Tartalom:

Tudnivalók a 802,11g 54Mbps USB
Adapterről

Hálózat konfigurációja és tervezése

Az adapter telepítése és konfigurálása Windows 98SE/2000/Me/XP operációs rendszer
alatt

Navigálás a konfigurációs segédprogramban >

Hibaelhárítás

Szójegyzék

A 802,11g 54Mbps
USB Adapter termékjellemzői

U.S. Robotics Corporation korlátozott garancia

Szabályozási
tudnivalók

802,11g 54Mbps USB Adapter felhasználói kézikönyv

Navigálás a konfigurációs segédprogramban

Vezeték nélküli konfigurációs segédprogram

A következőkben a Vezeték nélküli konfigurációs segédprogram különböző funkcióinak leírását találja. Az eszköz gyors hozzáférést biztosít minden adapterbeállításhoz.

Miután befejezte a telepítést a tálca jobb oldalán, az óra mellett megjelenik a Vezeték nélküli konfigurációs segédprogram ikonja. A tálcán az ikonra kétszer kattintva a Vezeték nélküli konfigurációs segédprogram főmenüjébe jut, amely gyors hozzáférést biztosít az adapter összes beállításához. A konfigurációs segédprogram-ikon színe a vezeték nélküli hálózat állapotát jelzi: vörös, ha nincs csatlakoztatva és zöld csatlakoztatott állapotban.

A 802,11g 54Mbps USB Adapterrel kétféle hálózati kapcsolat hozható létre, ezek: az Infrastruktúra és az Ad Hoc.

  • Ha vezeték nélküli útválasztóhoz vagy hozzáférési ponthoz kíván csatlakozni, Infrastruktúra kapcsolatot hozzon létre.



  • Ha közvetlenül egy másik vezeték nélküli adapterhez szeretne csatlakozni, Ad Hoc kapcsolatot hozzon létre.

 

 

A Vezeték nélküli konfigurációs segédprogram 5 részből áll, nevezetesen: Konfiguráció,
Kapcsolat információ, IP információ, Helyszínfelmérő, és Verzió információ.

Minden oldal alján található egy gomb, Rádió be vagy Rádió ki felirattal.

  • Ha a felirat Rádió ki, a 802,11g 54Mbps USB Adapter engedélyezve van. A kapcsolat bontására kattintson az említett gombra.

  • Ha a felirat Rádió be, a 802,11g 54Mbps USB Adapter ki van kapcsolva. A kapcsolat engedélyezésére kattintson az említett gombra.

Ha bármit módosít a segédprogramban, kattintson az Alkalmaz gombra a módosítások végrehajtására. Ha végzett az adatok megtekintésével vagy a módosításokkal kattintson a Kilépés gombra.

 

Konfiguráció

A Konfiguráció fülön hozhatja létre, vagy szerkesztheti a 802,11g 54Mbps USB Adapter csatlakozási beállításait.

Ha különböző területeken különböző vezeték nélküli hálózatokhoz kíván csatlakozni, profilokat hozhat létre. Így tartózkodási helyének és helyzetének megfelelően gond nélkül válthat az egyes hálózatok között.

Ha olyan hálózathoz kíván csatlakozni, amelynek biztonsági beállításai engedélyezve vannak, létre kell hoznia egy profilt és meg kell adnia a szükséges adatokat. A szükséges biztonsági beállítások elérésével kapcsolatos útmutatásokat a vezeték nélküli útválasztó vagy hozzáférési pont dokumentációjában találhatja.

Vezeték nélküli csatlakozáshoz a hálózat következő konfigurációs adataira van szüksége:

  • SSID: Ez a hálózat elnevezése
  • A hálózat típusa: Infrastruktúra vagy Ad Hoc

Ha a hálózat biztonsági beállításai engedélyezve vannak, a következő adatokra is szükség lesz:

  • Hitelesítési mód: Nyitott rendszer vagy Megosztott kulcs
  • Titkosítás: 40/64bits WEP, 104/128bits WEP, vagy WPA-PSK
  • Adatkódolási kulcs típusa: ASCII (alfanumerikus), HEX (hexadecimális), vagy jelszavas (Passphrase)
  • Kódolási kulcs

Új profilt a Profil kiválasztása melletti Új gombra kattintva, majd a megjelenő ablakban a profil nevének megadásával lehet létrehozni. Az új profil a Profil kiválasztása legördülő menüből bármikor elérhető. Ha az alapértelmezett beállítást választja, a 802,11g 54Mbps USB Adapter nem alkalmaz konkrét konfigurációs adatokat a hálózatra történő csatlakozási kísérletek során. Ha egy előre beállított profilt választ, csak olyan hálózatra lesz képes csatlakozni, amely a megadott konfigurációs adatokkal rendelkezik.

Ha létrehoz egy profilt és egyedi konfigurációs adatokat ad meg, kattintson a Mentés gombra a konfigurációs beállítások módosítása után. Így a rendszer tárolja a profil módosításait.

Ha törölni szeretne egy létrehozott profilt, jelölje ki, majd kattintson a Törlés gombra.

Ha másik profilt jelöl ki, kattintson az Alkalmaz gombra a módosítás végrehajtásához.

Ha módosítja a konfigurációs beállításokat vagy másik profilt jelöl ki, kattintson az Alkalmaz gombra a módosítások végrehajtásához.

A Konfiguráció fül három területén hajthat végre módosításokat: Általános, Biztonsági, és Speciális.

 

Általános

Itt egy érzékelt hálózat SSID azonosítóját választhatja ki, vagy írja be, hogy ANY (bármelyik), hogy bármely elérhető hálózathoz csatlakozni tudjon.

Ki kell választania az Üzemmódot: Infrastruktúra vagy Ad Hoc.

Infrastruktúra: Ezt a módot akkor válassza, ha vezeték nélküli útválasztóhoz vagy hozzáférési ponthoz kíván csatlakozni. Infrastruktúra módban további funkciók használhatók, ilyen az energiatakarékos és a bővített hatósugár mód.

Ad Hoc: Ezt a módot akkor válassza, ha közvetlenül egy másik vezeték nélküli eszközhöz kíván csatlakozni, vezeték nélküli útválasztó vagy hozzáférési pont közbeiktatása nélkül.

Az Átviteli sebességnél megadhatja a sebességet, mellyel a vezeték nélküli hálózatra kíván csatlakozni. Ha az automatikus lehetőséget választja a 802,11g 54Mbps USB Adapter a meghatározott hálózatra a lehető legnagyobb sebességgel csatlakozik.

Az Energiatakarékos lehetőséget Kikapcsolhatja vagy Aktivizálhatja. Hordozható számítógép esetében az Aktivizált Energiatakarékos mód csökkentheti a 802.11g 54Mbps USB Adapter fogyasztását és ezáltal megnövelheti a laptop-akkumulátor élettartamát. Az alapértelmezett állapot a Kikapcsol lehetőség.

 

Biztonság

A Biztonsági területen a 802.11g 54Mbps USB Adapter biztonsági beállításait adhatja meg.

Minden lapon látható egy gomb Biztonság be vagy Biztonság ki felirattal.

  • Ha Biztonság ki felirat látható, a gombra kattintva kikapcsolhatja a 802.11g 54Mbps USB Adapter vezeték nélküli biztonsági funkcióit.

  • Ha Biztonság be felirat látható, a gombra kattintva aktiválhatja a 802,11g 54Mbps USB Adapter vezeték nélküli biztonsági funkcióit.

 

A Hitelesítés típusaként WPA-PSK-t vagy WEP-t választhat.

 

WEP

A WEP egy kódolási eljárás, amely a vezeték nélküli kommunikáció védelmére szolgál. A WEP 40/64-bites vagy 104/128-bites kulcsok kombinációjával szabályozza hálózata hozzáférését és minden adatátvitel titkosítási biztonságát. Az adatátvitel dekódolásához, a hálózaton lévő minden vezeték nélküli kliensnek ugyanazt a 64-bites vagy 128-bites kulcsot kell alkalmaznia.

Amennyiben a WEP lehetőséget választja, ki kell választania a Hitelesítési módot. Két lehetőség közül választhat: Nyílt vagy Megosztott. A 802,11g 54Mbps útvonalválasztó alapértelmezett beállítása Nyílt.

Az Alapértelmezett kulcs értéke 1, 2, 3, vagy 4 lehet. Ha több kulcsot ad meg, ez határozza meg, hogy melyik legyen alkalmazva. Ez egy egyszerű módja a hálózatváltásnak olyan hálózatok között, melyek konfigurációs beállításai megegyeznek, kivéve a WEP kulcsot.

A következő Kulcstípusok közül választhat: 40/64bites titkosítás, 40/64bites titkosítás (ASCII), 104/128bites titkosítás, vagy 104/128bites titkosítás (ASCII). Ha olyan Kulcstípust választ, amely nem ASCII, akkor az hexadecimális Kulcstípus.

Választhatja a Jelszó használata lehetőséget is, ilyenkor meg kell adnia egy jelszót, melyet a kulcs helyett alkalmazhat. Amennyiben ezt a lehetőséget választja, a vezeték nélküli hálózatnak vagy a vezeték nélküli eszközöknek, amelyekhez csatlakozni kíván támogatniuk kell ezt a funkciót.

Az adatok megadása után kattintson a Tovább gombra.

 

WPA-PSK

Amennyiben a WPA-PSK lehetőséget választja meg kell adnia egy Megosztott titkos kulcsot (PSK). A kulcsnak 8-63 karakter hosszúságúnak kell lennie.

A WPA kulcshasználata hasonlít a WEP kulcshasználatához, annyi különbséggel, hogy a WPA módszernél a kulcsot csak egyszer, a folyamat indításakor használják. A kommunikáció létrejöttét követően a kulcs véletlenszerűen változik. Ez magasabb biztonsági szintet jelent. Ajánlott, hogy az elérhető legbiztonságosabb mechanizmust használja a 802,11g 54Mbps Adapter alkalmazásakor.

Megjegyzés: A WPA-PSK lehetőség csak akkor választható, ha az a vezeték nélküli hálózat, amelyhez kapcsolódni kíván, képes a WPA-PSK hitelesítésre. Sok régebbi vezeték nélküli eszköz nem képes a WPA-PSK hitelesítésre, ezért ha a WPA-PSK lehetőséget kívánja választani, előbb tájékozódjon a többi eszköz jellemzőiről. A nem egyező hitelesítési módok használata megakadályozza, hogy vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódjon.

Az adatok megadása után kattintson az Alkalmaz gombra.

 

Speciális

Ezeknek a beállításoknak a módosítása csak a hálózati adminisztrátor utasítására ajánlott.

A Speciális részen a következő mezőket módosíthatja:

  • RTS küszöb
  • Töredékküszöb
  • Bevezető típusa
  • Átviteli teljesítmény

RTS küszöb: a méret küszöb, melynél a Küldendő Kérést (RTS) el kell küldeni a vezeték nélküli vevőegységhez, mielőtt a vezeték nélküli adó megnyitná a kommunikációt. Az alapértelmezett érték 2347.

Töredékküszöb: a teljesítmény növelése érdekében a rendszer a küldés előtt meghatározza a töredékek méretét a részekre bontás előtt. Az alapértelmezett érték 2346.

Bevezető típusa: meghatározza a CRC (ciklikus redundancia-ellenőrzés) blokk méretét a 802,11g 54Mbps USB Adapter és a vezeték nélküli útválasztó vagy hozzáférési pont közötti kommunikációhoz. Az adatátviteli hibák észlelését szolgálja. Ha vezeték nélküli hálózata nagy forgalmat bonyolít le, válassza a Rövid és hosszú lehetőséget.

Átviteli teljesítmény: a 802,11g 54Mbps USB Adapter rádióteljesítményét határozza meg. A 802,11g 54Mbps USB Adapter jeladási és fogadási hatótávolságát határozza meg. Biztonsági megfontolásból és az interferencia csökkentése érdekében csökkentheti a hatótávolságot. Ha nagyobb hatótávolságot szeretne, magasabb szintet állíthat be.

Az adatok módosítása után kattintson az Alkalmaz gombra.

 

 

 

 

 

 

Kapcsolat információ:

A Kapcsolat információ a hálózat adatait és a kapcsolat állapotának grafikus megjelenítését tartalmazza.

Egy kép jelenik meg, amely egy számítógépet és egy vezeték nélküli eszközt ábrázol. Ha a képen, a számítógép és a vezeték nélküli eszköz között hullámok jelennek meg, csatlakozott a vezeték nélküli hálózatra.

Ha egy nagy X jelenik meg a két elem között, akkor nincs vezeték nélküli hálózatra csatlakozva.

Az első sorban annak a vezeték nélküli hálózatnak az SSID azonosítója (a hálózat elnevezése) és annak a vezeték nélküli útválasztónak vagy hozzáférési pontnak a MAC címe látható, amelyhez kapcsolódik. A Csatorna sorban arról tájékozódhat, hogy melyik csatornán zajlik a vezeték nélküli kommunikáció. A Kapcsolat sebessége sorban a jelenlegi kapcsolódás sebessége látható. A Teljesítmény sorban a vezeték nélküli hálózaton keresztül elküldött és fogadott információtöredékek mennyisége található. A Jelerősség oszlop a csatlakozás minőségét mutatja. Minél magasabb a feltüntetett érték, annál jobb a kapcsolat.

 

 

IP információ

Ebben a mezőben a 802,11g 54Mbps USB Adapter következő adatai találhatók:

  • IP-cím: Egy hálózat klienséhez rendelt cím.
  • IP alhálózati maszk: Az alhálózati maszk elrejti egy hálózat belső IP-címeit a hálózaton kívüli felhasználók elől. Az alhálózati maszk értéke általában 255.255.255.0, mely nyolc 0-nak a bináris megfelelője.
  • Átjáró: Az Internet vagy más hálózat elérését szolgáló hálózati eszköz címe.
  • Gazda neve: A számítógép neve, amelyre a 802,11g 54Mbps USB Adapter telepítve van.

Kattintson a Felszabadítás lehetőségre, ha a 802,11g 54Mbps USB Adapterhez rendelt IP-címet fel kívánja szabadítani. Kattintson a Megújítás lehetőségre, hogy a 802,11g 54Mbps USB Adapternek új IP-címet igényeljen a DHCP kiszolgálótól.

Látható egy ábra is, mely a 802,11g 54Mbps USB Adapterre érkező és onnan elküldött információ áramlását reprezentálja. Az ábra alatt választhatja a mindkettő, bejövő, vagy kimenő lehetőségeket. Bejövő (adatfogadás): csak a 802,11g 54Mbps USB Adapterre érkező forgalmat mutatja. Kimenő (adatküldés): csak a 802,11g 54Mbps USB Adapterről küldött forgalmat mutatja. Mindkettő: a beérkezett és az elküldött forgalmat is mutatja.

 

 

Helyszínfelmérő:

Erre a fülre kattintva a Helyszínfelmérő terület nyílik meg.

 

A kapcsolódáshoz rendelkezésre álló vezeték nélküli hálózatok listája látható. Kattintson kétszer a megfelelő hálózatra a csatlakozáshoz. Ha nincs feltüntetve a megfelelő hálózat, kattintson a Keresés gombra egy ismételt keresés végrehajtásához..

Ha a helyszín felmérésekor ezt követően sem látható a megfelelő vezeték nélküli hálózat, a Profil lapon hozzon létre egy profilt a megfelelő vezeték nélküli hálózathoz szükséges csatlakozási adatokkal és válassza a létrehozott profilt a csatlakozáshoz. A profil létrehozásához szükséges tudnivalók a jelen felhasználói kézikönyv Profil című részében találhatók.

Az első oszlop az SSID azonosító (a hálózat elnevezése), mely tartalmazza minden olyan elérhető vezeték nélküli hálózat SSID azonosítóját, amelyeknek nincs kikapcsolva az SSID elküldése. Ha nincs SSID azonosító feltüntetve, az azt jelenti, hogy annak az eszköznek az SSID elküldése ki van kapcsolva és csak a meghatározott biztonsági adatok ismeretében csatlakozhat a hálózathoz.

A második oszlop a MAC cím oszlopa. Itt az elérhető vezeték nélküli hálózatok MAC címei találhatók.

A MAC címek mellett a Csatorna oszlop található. Innen tudhatja, hogy az egyes vezeték nélküli hálózatok milyen sávon működnek. A 802,11g 54Mbps USB Adapter a 802,11g termékekkel és a korábbi 802,11b verziókkal egyaránt kompatibilis.

A következő oszlop a Titkosítás oszlop. Ha egy vezeték nélküli hálózatnak engedélyezett a titkosítása, a hálózat sorban egy arany kulcs látható. Ahhoz, hogy csatlakozni tudjon egytitkosított hálózatra létre kell hoznia egy profilt a hálózat megfelelő biztonsági adataival.

E mellett az oszlop mellett látható a Jel oszlop. Ez az oszlop a kapcsolódáshoz rendelkezésre álló vezeték nélküli hálózatok jeleinek vételi erősségét ábrázolja, százalékos formában.

Az utolsó oszlop a Hálózat típusa oszlop. Ebben az oszlopban az Infrastruktúra vagy Ad Hoc típusú hálózatokat jelölő ikonok egyikét láthatja. Infrastruktúra típusú hálózat esetén egy vezeték nélküli útvonalválasztót vagy csatlakozási pontot szimbolizáló ikon látható. Ad Hoc típusú hálózat esetén egy vezeték nélküli adaptert szimbolizáló ikon látható.

Ha olyan hálózathoz kíván csatlakozni, amelynek biztonsági beállításai engedélyezve vannak, létre kell hoznia egy profilt és meg kell adnia a szükséges adatokat. A szükséges biztonsági beállítások elérésével kapcsolatos útmutatásokat a vezeték nélküli útválasztó vagy hozzáférési pont dokumentációjában találhatja. Szükséges biztonsági beállítás lehet például az SSID, a hitelesítési mód és a titkosítás szintje.

 

 

 

Verzió információ:

Ezen a lapon a 802,11g 54Mbps USB Adapter verziójának adatait találja. Kattintson a hiperhivatkozásra, mely a U.S. Robotics weboldalára vezet, ahol megtalálhatja a legújabb illesztőprogram és segédprogram frissítéseket.


 

 

USRobotics