Nelze získat přístup k Internetu.

Při připojování počítače k Internetu pomocí routeru musí vzájemně spolupracovat několik zařízení.

Prvním krokem při řešení problému je rozpoznat příčinu. Existuje mnoho míst, kde mohlo připojení počítače k Internetu selhat.

Zkontrolujte světelné indikátory na jednotlivých zařízeních. Pokud jedno nebo více z těchto zařízení indikuje problém, jedná se první místo, kde byste se měli pokusit o vyřešení problému.

Pokud se nadále nemůžete připojit k Internetu, proveďte ručně následující postupy.

  1. Ověřte kabelové nebo bezdrátové připojení k routeru. Nemůže-li počítač komunikovat s routerem, nelze se pomocí tohoto počítače připojit k Internetu.

  2. Pokud indikátory LED routeru neodpovídají, ověřte, zda odpovídá router. To spočívá v kontrole indikátorů LED s cílem ověřit, zda fungují správně a zda je router při odpovídání napájen. Pokud je router vypnutý, nefunguje bezdrátový přenos nebo pokud není navázáno připojení k Internetu (prostřednictvím kabelového modemu nebo modemu DSL), nebude mít přístup k Internetu ani počítač.

  3. Pokud indikátory LED routeru odpovídají, ověřte připojení routeru ke kabelovému modemu nebo modemu DSL. Router musí být k modemu připojen a přijímat z něj informace, aby bylo připojení k Internetu úspěšné.

  4. Ověřte připojení modemu k Internetu. Připojení k Internetu musí být funkční.

 

Ověřte kabelového nebo bezdrátového připojení k routeru

Pokud používáte připojení pomocí kabelu:

  1. Používáte-li mezi počítačem a routerem kabelové připojení, ověřte, zda je kabel Ethernet bezpečně připojen k portu Ethernet na počítači a k portu LAN na routeru.

  2. Ověřte, zda svítí odpovídající indikátor LED pro port LAN. Zkontrolujte, zda je adresa IP počítače ve stejné podsíti jako adresa routeru. Pokud nadále nemáte přístup k Internetu, ověřte, zda router odpovídá.

Pokud používáte bezdrátové připojení:

  1. Používáte-li mezi počítačem a routerem bezdrátové připojení, ověřte, zda bezdrátové zařízení hlásí úspěšné připojení k routeru.

  2. Ověřte, zda je počítač připojen k vašemu routeru a nikoli například k sousednímu routeru. Ke kontrole síťového názvu (SSID) routeru, ke kterému jste připojeni, lze použít dané bezdrátové zařízení. Pokud jste připojeni k nesprávnému routeru, lze pomocí tohoto zařízení vynutit, aby se počítač pokusil připojit k vašemu routeru. V dokumentaci ke svému bezdrátovému adaptéru vyhledejte informace o postupu při kontrole, ke kterému routeru se připojujete.

Pokud není navázáno bezdrátové připojení k routeru:

  1. Ujistěte se, zda je počítač k routeru tak blízko, aby mohl přijímat signál, a zda se v blízkém okolí nenalézají zdroje rušení signálu, např. mikrovlnná trouba nebo betonová zeď. Pokud provedete pomocí bezdrátového zařízení vyhledávání (obvykle označované jako „průzkum stanovišť“), avšak router nelze rozpoznat, může se jednat o problém se signálem.

  2. Ověřte, zda je router konfigurován na vysílání svého síťového názvu.

  3. Ujistěte se, zda bezdrátové zařízení používá správný síťový název (SSID) a nastavení zabezpečení bezdrátového připojení pro daný router.

  4. Nastavení názvu sítě, metody zabezpečení (WPA, WEP apod.) a zabezpečovacího klíče se musí shodovat. Pokud router používá šifrování WPA, musí každá karta bezdrátového zařízení nebo adaptér šifrování WPA podporovat. Pokud používáte kartu PC bezdrátového zařízení, adaptér PCI nebo adaptér USB, které šifrování WPA nepodporují, nebude možné router připojit a bude třeba použít šifrování WEP. Další informace o změně nastavení zabezpečení naleznete v části Konfigurace této Uživatelské příručky.

  5. Ověřte, zda je povoleno připojení počítače k danému routeru. Pokud je na routeru povoleno filtrování adres MAC, měli byste ověřit, zda je pro adresu MAC daného bezdrátového adaptéru přístup k routeru povolen. Pokud jste například bezdrátové adaptéry vyměnili, je do routeru třeba přidat adresu MAC nového bezdrátového adaptéru.

  6. Pokud žádné z uvedených doporučení nepomohlo, můžete vyzkoušet kabelové připojení mezi počítačem a routerem připojením kabelu Ethernet k portu sítě LAN na počítači a routeru. (Zkontrolujte, zda svítí odpovídající indikátory LED portů sítě LAN.) Pokud kabelové připojení funguje, souvisí problém téměř jistě s bezdrátovým připojením počítače k routeru. V takovém případě byste měli znovu vyzkoušet dříve uvedené postupy.

Pokud lze ověřit spojení mezi počítačem a routerem, pak pravděpodobně není router připojen k Internetu nebo nefunguje správně. Je třeba ověřit připojení routeru ke kabelovému modemu nebo modemu DSL a ověřit připojení modemu k Internetu.

 

Ověřte, zda odpovídá router

  1. Zkontrolujte, zda na routeru svítí indikátory LED signalizující napájení, bezdrátové připojení a připojení k Internetu.

  2. Spusťte webový prohlížeč. Do řádku pro zadávání umístění nebo adresy zadejte adresu IP 192.168.2.1 a stiskněte klávesu ENTER.

Poznámka: Pokud jste adresu IP routeru změnili, zadejte místo údaje 192.168.2.1 novou adresu IP.

Pokud se webové rozhraní routeru zobrazí, a přesto se nadále nemůžete připojit k Internetu, může být problém v připojení routeru ke kabelovému modemu nebo modemu DSL. Přejděte ke kroku 3.

Pokud se webové rozhraní routeru nezobrazí, měli byste uvolnit a obnovit síťové připojení počítače.

Uvolněte a obnovte síťové připojení počítače.

  1. Proveďte jeden z následujících postupů:

Pro uživatele operačních systémů Windows XP, 2000 a NT:

V systému Windows klepněte na tlačítko Start > Spustit.

Zadejte příkaz cmd a stiskněte klávesu ENTER.

Zadejte příkaz ipconfig /renew a stiskněte klávesu ENTER.

Zadejte příkaz exit a stiskněte klávesu ENTER.

 

Pro uživatele operačních systémů Windows Me, 98 a 95:

V systému Windows klepněte na tlačítko Start > Spustit.

Zadejte příkaz winipcfg a stiskněte klávesu ENTER.

Klepněte na možnost Uvolnit.

Klepněte na možnost Obnovit.

Zavřete aplikaci.

  1. Počítač by měl od routeru získat adresu IP (například 192.168.2.5).

  2. Zkuste znovu přejít na stránky konfigurace routeru na adrese 192.168.2.1.

  3. Pokud se stránky konfigurace routeru zobrazí, a přesto se nadále nemůžete připojit k Internetu, může být problém v připojení routeru ke kabelovému modemu nebo modemu DSL. Ověřte připojení routeru ke kabelovému modemu nebo modemu DSL.

  4. Pokud se stránky konfigurace routeru stále nezobrazují, je třeba restartovat router.

    1. Tenkým nástrojem (např. kancelářskou sponkou) krátce stiskněte tlačítko Reset na zadní straně routeru po dobu 1 sekundy.

    Poznámka: Pokud tlačítko Reset stisknete na déle než pět sekund, bude u routeru obnoveno výchozí nastavení výrobce.

    1. Počkejte po dobu 30 sekund, dokud se na routeru neustálí indikátory LED.

    2. Znovu uvolněte a obnovte údaje o síťovém připojení počítače.

    3. Zkuste znovu přejít na webovou adresu routeru 192.168.2.1.

    4. Pokud se stránky konfigurace routeru zobrazí, a přesto se nadále nemůžete připojit k Internetu, může být problém v připojení routeru ke kabelovému modemu nebo modemu DSL. Ověřte připojení routeru ke kabelovému modemu nebo modemu DSL.

  5. Pokud nadále nemáte přístup k routeru, bude možná nutné obnovit u routeru výchozí nastavení výrobce.

Poznámka: Pokud obnovíte výchozí nastavení výrobce, ztratíte veškerá uživatelská nastavení a budete je muset nastavit znovu tak, jako byste router instalovali poprvé. Případně můžete vlastní nastavení routeru obnovit ze zálohy, pokud jste ji vytvořili.

  1. Tenkým nástrojem (např. kancelářskou sponkou) stiskněte tlačítko Reset na zadní straně routeru a podržte je po dobu 7 sekund.

  2. Počkejte po dobu 30 sekund, dokud se na routeru neustálí indikátory LED.

  3. Zkuste přejít na webovou adresu routeru 192.168.2.1.

  4. Pokud se nezobrazí webové rozhraní routeru ani po obnovení výchozího nastavení výrobce, je možné, že je router vadný. Obraťte se na oddělení podpory zákazníků společnosti U.S. Robotics.

 

Ověřte připojení routeru ke kabelovému modemu nebo modemu DSL

  1. Zkontrolujte indikátory LED napájení a stavu na kabelovém modemu nebo modemu DSL s cílem ověřit, zda je modem napájen a zda je připojen k Internetu. Informace o indikátorech stavu modemu naleznete v jeho dokumentaci.

  2. Na stránkách konfigurace routeru klepněte na kartu Status (Stav).

  3. Klepnutím na tlačítko Refresh (Aktualizovat) aktualizujte stánku nejaktuálnějšími informacemi o stavu.

  4. Přejděte na stránce k části WAN a ověřte, zda má router adresu IP sítě WAN (například 235.42.181.5). Tato adresa IP určuje, zda je router připojen ke kabelovému modemu nebo modemu DSL.

  5. Pokud nemá router adresu IP sítě WAN, restartujte jej.

  6. Pokud nadále nemůžete získat přístup k Internetu, klepněte na kartu Internet a pomocí stránky konfigurujte připojení routeru k Internetu. (Pokud používáte modem DSL, budete možná muset zadat přihlašovací informace, které vám předal poskytovatel služeb Internetu.)

Poznámka: Pokud je protokol WAN statický, bude třeba ověřit, zda adresa IP sítě WAN routeru představuje platnou statickou adresou IP. Platnou statickou adresu IP představuje adresa, kterou jste získali od svého poskytovatele služeb Internetu, nebo adresa nacházející se ve stejné podsíti jako zařízení připojené k portu WAN routeru.

  1. Pokud router stále nemůže získat adresu IP sítě WAN, jedná se zřejmě o problém na straně kabelového modemu nebo modemu DSL nebo vašeho poskytovatele služeb Internetu. Ověřte připojení modemu k Internetu.

 

Ověřte připojení modemu k Internetu

Pokud je počítač připojen k routeru a informace o připojení k Internetu jsou na routeru správně nakonfigurovány, ale přesto se nadále nemůžete k Internetu připojit, je možné, že kabelový modem nebo modem DSL ztratil spojení nebo nepracuje správně. Může se také jednat o problém u poskytovatele služeb Internetu.

  1. Zkontrolujte, zda jsou port sítě WAN routeru a port Ethernet kabelového modemu nebo modemu DSL propojeny kabelem Ethernet a zda svítí odpovídající indikátory LED.

  2. Zkontrolujte, zda je kabelový modem nebo modem DSL připojen k zásuvce ve zdi. (Kabelový modem používá koaxiální kabel, modem DSL používá kabel RJ-11.)

  3. Restartujte kabelový modem nebo modem DSL. (Modem může být vybaven vypínačem napájení nebo tlačítkem pro resetování. Pokud není, bude třeba odpojit a znovu připojit síťový adaptér modemu. Prostudujte dokumentaci k modemu.)

  4. Po restartování kabelového modemu nebo modemu DSL a jeho připojení k poskytovateli služeb Internetu klepněte na stránce Device (Zařízení) routeru na tlačítko Reboot (Restartovat).

  5. Pokud po restartování routeru a ustálení indikátorů LED na routeru nadále nemáte přístup k Internetu, vraťte se na začátek těchto pokynů a pokuste se najít jinou příčinu chyby. Je možné, že bude třeba znovu vytvořit bezdrátové připojení.

  6. Pokud po zopakování těchto pokynů router nadále nemá adresu IP, může se jednat o problém s kabelovým modemem nebo modemem DSL nebo na straně poskytovatele služeb Internetu. Obraťte se na oddělení podpory zákazníků vašeho poskytovatele služeb Internetu (ISP).

Návrat na stránku Řešení problémů