning.

Kontrollera modemets Internet-anslutning

Om datorn är ansluten till routern och Internet-anslutningsinformationen på routern är konfigurerad korrekt och du ändå inte kan upprätta en anslutning till Internet är det möjligt att kabel- eller DSL-modemets anslutning har avbrutits eller att den inte fungerar ordentligt. Problemet kan även ha med din Internet-leverantör att göra.

1. Se till att en Ethernet-kabel är ansluten mellan routerns WAN-port och kabel-/DSL-modemets Ethernet-port och att motsvarande lampor lyser.

2. Kontrollera att kabel-/DSL-modemet är anslutet till vägguttaget. (Ett kabelmodem använder en koaxialkabel och ett DSL-modem en RJ-11-kabel.)

3. Starta om kabel-/DSL-modemet. (Det kan finnas en strömbrytare eller RESET-knapp på modemet eller så måste du koppla ur/in modemets strömförsörjningsadapter. Se modemets dokumentation.)

4. När kabel-/DSL-modemet har startats om och anslutits till Internet-leverantören klickar du på knappen Reboot (starta om) på sidan Device (enhet) i routern.

5. När routern har startats om och lamporna på routern har stabiliserats och du fortfarande inte kan ansluta till Internet bör du börja om med den här självstudien för att avgöra om det har uppstått något nytt fel.

6. Om routern fortfarande inte fått någon IP-adress efter att du upprepat den här självstudien ligger felet troligen hos kabel-/DSL-modemet eller Internet-leverantören. Kontakta Internet-leverantörens kundsupport.